更新 7月31日
尋日5點鐘帶左波波去屯門覆診, 下次都係朝早去, 因為診所好臭 = =
人唔多, 等左陣就到我地
如常, 滴顯劑用紫外光燈照, 檢查眼睛, 眼角膜潰瘍部份已經睇唔到, 可以話好返晒
但仲有眼水, 而且奶白色, Dr.Gerry 話係淚管感染導致淚管蔽塞
講返上次, 用水沖淚管正常應該會鼻出, 但無流到落鼻, 應該全塞 (上次都無講用水沖)
之所以整到眼, 可能係因為淚管感染, 令佢覺得痕, 成日"卒"眼唔小心整到

Dr.Gerry 話淚管感染兔仔好常有, 好難好
只能夠長期間段式滴抗生素眼藥水, 好左少少就停一停, 再滴, 再停....
以後只係需要返去配返隻眼藥水就ok

之後問要唔要同小丸分開住, 因小丸有時會lam波波隻眼, Gerry 話最好都係分開住, 所以兩隻要繼續分開住啦

藥費
覆診診金 $180
眼 藥水 $80
-------------------
TOTAL   $260
=============

=========================================================================================
更新 7月23日
今日睇左波波去屯門維多利覆診
好準時十點半去到, 等左一個鐘先有得睇
Dr. Gerry 滴左滴 stain 係右眼, 再用紫外光燈照
潰瘍部分明顯縮細左, 約之前的1/3, 約直徑1-2mm
唔駛加藥, 停用抗生素眼藥水, 繼續食埋上次開既藥, 早晚滴眼Gel, 一星期後再睇情況

今次覆診費, 出奇地, 只係收左 $100 蚊!!
仲以為至少都要俾二百診金, 算係雙重好消息 XD
總結: 睇醫生唔一定要出到咁遠睇 Dr. Gerry 都唔錯的
診所個board度有好多張Thank You Card 都係To Gerry

更新 7月22日
雖然眼仔舒服左  但潰瘍果度仲未好返   聽日覆診

更新 7月19日
眼睛近況
依家波波一日要食兩支藥, 滴三支藥水/藥膏(連埋之前兩支)
過左晚之後, 眼仔明顯地無咁紅, 眼旁亦比較乾爽

[
休息中

餵藥方面
一隻好好味, 食完仲想食
一隻好難食...波波大作戰 =0=

居住安排
暫時分開住, 以免小丸攪到波波, 同時比較方便餵波波食藥同滴眼藥水
(尋日將個籠一分為二, 養兩隻兔一定要有兩個籠)
/size]

更新 7月18日
日好早就起身, 我去城大註冊, 兔媽帶波波去屯門維多利睇 dr.Gerry, 9:40AM 去到,
兔媽話, Gerry 話波波隻眼兩個星期都未好, 有少少擔心...
寫左張紙仔講返前兩次睇醫生既情況及開過既藥, 男助手讀返俾Gerry聽

關於淚管閉塞方面
第一次 Dr.Andrew 話應該無塞, 因望個鼻仔都有濕濕地
第二次 Dr.Gillian 話有塞, 因stain無落到去鼻, 但無對淚管方面落過任何藥, 只開多左支殺菌眼藥膏
第三次, 即今日, Dr Gerry 話鼻有冇塞好難就咁睇, 兔媽打電話問返我好唔好同佢做詳細檢查 ($600)
最後都決定左檢查清楚, 打鎮靜劑/局部麻醉, 然後檢查淚管, 通淚管, 仲Check埋牙仔(因太多人, 叫兔媽出去等電話)
等到1點鐘, 返診所, Dr Gerry 話淚管腫腫地, 未算完全閉塞, 依家同佢通返

關於牙齒方面
Dr Gerry 話牙醫都有可能導致流眼水, 所以檢查埋, 發現波波"牙齒非常健康, 無問題"
總算有d 安慰, 如果連枝都食既波波牙有問題既話, 小丸咪 =0=

關於藥物方面
Dr Andrew 開過一枝抗生素藥水
Dr Gillian 開過一枝殺菌藥膏
Dr Gerry 開左兩種口服藥水, 一枝眼藥水, 之前兩枝可以繼續滴
(問過有經驗的兔友, Dr Yan 係同時開口服同外服藥水
我唔係好明點解第二次去睇都只係開眼藥水...)

照顧方面
Dr Gerry 話可能波波自己整到自己, 最後買左個頭罩, 但唔知點帶先唔易甩==)
為防小丸搞到波波(間中un波波..), 我地返到去第一時間將個籠拆返做兩個, 依家分居中
波波暫時要坐監幾日, 直至好返 =0=

藥費支出方面
Dr Andrew 果次, $380
Dr Gillian 果次, $503
Dr Gerry 今次,   $1300... (檢查及通淚管小手術$700)
5日後覆診

剛返到屋企時 (眼角都甩埋毛啦...)

幾小時後 (眼仔好似無咁濕)

http://mini-house.info/thread-5377-1-1.html
事源三日前去睇完醫生, 今日帶波波去覆診
以為係Dr Andrew 跟返, 點知係 Dr Gillian, 怪自己上次無問清楚
but 今日臨走前, 姑娘話我地上次話無所謂, 但我地根本無講過...

Dr Gillian 好仔細咁同波波Body Check, Dr Andrew 上次只係Check眼同鼻
Dr G. 話波波淚管有少少塞, but Dr A. 上次話無塞, 該信邊個?
Dr G. 又同波波檢查耳仔, 檢查有冇蚤或寄生虫,
見到有一點點白色, 拎左樣本去顯微鏡照, 證實原來只係皮屑, 未有發現蚤/寄生虫 (幸好)

最後到重點, 檢查返眼仔, 再滴多次染劑($60),用紫外光燈照, 損左既地方仲係度, 面積未有縮細
Dr G. 話兔兔眼潰瘍好難醫得好, 之後為左刺激血液流去眼睛度, 及清除死去細胞
Dr G. 先用麻醉劑滴落波波隻眼度, 等約三分鐘後, 用棉棒係眼球上輕掃, 隻眼睜到波子咁圓...
開頭兔媽都有睇, 最後都係無眼睇...心痛含淚, 我都無眼睇啦...真陰公
之後再滴左支新既眼藥膏($88), 然後出返去等

繼續滴之前支抗生素眼藥水, 一日六次, 另外, 新藥膏一日三次, 五日後覆診...
今次埋單 $503
診金比上次平左 $30
兩次加埋睇左約 $900
依家要賣鏡頭換現金先得, 唔知幾時先醫得好

殺菌藥膏

前一天的情況 7月12日

局部放大 可見潰瘍區域

當日的情況 7月13日

覆診後第一天中午 7月14日
今日肯開眼望返野 應該無咁痛了

局部放大

覆診後第二天 7月15日
右眼比尋日舒服左 眼仲有少少紅  眼睛圓了  間中半合狀態  白色範圍好似細了??

局部放大

覆診後第三天 7月16日

7月17日

hamster1013 2009-7-23 10:52:38 PM
波波你要繼續加油呀!!
就快好返晒架喇~
到時就可以同返小丸一齊住,
咁就無咁悶啦!!

$100真係好抵喎~
tracy)) 2009-7-23 11:14:51 PM
真係好消息wor~~~希望波波有咁快得咁快好返就好啦~
elyse)) 2009-7-23 11:20:58 PM
好返啦....波波變返靚女啦....
wesky係米booking個陣無同佢講係覆診...
照道理第2次睇就應該已經收你100元診金...

我起betty樹覆診都係120元左右診金
wesky 2009-7-23 11:23:59 PM
有講係覆診啊
紅hum 都有, 張單寫repeat 診金 $200 .....
第一次就 $230.... 無咩分別 ...
money 2009-7-29 12:49:34 AM
而家波波情況點呀???
wm20472 2009-7-29 09:27:38 AM
好慘呀, 希望佢早d好返啦
wesky 2009-7-29 09:53:19 AM
聽日覆診
cordero 2009-7-30 01:33:54 PM
覆診睇成點呀?????????
尤尤 2009-7-30 01:45:11 PM
波波你要加油....
就黎好返晒架喇....
wesky 2009-7-30 07:37:42 PM
波波眼潰瘍好返啦.不過另一個問題又出現..............
遲d update 果時會再詳細講

money 2009-7-31 01:23:01 AM
咩問題呀??�
冇事ma??
wesky 2009-7-31 11:18:40 AM
更新左啦
多謝大家關心
老虎b 2009-7-31 11:30:05 AM
波波係咪好掛住同小丸既同居生活呢??
咁你要繼續加油,乖乖俾兔爸滴藥水,
快d好返就可以同返小丸一齊住架喇~
光之天使)) 2009-7-31 01:42:24 PM
下.......??
即係以後都係咁呀?
以後都要分開住呀?
wesky 2009-7-31 02:09:58 PM
要等波波好返先得

快速發帖