這包貓砂新買的,仍在試哪種好#^33^#

這樽清潔用品是用來清潔佢係屋企跑跳的地方,不包括籠#^36^#
籠就一星期用熱水洗一次#^40^#

養兔兔點可以唔教佢去廁所呢#^14^#

每半日最少需要飲35ml的水#^15^#

呢個草架唔係咁好用,食草時佢好辛苦,因此放棄了放草入去#^41^#

廁所用的喵砂

廁所用的喵砂

清潔用品

清潔用品

愛兔專用廁所

愛兔專用廁所

水樽

水樽

草架

草架

wesky 2009-7-10 03:48:10 PM
貓砂我就唔敢用啦,  用返木粒好D
果款廁所我都有   個草架我都買過  賣左lu~
勞仔 2009-7-10 03:55:34 PM
原帖由 wesky 於 2009-7-10 15:48 發表
貓砂我就唔敢用啦,  用返木粒好D
果款廁所我都有   個草架我都買過  賣左lu~

個草存係勁唔好用,用左兩日~我睇住個仔食草食得好辛苦,之後我都唔放草入去嚕#^44^#
d貓砂放係廁所入面,應該無咩問題掛(呢個真係唔係咁識) #^36^#
hh0 2009-7-10 04:11:24 PM
市面d草架太細又唔係咁好用,跌晒d草碎, 所以DIY左個, 都係呢度兔友教ge,
再改良下,觉得好正!
elvisli 2009-7-10 04:16:32 PM
其實比草唔應該比佢地食得太易..因為如果根本唔洗門牙用力將草拖出黎

就有可能較難磨到門牙..所以應該有限度的難度放草..

試想下.如果食草係一個最易磨到牙既活動..但係主人將草草都放哂係籠底比佢好輕

易咁食入口.仲會有咩途徑可以磨門牙呢
wesky 2009-7-10 04:35:37 PM
我覺得鐵草球最好用   入草量多   入草又方便~
但有疑問  明明係不锈鋼   但點解會生锈 =0=
Jessie)) 2009-7-10 04:41:22 PM
我用既草架係AB 內置, 鐵架膠底果種呢~~~~呢個幾好用, 不過太細, so買左2個

我冇用過貓砂啊, 一直放紙砂, 唔知邊樣吸味好d呢?不過我都覺得放廁所既兔兔都搞唔到, 用咩都冇所謂^^
勞仔 2009-7-10 04:47:51 PM
原帖由 Jessie 於 2009-7-10 16:41 發表
我用既草架係AB 內置, 鐵架膠底果種呢~~~~呢個幾好用, 不過太細, so買左2個

我冇用過貓砂啊, 一直放紙砂, 唔知邊樣吸味好d呢?不過我都覺得放廁所既兔兔都搞唔到, 用咩都冇所謂^^

哈,邊樣吸味,我都唔知喎#^34^#
其實每日換一次,都唔會有味啦#^33^#
大富翁 2009-7-10 05:01:55 PM
我都係用AB 個隻!!的確幾好用呀!
我一直都想買下你圖中個草架咖!但好似好多人都話唔好用!
到底點解呢???
hh0 2009-7-10 05:06:35 PM
鐵草球係幾好用 - 入oxbow草方便,但momi就太硬难入的
勞仔 2009-7-10 05:29:18 PM
原帖由 大富翁 於 2009-7-10 17:01 發表
我都係用AB 個隻!!的確幾好用呀!
我一直都想買下你圖中個草架咖!但好似好多人都話唔好用!
到底點解呢???

我係覺得隻兔兔用呢個食草好似好辛苦,但又聽樓上話唔辛苦磨唔到d牙#^27^#
而家決擇緊買草球定仍用呢個#^14^#
bonedog 2009-7-10 06:31:33 PM
我先前見好似幾靚又幾方便咁..但到最後都無要到個草架..
因為覺得個草架係籠出面兔兔食草會好辛苦
我放哂草係籠到..無用野裝..又怕鐵球會整到佢隻手仔
同埋我覺得好似係籠到一地都係兔兔食得多d..
我個隻好鐘意訓係到之後就食咀邊附近既草, 訓係到食草既兔, 真係懶到出汁

另外想問下你個隻洗地水好無用呀﹖因為我都有諗過買黎試下:002:
我用紙砂, 又唔係好覺有味, 淨係換個時先聞到..平時都無, 我一日先換一次:057:

seefun 2009-7-10 06:57:46 PM
貓砂最好都是用天然物料如木砂或紙砂好d, 就算兔兔接觸到都唔會有事,
因為就算廁所有隔網兔兔都有可能咬甩或者整反轉,d砂會跌出黎.
放草可能鬆鬆地好d,因為乾草又硬又尖,壓實左互相纏繞,兔兔一扯可能有草枝彈出,
可能插親眼喎.所以我都係用草盆裝草.
ms_babii 2009-7-10 07:22:01 PM
買多個草球啦.
30蚊到都有個.
勞仔 2009-7-10 07:58:20 PM
原帖由 bonedog 於 2009-7-10 18:31 發表
我先前見好似幾靚又幾方便咁..但到最後都無要到個草架..
因為覺得個草架係籠出面兔兔食草會好辛苦
我放哂草係籠到..無用野裝..又怕鐵球會整到佢隻手仔
同埋我覺得好似係籠到一地都係兔兔食得多d..
我個隻好鐘意訓 ...

靚就靚,不過無咩用~如果個籠或者屋企係用木做主題,咁襯呢個唔錯嫁~:054:
我就係個籠頂住草架,因此睇起上黎佢食得好辛苦~(已想到解決方法了~~:053: )
如果佢玩得耐,適應了怎樣吃,鐵球應該唔會整到隻手嘅~:031:
多d留意兔兔丫,兔兔夜晚好活躍,會活動多d嫁~~:072:
果隻洗地水(其實係多功能洗滌液),都幾好嫁,但千祈唔好比隻兔兔接觸丫~拖完地,還是過多次水會安心d

呢張相,佢似唔似啤緊人丫?:066:

[localimg=640,480]1[/localimg]

快速發帖