三天前total開始唔飲水樽d水,
要用針筒餵佢飲(不過都仲算肯飲既)
尋日開始食少左草,不過菜仲肯食~已經book左dr.gerry~
今朝起身發現佢食得仲少d...即刻去睇醫生喇

Dr.Gerry說total肚子有點實,
但是吃東西的時候沒有特別辛苦,問題應該不是由牙齒引起。
dr.gerry那可能是消化系統有點慢,那就是說腸胃有問題了。
替total打了一支針,開了草粉和一些幫助腸胃蠕動的藥。
3天後如果沒有好轉,便要覆診了。

草粉以前在total做絕育手術時就買過,不過牠食慾沒變,沒吃過就因為過期扔了。
dr.gerry知道我沒有餵過草粉,很體貼的做了一次示範。
起初total有點抗拒,因為被醫生捉住小咀,
但多吃兩口,就很乖地吃了。因為草粉是蘋果香蕉口味的,應該很喜歡吧。
然後醫生又餵total吃藥,也是強迫牠吃的。
不知道這次的藥是甚麼味道,不知道牠會不會喜歡吃呢~(今天晚上就知道了)

DR.GERRY又幫TOTAL磅重,1.6KG,他說保持得不錯。

一支針,一包草粉,一瓶藥,  結帳承惠$530。
比我預計還平宜。

希望total乖乖的...快點痊癒吧。

16/8 12:55am  
係R channel傾下計~
又去抱下total~
發現佢肚仔軟返d喇~~
不過重大既考驗仲未過,total仲未肯自己飲水~
同埋仲未食好多草~~希望聽朝起身,個草架吉晒la

17/8 2:51pm   最新消息
total前晚食返好多草,夜晚食晒一個草架,
但係今朝發現,佢又食少左草喇....
而且岩岩返到屋企,發現佢有少少軟便,pat pat污糟左,
唔知係咪因為我今朝餵完佢 草粉,藥...再餵佢飲左9ml水有關...太多?
岩岩返到黎,得我一個餵佢食草粉,
佢唔知係咪已經慣左點都要食...今次餵得輕鬆左(當然都係有反抗),
不過今次比我捉住個咀之後,乖乖地食
(之前好衰架,食少少又掙扎,攪到成下巴都係,有時仲唔食,由得你唧落咀之後流返出黎.....)
今次自己餵都好順利呀~

total呢幾日訓好少...3點幾又起身出去玩喇..平時呢個時間熟睡中,
依家暫時未觀察到佢再有軟便既情況,at least地上無發現~
今晚再更新丫

18/8 3:01pm

total食草都算正常既,菜亦都食得好開心...
餵藥方面,total好鍾意隻藥水,
另外呢兩日餵草粉,十分容易~
原來total係唔鍾意人地用毛巾包住佢,所以先不停掙扎,
其實如果就咁輕輕捉一捉佢,佢都會肯食~

因為食左草粉既關係,所以食草糧仲係差少少,
我打算今日草粉減半(每餐2支->1支)
等佢自己食返多d草~

不過!!!
total仲係唔肯自己飲水....
迫佢用水樽,佢不停咁頂開個樽,
用針筒既話迫迫下就會乖乖飲既...
用盆既話都係唔肯飲...

其實係咪可以加d果汁落水度等佢飲呢?
放一片菜仔落水得唔得呢?

19/8 11:01am  最新消息

尋日由中午開始減草粉既份量,
由2支 > 1支

total都係唔多訓覺~下午都係度行黎行去~
得閒就坐下攤下~不過無訓~
夜晚total依然好精神~
餵草粉依家已經變得十分順利,total甚至會追住想食第二支添~
其實都唔知佢係本身鍾意食丫,定係餵左幾日,已經食上隱呢?

昨晚試下唔用針筒迫total飲水(不過照有餵菜菜)
夜晚total好乖乖咁食草...
佢飲水呀!!!!佢自己飲水樽d水,今朝睇返都飲左50ml~
我好感動...:050:

打算今日都會餵埋d藥,餵多兩餐草粉,
如果佢都係無變正常飲食,我就唔駛返去覆診了~

好多謝大家關心total~~希望佢已經真係康復la
:053:

choi_ching 2009-8-15 02:22:47 PM
平過 Dr. Betty果度好多
不過我地多幾種藥冇草粉(本身已經有)
hamster1013 2009-8-15 02:42:01 PM
希望total無事, 快d好返啦!
total你要乖乖食藥藥呀!
食咗先快d好架~
仲要快d食返多d草草,
同埋飲返水水呀!!
波丸媽 2009-8-15 03:14:08 PM
陰公豬囉,又要食藥藥
Dr.Gerry有冇講咩原因令佢腸郁得慢呀?
有冇提過total之前唔肯飲水呀??
total你乖乖地快d食藥,快d好返啦
光之天使)) 2009-8-15 03:39:49 PM
原帖由 丫芷^0^ 於 2009-8-15 03:14 PM 發表
陰公豬囉,又要食藥藥
Dr.Gerry有冇講咩原因令佢腸郁得慢呀?
有冇提過total之前唔肯飲水呀??
total你乖乖地快d食藥,快d好返啦

DR.GERRY又無講咩原因呀...
淨係話兔仔既消化系統幾複雜咁咋...
我都有講過我餵過佢D咩同唔飲水既情況~

我都希望佢叻叻~快D好返~

今日岩岩R記送左貨黎,
我買左包果樹草諗住得閒比佢食~
岩岩試左,佢都好鍾意好肯食~~希望佢乖乖LA~

不過TOTAL有樣野都唔知安慰定嬲好,
佢對菜菜就依然好興奮...
BarbaraFok 2009-8-15 04:09:06 PM
希望total快d好返啦
食返多d草草飲多d水水
痀多d屎彈用尿尿等媽媽同你清啦
total要乖乖地食藥藥呀
好快就冇事架喇:051:
Goody09 2009-8-15 04:21:10 PM
希望total 乖乖地食哂d藥..快d好翻
cordero 2009-8-15 04:51:39 PM
total要快d健健康康~唔好又要媽咪擔心你
wesky 2009-8-15 05:07:31 PM
Hope get well soon.
Add oil~~
兔仔怡v3v 2009-8-15 06:13:40 PM
哎呀...
TOTAL你要快D好返呀!!!
乖乖地自己飲水呀!!!
oscarlik 2009-8-15 11:07:01 PM
前幾日先睇完total食青蕉個movie...
好精神咁..

希望佢快點好返啦:011:
wm20472 2009-8-16 12:31:03 AM
希望佢快點好返啦:054:
seefun 2009-8-16 12:50:18 AM
希望Total快快好番.
會唔會水樽有問題呢,好似有異味呀,出水唔順.....
Total肯唔肯飲水兜的水.
兔兔飲唔夠水就唔想食乾草喇.
Total對鮮菜好雀躍都可能想吸收多d水喎.
小米 2009-8-16 12:50:59 AM
total b 要快 d 好返呀!!
加油
光之天使)) 2009-8-16 12:54:00 AM
原帖由 seefun 於 2009-8-16 12:50 AM 發表
希望Total快快好番.
會唔會水樽有問題呢,好似有異味呀,出水唔順.....
Total肯唔肯飲水兜的水.
兔兔飲唔夠水就唔想食乾草喇.
Total對鮮菜好雀躍都可能想吸收多d水喎.

唔會...
因為試過煲過d水~~
又試過換水樽...
都係唔得~
不過用針筒迫迫下就會肯飲...
真係仲未搵到原因>_<

快速發帖