我係新手黎嫁 , 我想問
其實 我養左兔兔3個月了, 兔兔好似唔鐘意比人抱咁樣
佢又唔會主動走過黎我到
我每次伸手入籠到諗住摸佢, 佢都會好似好驚 , 即刻自己躲係一角,
我摸到佢個陣,佢就好似避開我,係咁跳黎跳去,唔想我摸到佢咁:050:

其實我想問大家點樣做先同兔兔有個好關係??
因為我好驚兔兔會驚我!!:044:
otistou 2009-7-28 04:04:27 PM
我果隻都係咁..都好唔鐘意同我玩=3=
但一有野食..佢又會痴埋黎=3=
佢好細膽
AHCHUN 2009-7-28 04:22:02 PM
我個隻都係有野食即刻過-0-
hh0 2009-7-28 04:26:45 PM
尽量唔好伸手入籠到摸佢捉佢
最好打开笼门,
用佢最鐘意食ge野引佢出来玩
燒雞。﹏。)) 2009-7-28 06:14:13 PM
我隻totwo都係唔鍾意比人抱!!
但係就鍾意比人摸,每次叫佢個名會衝過黎比人摸
開頭都係用野食引佢過黎,叫住兔仔個名
試多幾次就ok了^^

加油^^
Vinkivan 2009-7-28 07:09:03 PM
同兔兔相處真係一種學問嚟咖~ 佢哋唔會好似狗仔咁一開始就同主人混熟, 佢哋需要時間去接受一個新環境同埋新事物, 你養咗佢只係三個月, 話長唔長, 話短唔短, 俾多啲時間你同兔兔啦~ 要建立感情, 首要係唔可操之過急, 唔好做一啲嚇親兔兔嘅行為, 免得佢怕咗你嘛~ 好似你好想摸佢、抱佢, 咁就幾想都要忍, 你可以開咗個籠門俾佢自己出嚟, 你就坐喺地下陪佢玩, 唔駛太刻意, 可以俾佢自由發揮, 等佢走埋你度, 慢慢佢同你玩慣咗, 認識咗你, 你就可以不經意咁輕輕摸佢, 當摸得佢多就會容易啲抱咖喇~ 不過, 當然會有啲兔兔跟本係唔鍾意俾人抱咖啦~ 咁就要睇下你隻兔兔會唔會好有性格喇~

加油呀~!!
AHCHUN 2009-7-28 08:17:47 PM
多謝你地的加油,我會努力的^^
大富翁 2009-7-29 10:06:53 AM
我仲記得岩岩養CACA 個時!!
佢賀係連摸都唔喜歡!~我一起身!佢馬上跑返入寵!
但係慢慢佢開始知道接近我係有好處!!:040:
就成日黎搵我!!!!!
一直到依加!!好喜歡俾人抱!可能佢有病的關係,要成日俾人抱!!!
所以你要加油呀!兔兔有一日會知道你對佢好的!

快速發帖