點算好,我無意中發現我阿媽、阿爸、細妹同細佬係O型血,
但我係B-型,點算好,究竟開唔開聲問好…
[小懶] 2009-7-5 12:20:40 AM
=口=咁似郭晉安套劇既劇情gei??
如果你知答案後接唔接受到先??
wesky 2009-7-5 12:21:21 AM
咁大發現 ...
elyse)) 2009-7-5 12:21:26 AM
下∼咁似夜晚個套(咩咩精英)既劇情...
如果比我會問...
就算結果係點,都想知
oscarlik 2009-7-5 12:22:32 AM
我覺得唔問好過問...
會話你知就會話比你知..
大家開心既無謂追問落去!!
cinnamoroll 2009-7-5 12:23:13 AM
好似仲要驗埋DNA先準確咖!你都唔洗太擔心~~
千千 2009-7-5 12:25:37 AM
o  型 既 人  d  仔 女   可 以 係 o 型 b 型 牙
你 唔   洗  擔 心  甘 多
`Shusonbaby||' 2009-7-5 12:26:42 AM
可能你daddy 同mami 都係有隱性B型
所以有可能你係B啊
Vinkivan 2009-7-5 12:27:37 AM
你可以去以下網址參考下:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%A1%80%E5%9E%8B

基本上"O"型嘅父母係唔可能生出"B"型嘅仔女, 可參看下表:

父母血型 >>子女可能 >>子女不可能*
A及A>> A,O >>B,AB
A及B>> A,B,AB,O   >>
A及AB>> A,B,AB>> O
A及O>> A,O >>B,AB
B及B>> B,O>> A,AB
B及AB >>A,B,AB>> O
B及O>> B,O>> A,AB
AB及AB >>A,B,AB>> O
AB及O>> A,B >>AB,O
O及O >>O>> A,B,AB

你肯唔肯定你父母真係"O"型血呀?? 如果係真嘅話, 我諗你都要同你屋企講呀~ 始終之前贊育都發生過掉錯嬰事件, 有啲嘢都係了解清楚好啲~ 或者係連你父母都唔知呢~!!

明月 2009-7-5 12:27:50 AM
我係度諗緊我有冇睇錯,但應該唔會
因為我睇果份係我阿爸同阿媽驗身報告,
如果知道真相我都諗緊自己可唔可以接受到。
tracy)) 2009-7-5 12:28:34 AM
俾我就會當唔知,有時有d野,唔知好過知....
`Shusonbaby||' 2009-7-5 12:36:20 AM
因為B相對O是顯性基因,所以顯性基因必須係名度排頭,
即BO~!
Q1. BO血型既人父母會可能係邊幾種血型呢?
ANSWER-->由於BO帶有隱性基因(O),故此父母中其中一位必須擁
有至少一個O的等位基因,加上BO帶有顥性基因(B),故此父母中其
中一位必須擁有至少一個B的等位基因~!
所以父母的基因組合有以下的可能:
1.AO+BO=AO/BO/OO
2.OO+BO=BO/OO
3.AB+OO=AO/BO

係有可能嫁!BIO 老師都講過呢
明月 2009-7-5 12:38:30 AM
我幫我阿媽執櫃通果陣發現呢份野,
當時我媽在我隔離,我見佢好緊張咁收
番埋份報告。我1516唔知點好。
Vinkivan 2009-7-5 12:47:47 AM
原帖由 明月 於 2009-7-5 00:38 發表
我幫我阿媽執櫃通果陣發現呢份野,
當時我媽在我隔離,我見佢好緊張咁收
番埋份報告。我1516唔知點好。

其實每個人都有知情權, 如果你真係想知, 咁不妨開心見成講囉~ 話晒相處咁多年, 係唔係親生都好, 都係一家人嘛~!!
同埋知道都好嘅, 有時唔知將來嘅事, 萬一有咩病需要屋企人幫, 到時先知幫唔倒就太遲啦~ 有啲嘢真係話唔埋。
不過, 即使答案係唔係真都好, 生娘不及養娘大, 係咪??
我唔知現實中係咪真係會有咁多好似"賢仔"嘅CASE, 不過, 我只知道有時係親生嘅咁又點?? 都未必會對你好, 最重要係一家人開心生活啫~!!
lingyan 2009-7-5 01:02:42 AM
其實唔知好過知,如果係我寧願當唔知 ~"~

快速發帖