因為我矇仔唔識去廁所,痾到成籠屎屎跟住又踩返,好似好污糟咁,所以想買個新籠比佢等佢唔洗踩黎踩去!(正在用AB籠)
前日係MK見到個日本Marukan抽屜式兔籠MR-305,有底版同個底可以抽出黎清潔,好似幾好咁,不過要成$6XX!
所以買之前想問清楚!
有冇兔友用緊呢隻籠?好唔好用?同埋$6XX係咪正常價格?因為我之前見到有某兔友(ID好似係WMXXXX,唔係幾記得)
話呢個籠$5XX.
諗住今個星期六去買啦,唔該大家比下意見><超感激
兔仔怡v3v 2009-7-13 11:17:08 PM
有另一隻平D...就係我用緊個隻係Q#^5_002^# 到買嫁...
佢同日本Marukan抽屜式兔籠MR-305係差不多...
但好似冇咁大...
hh0 2009-7-13 11:21:59 PM
以前d post有用家話過呢款籠清潔比較麻煩, 洗死人
Goody09 2009-7-13 11:31:22 PM
你可去籠物店買豬仔板或木板隔開未得囉..唔洗買個籠哂左d錢

豬仔板要自己cut size
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1116569780
木板
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b8646664
我現在都係用木板..係木板下面放尿片吸尿尿..不過d屎屎會係d木板上面
smallsuishan 2009-7-13 11:44:10 PM
我有一個籠 你會唔會有興趣
你PM我啦
ronniecheung 2009-7-13 11:47:59 PM
我之前係用呢隻籠...
基本上係可以隔哂 d 尿同 cc,
但係清潔是超麻煩的,
因為d尿會積喺 "long"豬仔板果個架度, 一拎起塊板, 都幾嘔心...
每日的清潔就咁抹起碼大半個鐘, 大洗至少一個鐘或以上, 同埋大多 "lone lone la la", 感覺好易藏污納垢....
所以, 用咗幾個月, 學識去廁所就賣咗個籠lu...
wesky 2009-7-14 12:02:34 AM
個人覺得木板會比豬仔板舒服
而且仲可以俾兔兔磨牙

AB籠本身有網底
加兩塊AB膠腳墊就會舒服好多, 加木板都得
jasmineyth)) 2009-7-14 05:07:54 AM
不過放木板會吸尿..所以好快就好似霉霉地咁
所以轉左用豬仔板
小糖^^ 2009-7-14 09:10:17 AM
luckygirl1025 2009-7-14 10:13:02 AM
我而家都係用緊呢個籠,,但係都仲係未識去廁所,,反而想買返個冇隔既比佢...其實教去廁所關唔關籠事架..
小糖^^ 2009-7-14 10:20:37 AM
wm20472 2009-7-14 11:22:51 AM
我用緊MR-306, 其實都好方便,  我抺籠+換廁所墊材都係用15min, 而且屎屎跌落下隔, 感覺上乾淨d
若果尿尿都會落下隔, 面板餘下小量尿液, 對兔兔的傷害算減到最細
底板鋪報紙, 每晚一次過換左佢

Q 兔有同款式(國內做), 價錢平一半

不過, 面板有小量尿尿都會對腳仔唔好, 所以最好找方法令佢識去廁所尿尿
你留意佢鍾意係邊個角落, 然後放廁所
小糖^^ 2009-7-14 11:45:08 AM
wm20472 2009-7-14 12:25:31 PM
若果屎屎, 只要唔係爛屎, 就唔驚啦
大部份兔兔的屎屎都係隨地呵
可以買平d的籠都OK
小糖^^ 2009-7-14 12:55:37 PM

快速發帖