唔好意思..借黎用一用.. 但因為真係好急..好心痛...
我知呢到都有d兔友有養到狗架..如果可以既話..請幫手呀!

又一隻可憐嘅迷你牧羊狗 (女仔,年紀不詳),被主人遺棄係屋村花槽,牧羊狗乖乖坐係度等主人返,前面放左狗糧(所以覺得狗狗應該被主人遺棄),個性溫馴,只係因身患嚴重皮膚病所以被主人遺棄,以被送去漁記無晶片(如果星期日前都揾唔到人暫養 / 領養就......,有無好心人可以暫養 / 領養/ 協助?

因牧羊狗女身在漁記所以無相!

又再次麻煩大家! 希望各位幫忙問吓! 代狗狗謝謝各位!

請救救一條小生命..唔該, 我好想幫手帶佢番黎, 但我屋企放唔到佢...
所以唔該各位呀...我唔想佢俾人拎去啪呀..!!!
希望大家可以幫手...問埋身邊既愛狗人士..謝謝。
小米 2009-7-25 02:24:06 AM
入咗漁記都可以帶返出來?
勞仔 2009-7-25 10:36:57 AM
點解會去左去漁記嫁~係西貢果面有地方,但無人照顧到佢~

bonedog 2009-7-25 12:00:19 PM
就係要搵人領養佢...唔係就無架啦

聽聞好似係愛協d人轉佢入去..
有咩野地方..﹖但無人照顧即係點﹖
勞仔 2009-7-25 12:06:10 PM
獨木舟會,但唔係成日有人
勞仔 2009-7-25 12:17:14 PM
原帖由 bonedog 於 2009-7-25 12:00 發表
就係要搵人領養佢...唔係就無架啦

聽聞好似係愛協d人轉佢入去..
有咩野地方..﹖但無人照顧即係點﹖

愛協d人轉佢入去?佢皮膚病好嚴重嫁??定係有咩事先??
bonedog 2009-7-25 01:08:35 PM
原帖由 勞仔 於 2009-7-25 12:17 PM 發表

愛協d人轉佢入去?佢皮膚病好嚴重嫁??定係有咩事先??

佢地話有嚴重既皮膚病..但係點依家未知, 有兔友準備星期日入去睇下隻狗, 影相, 再拖多一兩日, 同埋睇清楚既嚴重係嚴重成點...

希望可以有地方暫托住佢.. 咁就好做好多啦#^21^#
勞仔 2009-7-25 01:42:03 PM
星期日要比賽~去唔到睇狗狗~不如你地影完相比我睇先啦~
如果問題唔大,佢又識照顧自己~係西貢生活問題不大
(不過~,問題係佢驚唔驚陌生人同埋佢照顧自己o唔ok#^60^# )
我平均一星期先入去2~3次~
bonedog 2009-7-25 02:05:03 PM
但西貢個到係點架﹖因為佢有皮膚病都要帶佢去睇醫生...
同埋..會唔會有人喂食..安唔安全架﹖

勞仔 2009-7-25 02:19:05 PM
唔係百分百安全,夜晚就一定無人。
如果拎佢返去,有太多太多野要考慮啦~果度陌生人好多~而且有皮膚病(驚佢會傳染比d客)..唉~我諗,真係要好多好多野考慮~~
最衰我屋企近日先收養左狗狗~如果唔係,係我屋企暫住都無問題~
其實,我都好替呢隻狗狗擔心嫁~而家基本問題,係需要有個地方暫養~同埋醫好個病~
bonedog 2009-7-25 02:42:48 PM
係呀.. 因為都擔心到時如果隻狗要食藥既話咁有無人可以照顧到佢..
不過有個地方俾佢落腳先都唔錯架啦~
都算係一個好消息呀..真係唔該哂你呀..

應該唔會傳到人既, 到時再問一問...安全起見
如果真係放到係個到就好啦..
\起碼可以救左佢出黎先呀

勞仔 2009-7-25 02:47:12 PM
我留左電話比你啦~好多野都要決定~而家大前提有3個
1.食(我地唔會長時間有人係度)
2.住(我有個狗籠可以困住,亦可在"會"內走動)
3.生病,佢除左皮膚外,仲有無睇唔到嘅病呢?個狗主可以養到佢咁,佢之前一定無好好咁照顧佢!!#^62^#
bonedog 2009-7-25 02:53:30 PM
原帖由 勞仔 於 2009-7-25 02:47 PM 發表
我留左電話比你啦~好多野都要決定~而家大前提有3個
1.食(我地唔會長時間有人係度)
2.住(我有個狗籠可以困住,亦可在"會"內走動)
3.生病,佢除左皮膚外,仲有無睇唔到嘅病呢?個狗主可以養到佢咁,佢之前一定 ...

我都明呢3樣野真係好大前提要決定, 因為我都係幫兔友手再轉出黎問..
我岩岩都回左你pm =) 我晏小小再打俾個兔友傾下再覆你呀
佢大概都知道有個地方可以放住隻狗狗先
因為應該救到佢出黎之後會再同佢去睇醫生..始終都要帶去醫皮膚..其他病到時就會知..
而且可以睇下星期日兔友過去到可唔可以再問一問啦..

當佢唔要隻狗既時候都仲會照顧佢呀.... 真係好心痛...#^37^#
琴晚因為搵唔到人而我自己又幫唔到佢先為呢件事喊完..

真係好多謝你咁熱心幫手呢#^3_002^#
勞仔 2009-7-25 02:59:06 PM
如果你朋友照顧到佢,我有一個狗籠,(有少少舊)佢會唔會要,要嘅我就送埋比佢啦~

bonedog 2009-7-25 03:19:08 PM
原帖由 勞仔 於 2009-7-25 02:59 PM 發表
如果你朋友照顧到佢,我有一個狗籠,(有少少舊)佢會唔會要,要嘅我就送埋比佢啦~

其實我先前問左個人, 因為佢自己本身有隻狗..
如果呢隻狗乜都無.日曬雨淋...咁熱隻狗會中暑...

所以依家暫時唯一既希望都係如果你西貢個邊可以收留住隻狗狗就最好啦..
#^33^# 至少等佢醫番好個病再搵人暫養/收養應該會易好多既

快速發帖