沒問題~謝提供意見既兔友!
感謝!!!><

choi_ching 2009-7-21 05:01:46 PM
其實我覺得你帶佢去下睇獸醫好d?因為我地唔知實際情況點

好難幫到你
小糖^^ 2009-7-21 05:06:17 PM
Cody)) 2009-7-21 05:17:05 PM
市面上既殺蝨藥水, 多數都唔適合兔仔用, 如果兔仔lam咗落肚, 後果重嚴重, 你不如帶兔兔去睇醫生啦! 九龍城既九龍動物醫院幾好tel: 23823300, dr.betty & dr.yan都識睇兔兔架! 如果真係無錢睇, 你可以買revolution(pfizer牌子)藥比佢滴, 要買puppies 幼犬或貓用個種, 要睇下係幾磅以下既貓犬用, 大約hk$210左右, 每個用一支, 但係最好都係....帶兔兔去睇醫生最好, 因為你唔知兔兔重有無其他問題.
Cody)) 2009-7-21 05:19:31 PM
原帖由 Cody 於 2009-7-21 05:17 PM 發表
市面上既殺蝨藥水, 多數都唔適合兔仔用, 如果兔仔lam咗落肚, 後果重嚴重, 你不如帶兔兔去睇醫生啦! 九龍城既九龍動物醫院幾好tel: 23823300, dr.betty & dr.yan都識睇兔兔架! 如果真係無錢睇, 你可以買revolut ...

更正..每個月用一支(你兔兔咁細隻,最好用2.5lbs以下既.
wesky 2009-7-21 05:22:22 PM
如果無諗住帶兔兔去睇醫生, 建議你唔好養好過
你忍心見到再有兔兔受病魔折磨而死?? 死左再養果隻??

生蝨睇醫生都係 $600 左右, 如果咁都無辦法出的話, 你隻兔跟住你真係好可憐
大富翁 2009-7-21 05:23:17 PM
你係養兔之前,請先有足夠的知識~
首先,市面上的藥請唔好試,呢D 藥係用黎呃新手!~
仲有!!好希望你可以帶兔兔去睇一醫生!!!!
Cody)) 2009-7-21 05:29:27 PM
原帖由 大富翁 於 2009-7-21 05:23 PM 發表
你係養兔之前,請先有足夠的知識~
首先,市面上的藥請唔好試,呢D 藥係用黎呃新手!~
仲有!!好希望你可以帶兔兔去睇一醫生!!!!

非常同意,你都唔想養死一隻又一隻架!如果你養佢,就應該有責任帶兔兔去睇醫生,同你父母商量下好d.你都唔想兔兔呁辛苦架!
trisin34)) 2009-7-21 05:29:45 PM
唔係冇唔冇錢既問題t_t...
而係屋企人唔覺得呢個病需要睇醫生...
只係唸住用蝨藥水算
但我見隻兔兔仲係不停舔毛
我用boi care既藥水
標籤到話可被生物分解..最好查云成身
查左之後仲係咁舔毛,好似仲好癢呀!!
我想知有蝨唔醫既嚴重性
唔係我帶唔到佢去睇...<--屋企堅持話用完蝨藥水冇事
珊迪小姐 2009-7-21 05:31:03 PM
你有未有經濟能力 同屋企人又未有共識
甘仲養咩動物呀....
養之前你就應該預左佢總會有機會生病
之前病死左一只都仲吾知驚??而家仲未有反省??你係咪當佢係死物??
希望你諗清楚你係咪真係愛你只兔兔
係就請你同你屋企人商量下帶佢去睇醫生,食藥
平時買少兩件衫都夠啦
珊迪小姐 2009-7-21 05:35:10 PM
原帖由 trisin34 於 2009-7-21 05:29 PM 發表
只係唸住用蝨藥水算
...

其實你買買埋埋幾支藥都吾好 倒不如睇一次醫生斷尾好過啦
果d蝨藥水其實同人食成藥一樣
吾係人人都食完就會好得番 咪為左慳果d錢啦
係 你係有錢 但有錢又吾願駛 甘同無錢有咩分別??
cordero 2009-7-21 05:39:58 PM
呢個當然唔係完全係錢既問題
我地明白你屋企人同你既立場
問題係
養兔兔就要為兔兔既健康負責
就好似養一個小朋友一樣
坊間所謂既止疴水,蝨水...
其實只係騙錢既商品
對兔兔既健康可能一時三刻無害
但成分同成效成疑
本來應該話你
係養兔之前無做好準備
無同屋企人達成共識
一隻兔兔死左之後
無汲取教訓
一錯再錯
但講都無用,而家你又養第二隻兔
只可以講
兔兔既生命比貓狗仲要脆弱
而家旺角黑店買既
往往係病兔
帶左返屋企通常都會好多病痛
蝨一般唔會致命
但你設身處地諗下
如果你係兔兔
一日到刻俾d蝨咬
又痕又辛苦
你會有咩感受?
長期落去..
兔兔既表皮會抓到傷晒
皮毛既營養可能會俾寄生者吸晒(deponds on邊一種蝨.寄生蟲)
又甩毛又甩皮又醜樣
你會唔會因為咁而唔要佢?
我地所有人講既野都係為兔好
希望樓主自己諗清楚
Cody)) 2009-7-21 05:43:17 PM
原帖由 trisin34 於 2009-7-21 05:29 PM 發表
只係唸住用蝨藥水算
...

bio care雖然講明對動物無害, 但係我之前都問過好多寵物店, 對貓狗都ok,但係兔兔就唔咁包,所以我就無買,如果你屋企堅持唔肯帶兔兔去睇vet,你就買我介紹比你隻藥啦, 我都係睇betty時係佢果度買既,但係為咗兔兔又好,你屋企人又好, 帶兔兔去睇vet都係好d,萬一兔兔唔只係蝨, 而係生金錢蘚,你全家人都會受感染架,因為係高度傳染既病黎架, 你屋企人唔驚咩!
BB囡 2009-7-21 05:52:20 PM
只係唸住用蝨藥水算
...

講真你用左你個d藥水都冇用
佢仲好癢..你覺得咁係唔嚴重
而家咁熱..佢地又多毛...周身癢真係好辛苦嫁
如果下下以死亡先覺得嚴重
就真係冇野可以幫到你
你同家人講..如果佢自己周身癢..搽左藥水都冇用
咁佢會唔會去睇e生呀
我4月先同bb囡睇完..佢比隻藥水係滴3個月既..
真係幾好..而家bb囡都冇咩事啦
兔兔有蝨..其實對人都唔係咁好..始終都唔健康
trisin34)) 2009-7-21 05:54:19 PM
你地唔好真係當我係個冷血既人!!
我認,我認我養兔經驗冇你地咁多,咁好
我經歷過失去我心愛既pandy之後
我好努力咁改緊..而且一路都好唔開心
當時仲諗住養返多隻,要令佢最幸福!對巳故既pandy補償
加上屋企人之後都好支持我養返
話有足夠既錢比佢睇醫生,一聽到佢地咁講,我果陣好放心
養返之後,我巳經冇咁唔開心.但發現我對佢既照顧仍然係不足
其實我之後一直有去呢個論壇,睇你地d分享
到最後我先發現我係唔岩養兔,可能我真係冇咁既能力
但我唔想遺棄bobi呀,我唔要佢之後,佢會好唔開心,我亦都會好內疚!

而家個問題係..屋企人明明話會係我養之前,留定錢我去比兔兔睇醫生
但而家兔兔有蝨,屋企人認為唔係大問題
so只係買左蝨藥水比佢
但用完2次之後情況未有大好轉,仲R緊
我催佢地比錢睇醫生就唔肯
話用曬樽野先睇情況
我未試過咁既情況
我淨係想你地比下意見我...
因為我自己都驚佢病情惡化

快速發帖