想知道3個月大既兔仔同1yr old 既兔仔係咪難d???
small_tra 2009-7-16 09:58:00 PM
唔關事~!!!

係睇下隻兔~接唔接受到多一隻同類...............
CREAMY-BUN 2009-7-16 10:06:20 PM
so u mean 2隻兔仔有可能都做唔到fd????
CREAMY-BUN 2009-7-16 10:31:12 PM
會唔會一世都做唔到㗎??
FATO_W 2009-7-16 10:33:02 PM

回復 4# 的帖子

聽好多兔友講
有D可能真係FD唔到架
不過我諗你落多D心思
好快BOND到都唔奇既 最重要都係睇兔兔既性格點姐
smallsuishan 2009-7-16 11:14:56 PM
我而家好努力咁bond緊....
係一個好難好難既事!!
CREAMY-BUN 2009-7-16 11:44:28 PM
found a website might be useful to u..

http://www.rabbit.org/faq/sections/introductions.html
喵女)) 2009-7-17 12:08:15 AM
聽說家中的桌子是bonding的好地方~
hh0 2009-7-17 12:22:09 AM
有D一拍即合
有D好似前世有仇0甘, 點努力都唔夾
所以無定律, 要兔兔自己鍾意先得
小米 2009-7-17 02:43:39 AM
我真係唔明..兔兔唔係群體動物咩?
點解都會有唔夾既情況既呢?!
aoi2003 2009-7-17 05:03:57 AM
原帖由 小米 於 2009-7-17 02:43 AM 發表
我真係唔明..兔兔唔係群體動物咩?
點解都會有唔夾既情況既呢?!

1.性格
2.階級觀念好重
Jojo)) 2009-7-17 10:34:31 AM
我之前有講過關于兔兔BONDING嘅問題
http://mini-house.info/viewthrea ... =page%3D&page=2

其實兔兔本身嘅性格雖然係關鍵,但係點去介紹兩隻兔兔都好重要。
一定唔可以擺一隻去另一隻嘅籠。。
最好就係兩個人,一人HOLD著一隻兔兔,係一個兔兔唔熟悉嘅環境中介紹對方。
譬如俾兔兔互相聞下,接觸下
jennytyy 2009-7-17 01:41:57 PM
要睇埋佢地兩個絕育未
你有隻得3個月,不如等佢大d先bond
CREAMY-BUN 2009-7-17 07:52:56 PM
以家隻大既如果冇人阻止佢既,佢會走去咬細嗰隻。。 以家仲試緊唔同既方法。。

快速發帖