好耐冇出過POST喇~ 今次同大家享"木糠小小杯", 啱晒屋企冇焗爐嘅兔友可以一嚐整甜品嘅滋味~^^

唔講咁多喇~ 一齊睇食譜啦!!

材料: (約三小杯)
消化餅 ------ 80克
粟米麥片 ------ 60克
煉奶 ------ 30克
淡忌廉 ------ 200克

做法:
(1) 將消化餅和粟米片混合壓碎備用
(2) 淡忌廉用電動打蛋器打至七成軟忌廉狀, 再加入煉奶伴勻
(3) 將已打好忌廉用小匙羹放入一至兩羹於小小杯舖好底層, 然後再用小匙羹放入一至兩羹餅碎舖好第二層, 再重覆舖上忌廉... 餅碎... 如此類推... 直至放滿杯子
(4) 放入雪櫃約一小時
(5) 取出後, 可隨意裝飾

製成品:

Goody09 2009-7-28 09:58:46 PM
嘩..好好味..呢相又影得好靚添...你可以出書啦!
BarbaraFok 2009-7-28 10:05:10 PM
嘩!波子媽你d廚藝赿黎赿出神入化喇
見到都流哂口水添
好想食呀#^43^#
FATO_W 2009-7-28 10:20:02 PM
wa 望到都想食牙
不過如果屋企無電動攬拌器咪會整得好辛苦囉?
Vinkivan 2009-7-28 10:22:44 PM
原帖由 Goody09 於 2009-7-28 21:58 發表
嘩..好好味..呢相又影得好靚添...你可以出書啦!

HEE~ 過獎喇~ 出書就冇我份喇~ 係度出POST就OK啦~~~ ^^
Vinkivan 2009-7-28 10:23:53 PM
原帖由 barbarafok 於 2009-7-28 22:05 發表
嘩!波子媽你d廚藝赿黎赿出神入化喇
見到都流哂口水添
好想食呀#^43^#

都係啲簡單製作嚟啦~
下次兔聚嘅整俾你食呀~!!
Vinkivan 2009-7-28 10:26:25 PM
原帖由 fato_w 於 2009-7-28 22:20 發表
wa 望到都想食牙
不過如果屋企無電動攬拌器咪會整得好辛苦囉?

如果有電動打蛋器, 可以用手打嘅, 但就真係會幾攰, 同埋天氣比較熱, 如果用手打嘅話會增加忌廉曝露於空氣嘅時間, 咁就要用冰水座住個盆嚟打忌廉喇~!!
BarbaraFok 2009-7-28 10:49:34 PM
原帖由 波子 於 2009-7-28 10:23 PM 發表

都係啲簡單製作嚟啦~
下次兔聚嘅整俾你食呀~!!

咁我唔客氣,多謝先囉#^27^#
kiki520u 2009-7-28 11:07:44 PM
#^74^# 木糠布甸???.. 用瑪莉餅代替消化餅都好好味KAA..
千千 2009-7-28 11:14:44 PM
好好 味 甘~~
可唔可以  搵日  大家 開個party""
兔兔 交流+   大食會
hamster1013 2009-7-28 11:30:39 PM
波子媽真係越嚟越犀利呀!!
次次睇見都已經想食喇~ #^5_002^#
光之天使)) 2009-7-28 11:32:04 PM
前晚係高登見到~~
今日都買野整左~未食
Vinkivan 2009-7-28 11:41:35 PM
原帖由 kiki520u 於 2009-7-28 23:07 發表
#^74^# 木糠布甸???.. 用瑪莉餅代替消化餅都好好味KAA..

用瑪莉餅、OREO都可以, 但個人覺得用瑪莉口感好乾, 消化餅本身有油份會好啲~ 不過, 其實都係個人喜好嚟嘅~!!
Vinkivan 2009-7-28 11:42:12 PM
原帖由 千千 於 2009-7-28 23:14 發表
好好 味 甘~~
可唔可以  搵日  大家 開個party""
兔兔 交流+   大食會

咁就要睇下有冇人做攪手喇~!!^^
Vinkivan 2009-7-28 11:43:03 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-7-28 23:30 發表
波子媽真係越嚟越犀利呀!!
次次睇見都已經想食喇~ #^5_002^#

下次整個朱古力味俾你試下呀~ 我知你鍾意食朱古力^^

快速發帖