我岩岩起兔協領養左隻兔仔番黎~~~
咁我見佢d屎屎起左上角~咁我就擺個toilet 起左上啦~~~
隔左陣~~佢又起右下留低d屎屎~咁我就執起晒左上角d屎連toilet 一次過搬到右下角,,
點知佢又再起番左上去屎屎,,,,,,,重複左幾次都係咁,,,,,激死我喇~~~~:076:
Vinkivan 2009-7-29 12:30:12 AM
你領養嗰陣兔協有冇講本身兔兔識唔識去廁所呀??
兔兔可能去到新環境所以先會咁, 你俾啲耐性啦~ 養小動物係要有耐性咖~ 只係咁小嘅事就話頂唔順, 咁你點同佢一齊到老呀??
小米 2009-7-29 12:33:52 AM
兔兔去唔啱個位, 你可以用醋抺一抺去左陣味, 從而引導佢去返啱個位~
請問你領養左邊隻兔兔呀??
你要比 d 心機, 唔好咁快灰心呀!!
sergey927 2009-7-29 12:42:52 AM
我領養左玲玲~~
聽返d 識員講佢之前起暫養中心去廁所去得好叻的~~
如果用醋~咁可唔可以起3個角落頭一齊抺ga~?
wm20472 2009-7-29 12:43:43 AM
屎屎呵邊都無所謂
最緊要尿尿呵係厠所
sergey927 2009-7-29 12:46:47 AM
原帖由 波子 於 2009-7-29 12:30 AM 發表
你領養嗰陣兔協有冇講本身兔兔識唔識去廁所呀??
兔兔可能去到新環境所以先會咁, 你俾啲耐性啦~ 養小動物係要有耐性咖~ 只係咁小嘅事就話頂唔順, 咁你點同佢一齊到老呀??

我發洩下ja~~:040:
為食仔 2009-7-29 12:49:49 AM
兔兔係要比多d耐性慢慢教架啦....我教左我隻仔3個月嚕,佢既情況都同你一樣,硬係要周圍痾,我都比佢激死。
不過無計啦,都要繼續教。岩岩仲買左個有抽屜式既籠,等佢唔洗踐踏返d屎屎,我又唔洗日日夜夜幫佢執金=.=
smallsuishan 2009-7-29 12:53:10 AM
屎既問題真係好簡單
佢周圍小便你就頭痛

我Hill仔而家時不時都周圍柯屎架
算啦 只求佢乖乖地係屎兜小便我就心滿意足!!
kwaikwai 2009-7-29 12:57:28 AM
o個時佢識小便去廁所我已經心滿意足~~~
不過佢都乖~~只會o係籠度柯~
出黎玩都好少放彈~ #^65^#

比d時間佢慢慢教就會學識啦~ #^52^#
sergey927 2009-7-29 01:00:44 AM
佢而家留低左成埋c 起角落度,,,然後訓左起上面:042:
其實正唔正常~?我應唔應該阻止佢咁做?
sergey927 2009-7-29 01:02:35 AM
原帖由 為食仔 於 2009-7-29 12:49 AM 發表
兔兔係要比多d耐性慢慢教架啦....我教左我隻仔3個月嚕,佢既情況都同你一樣,硬係要周圍痾,我都比佢激死。
不過無計啦,都要繼續教。岩岩仲買左個有抽屜式既籠,等佢唔洗踐踏返d屎屎,我又唔洗日日夜夜幫佢執金=.=

咁你個籠係咪網底黎~~~? 網底既話應該唔用得ga~~~兔仔會生腳瘡
smallsuishan 2009-7-29 01:11:56 AM
原帖由 sergey927 於 2009-7-29 01:00 AM 發表
佢而家留低左成埋c 起角落度,,,然後訓左起上面:042:
其實正唔正常~?我應唔應該阻止佢咁做?

其實佢D屎係乾身
訓係上面都冇咩問題
我HILL大哥經常咁做TIM!
只係我覺得有D嘔心
有時間咪搬開佢執屎...
不過轉頭又係咁 :043:
為食仔 2009-7-29 01:21:06 AM
唔係網底架,係個籠原裝既膠版,唔會對兔兔隻腳有問題,marukan出品的~
如果你真係唔係成日有時間幫佢執金,又唔想佢踐踏落去,可以買版隔住。不過其實你唔係教左佢好耐者,
可以再教耐d先。
lingyan 2009-7-29 03:25:26 AM
屎屎問題跟本唔係一個問題 .... 用個夾夾走佢咪無野囉....
尿尿錯位就話姐.....

兔兔最多都係大部份係廁所,點都會有d係個籠到。
小糖^^ 2009-7-29 08:54:45 AM

快速發帖