好耐冇出過POST喇~ 今次同大家享"木糠小小杯", 啱晒屋企冇焗爐嘅兔友可以一嚐整甜品嘅滋味~^^

唔講咁多喇~ 一齊睇食譜啦!!

材料: (約三小杯)
消化餅 ------ 80克
粟米麥片 ------ 60克
煉奶 ------ 30克
淡忌廉 ------ 200克

做法:
(1) 將消化餅和粟米片混合壓碎備用
(2) 淡忌廉用電動打蛋器打至七成軟忌廉狀, 再加入煉奶伴勻
(3) 將已打好忌廉用小匙羹放入一至兩羹於小小杯舖好底層, 然後再用小匙羹放入一至兩羹餅碎舖好第二層, 再重覆舖上忌廉... 餅碎... 如此類推... 直至放滿杯子
(4) 放入雪櫃約一小時
(5) 取出後, 可隨意裝飾

製成品:

Vinkivan 2009-7-28 11:44:06 PM
原帖由 光之天使 於 2009-7-28 23:32 發表
前晚係高登見到~~
今日都買野整左~未食

我都係尋日買嘢整咖~ 我哋係咪心靈相通呢???? #^43^# #^43^# #^43^#
eggegg 2009-7-29 10:58:59 AM
#^43^#  而家pizza hut 都有呢個做dessert #^43^# #^43^#
小晴兒 2009-7-29 12:00:15 PM
睇見都好想食牙?!!!~
vice0926 2009-7-29 02:03:11 PM
嘩......我超愛ge木槺布甸呀!!!!
我鍾意雪到超硬先黎食ga!#^67^#
尤尤 2009-7-29 07:28:18 PM
睇見都想食.....
流哂口水添.....
千千 2009-7-29 10:54:09 PM
原帖由 波子 於 2009-7-28 11:42 PM 發表

咁就要睇下有冇人做攪手喇~!!^^

可以  黎 千 千 hm"
但 千千 無 焗爐"
Vinkivan 2009-7-30 02:44:14 AM
原帖由 vice0926 於 2009-7-29 14:03 發表
嘩......我超愛ge木槺布甸呀!!!!
我鍾意雪到超硬先黎食ga!#^67^#

雪到超硬?? 點雪呀?? 放落去冰格嗎??
Vinkivan 2009-7-30 02:46:04 AM
原帖由 千千 於 2009-7-29 22:54 發表

可以  黎 千 千 hm"
但 千千 無 焗爐"

千千嘅家好大咖??? 係咪真係可以呀?? 我哋都真係幾想搵個地方可以帶埋兔兔一齊聚聚咖喎~!!
千千 2009-7-30 10:18:01 PM
唔大牙"   
係 公 屋黎牙"
不過  有  10 個人 黎都ok 既~~
Vinkivan 2009-7-31 03:56:24 PM
原帖由 千千 於 2009-7-30 22:18 發表
唔大牙"   
係 公 屋黎牙"
不過  有  10 個人 黎都ok 既~~

ICIC~ 咁睇下有冇攪手攪一次去你屋企聚會啦~ 但會唔會唔方便咖? 我怕會阻住你屋企人喎~!!
vice0926 2009-7-31 04:56:42 PM
原帖由 波子 於 30-7-2009 02:44 AM 發表

雪到超硬?? 點雪呀?? 放落去冰格嗎??

應該係啦~
我冇試過自己整呀~都係買黎食#^72^#
千千 2009-8-1 01:16:38 AM
原帖由 波子 於 2009-7-31 03:56 PM 發表

ICIC~ 咁睇下有冇攪手攪一次去你屋企聚會啦~ 但會唔會唔方便咖? 我怕會阻住你屋企人喎~!!

大家有  興趣 既""最 好  星期一至 五 上晝10點到下晝 2點幾  ""
但 如果 係 星期 六日  就可能  只可以  得 4~6 個人 黎""
因為  屋企會係 到  怕人太多
明月 2009-8-1 05:10:00 PM
頭先一開個post,個囡見到就話好想食左佢,
真係好吸引,好想食。
波子媽,你的廚藝真了得。
cordero 2009-8-1 05:30:04 PM
我之前整都用瑪利餅,無咁肥嘛XD
不過兔婆話我整得好難食:050:
小晴兒 2009-8-2 12:34:57 PM
哇~好味道唷!!~~~~!@

快速發帖