腸停之後,其實我一直有留意mocha會唔會有其他病況

最令我擔心的就是其中mocha的頭仔有微微的傾側(真係好小好小)

但當我反轉佢想check牙仔既時侯,他的頭就自然地想右面反

開頭以為係藥力令他頭暈

但當呢幾日藥都食完了,整個醫腸的療程都完結後,情況依然一樣

跑跳既時候會小小平衡不到.我想他自己都發覺到自己都有不妥

請招牌的請請動作都企得不穩,這開始令我十分擔心

於是就打去book 左betty 睇星期四

其實我有諗過好唔好帶佢出去睇,因為呢排個人經濟實在不好

但我更不想因為錢的問題令我的活寶貝受到可能會跟一世的疾病,

看太多case側頭兔兔受的痛苦是難以估計

所以我決定要盡早就醫,在不最差的情況下去見醫生,無悔地給他最幸福的生命

8月6日

今日天氣不太熱,而且放了冰種在出街袋
mocha 狀態不錯
DR.BETTY 就明了側頭原因好多,其中細菌感染同E菌機會較大
因MOCHA表面沒有上呼吸導感染病徵
所以是受E菌影響的機會較大,所以現階段只可以用試藥的方式,試圖控制E菌,觀察會否好轉

控制E菌的整個療程為28天,DR先開了14天藥,14日後再觀察會否好轉...

漫長的戰事始終要開始,當知道就算醫好都有兔兔可能頭仔不會再擺正的時候,真的感到心痛

我將會投放更多的時間陪伴著他,康復後一定會出黎跟各位兔友見面:030:

8月20日

12點如期到達了診所

見到好多人..坐到好迫...因為其中診所入面其中一隻貓不客氣地霸左一張sofa...仲訓到好歎

另外仲見到兔協職員帶同兩位義工帶兔兔睇醫生

講番mocha既情況.可能減了一餐糧的關係.體重又減了0.02kg

Betty話mocha情況不錯.但仍然有小小側頭.要繼續療程.

我問醫生如果療程完結後仍然側頭會用什麼方法

佢就話要先睇情況.大前題都係先用西藥.之後可能會考慮用中藥或針灸

不過兔兔怕痛.針灸會比較難..因為一落針就可能會爭扎同四圍踢

而下次revisit係5號

因Betty會放假2個星期由28號開始王9月5號

所以要推遲2日先有得睇betty

多謝各位關心

mocha於21號我感覺側得比較小了

送上幾張等睇醫生時無無聊聊影既mocha照

5/9
今日4點去到診所後就見醫生了

醫生話病情已經受到控制

但其實呢個病係冇得斷尾.

最緊要唔好比太大壓力佢.例如搬屋/令佢唔開心

多謝大家一直以黎比mocha既支持.mocha先可以完全康復

為左慶祝mocha好番.兔媽二話不說去左賣日本生果既鋪頭買左一位巨峰提子

話要慶祝隻仔終於好番了

而家將會送上mocha食巨峰提子既相(糖份高呀,只此一粒)

可以去呢到睇呀
http://mini-house.info/viewthrea ... &extra=page%3D1

katkat 2009-8-4 02:23:20 PM
MOCHA 你要加油呀,小樹會繼續持支你,直至你好返晒!#^69^#
`Shusonbaby||' 2009-8-4 02:27:49 PM
加油啊mocha!!
elvisli你都要支持落去啊!!!
BB囡 2009-8-4 02:29:16 PM
係呀~~macha你一定要加油呀
兔爸你地都唔好灰心呀
我地li到有好多人都支持你既
mocha其實係咪好大過嫁啦..??
yy0322 2009-8-4 02:57:32 PM
macha你要加油~!
我地支持你..
希望你早日康復~
hamster1013 2009-8-4 04:09:34 PM
mocha你要繼續加油呀!!
elvisli, mocha有你哩個兔爸o既支持,
佢一定會更加努力去面對架!!
我同布甸都會支持你哋兩個架!!
我相信哩度所有兔友都會支持你哋,
所以mocha你要比心機, 加油呀!!!
jimlam 2009-8-4 04:43:50 PM
SUPPORT!!
$$呢樣野好似好重要,但好多時都係無用

他日你睇返轉頭mocha會係極具份量!!你們日決定,一定是對的!!

加油!!mocha一家!!豆豆同豆泥會保佑你們!!

lenmui)) 2009-8-4 05:30:42 PM
一定要睇醫生呀, 如果係側頭, 咁就手尾長了,
祝Mocha健健康康~
cordero 2009-8-4 05:46:19 PM
mocha同mocha爸媽都要加油呀
希望mocha早日康復la

elyse)) 2009-8-4 06:25:42 PM
希望mocha無事啦,只係藥物反應....
mocha早日康復牙....:020:
lingyan 2009-8-4 06:27:49 PM
加u加u~~~~

hope係兔爸過份緊張,mocha 無事既~
wesky 2009-8-4 06:52:36 PM
希望 mocha 無事啦
真令人擔心
small_tra 2009-8-4 07:03:37 PM
天丫您要保佑我地o既小mocha丫........................

好希望mocha冇事~身體健健康康~!

睇完e生~希望可以通知下大家~!

我地都好擔心mocha~!
smallsuishan 2009-8-4 07:23:49 PM
冇事既冇事既~~
加油呀!!!!
光之天使)) 2009-8-4 07:33:43 PM
無事既~
mocha要叻叻呀~

快速發帖