好耐冇出過POST喇~ 今次同大家享"木糠小小杯", 啱晒屋企冇焗爐嘅兔友可以一嚐整甜品嘅滋味~^^

唔講咁多喇~ 一齊睇食譜啦!!

材料: (約三小杯)
消化餅 ------ 80克
粟米麥片 ------ 60克
煉奶 ------ 30克
淡忌廉 ------ 200克

做法:
(1) 將消化餅和粟米片混合壓碎備用
(2) 淡忌廉用電動打蛋器打至七成軟忌廉狀, 再加入煉奶伴勻
(3) 將已打好忌廉用小匙羹放入一至兩羹於小小杯舖好底層, 然後再用小匙羹放入一至兩羹餅碎舖好第二層, 再重覆舖上忌廉... 餅碎... 如此類推... 直至放滿杯子
(4) 放入雪櫃約一小時
(5) 取出後, 可隨意裝飾

製成品:

Vinkivan 2009-8-15 05:05:26 AM
原帖由 喵女 於 2009-8-15 00:45 發表
霖霖姐姐#^30^#
棋棋十卜十卜咖~
等我試下整先..

多謝你嘅十卜呀~!!
你都快啲整啦~ 整完記得POST相上嚟呀~!!
Vinkivan 2010-8-2 01:57:22 AM
原帖由 Maggie 於 2010-7-30 17:52 發表

原來係似乳酩就OK……咁早知我收手唔打快D 啦,我仲要係用人手果D打蛋器打......琴日打到我丫...... -_-"

淡忌廉過度打發就會分解咖喇~ 咁就唔可以再用, 食咗都冇益~!!
你下次再打嘅時候, 見倒杰杰哋, 邊攪嘅時候有出紋嘅現象就即係OK咖喇~!!

快速發帖