朱古力雪糕食譜

材料:(2-3人份)

黑朱古力100克

蛋黃2個

糖粉/糖霜30克

全脂奶約150ml

淡忌廉 100ml

做法:

先把朱古力切碎,隔熱水座溶朱古力,備用。

2個蛋黃和糖粉/糖霜攪拌至沒有糖粒,金黃色的蛋漿。

把牛奶用慢火煮至微滾,把一半倒入蛋黃混合物(注意:要邊加奶,一面攪拌蛋漿,否則蛋漿會立即凝固或分幾次慢慢加入攪拌)

把餘下的牛奶再煮至微滾,加入淡忌廉攪拌。再加入蛋奶混合物攪拌,最後加入已溶朱古力,攪拌至完全混合,就可以依雪糕機的指示完成。如沒有雪糕機,可以先將混合物冷藏於冰箱2小時後取出用fork攪拌,之後再放回冰箱,重複以上步驟4-5次,大致完成。

做完之後試過味~~好似Haagen-dazs的比利時朱古力雪糕一樣的味道~好味~又滑,又唔似一般雪糕咁易溶。

其實這個雪糕是4月份的時候做的,但一直很忙,唔得閒和大家分享。我當時加左棉花糖係入面,相片是再上朱古力醬在面~

已有 1 人評分P 點 收起 理由
Vinkivan + 1 多謝分享~!!

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

smallsuishan 2009-7-12 09:16:59 PM
好想吃.... :029:
wesky 2009-7-12 09:34:24 PM
我仲以為用面粉整既tim :073:
好教學 ^^
光之天使)) 2009-7-12 10:02:08 PM
一定要用全脂奶架?
hh0 2009-7-12 10:04:39 PM
但唔敢食生蛋黃, 唔落得唔得呢
千千 2009-7-12 10:28:30 PM
=3=  等 千 千 ,試 下 先~~:057:
karen195 2009-7-12 11:14:18 PM
可以用脫脂奶,應該唔會好大分別~因為朱古力本身都有可可油,好容易凝固
另外生蛋黃,如果在意就不用吧~不過我唔知道會唔會有很大分別,因為我都未試過唔落蛋黃
不過d奶本身都滾的,加落蛋黃度,應該會有d熟,如果擔心唔用就好~

hh0 2009-7-12 11:26:11 PM
thx, 等我試下先, 屋企小朋友中意食雪糕
小米 2009-7-13 01:13:43 AM
係咪用七仔最近換嗰部雪榚機?
我都想整部玩呀~
不過實會肥死 ><
大富翁 2009-7-13 09:35:43 AM
我家中都有一部雪糕機呀!!
我都有整雲尼拿雪糕!!^^
咁ge天氣食雪糕真係好正!!
小晴兒 2009-7-26 12:57:57 PM
搞到我都好想食牙~~~好味