在5金舖買了個網,1尺15元,不秀鋼不生秀,每格是1mm x 1mm看眼像鐵絲做的布,摸上手鞋鞋的面,爪可爪實不會滑,這種網是很軟的。

因很軟像很鞋的布,而不會像一般鐵枝一條條壓著腳底,所以我試這個,如果兔兔無問題出現,就是成功。

度好size,4邊向內摺,收好不吉手,用前先用手掃掃試有無吉手,有吉就有鐵絲開差,cut左佢,通常都無。

先放紙砂在籠底,成個底放,份量要夠吸尿到下次清潔時,這樣就確保不會尿尿水浸,之後就放網在上,這樣就不怕紙砂和便便和草混在一起,尿尿會被吸到,如果要清便便,只要把網面的便掃埋一推清走,或是整塊網抽出來倒,草挑出來都易。清紙砂都不難,將網底揭起,左揭右,右揭左,清完一邊清一邊就得,拿走有尿砂,放下新砂,就這樣。

個網可久久清一次,例如1 week,不過清完要弄乾先用,以及要用手掃掃有無吉手,通常無,兔兔唔會咬唔會整爛,又唔食得。

個網好軟好輕,兔兔要有大動作個網就會少少郁,不過唔會移位,所以無問題。

我兔好快適應,有得食就得,正常生活。

我用草引佢企起到,佢想跳,呵

摸佢肚腩脹脹驚佢無便便唔好,但清掃時覺得擔心是多餘。
elvisli 2009-8-23 10:18:08 PM
呢個方法都幾好

但係點解唔比d心機教識佢小便呢
lunar 2009-8-23 10:23:31 PM
原帖由 elvisli 於 2009-8-23 10:18 PM 發表
呢個方法都幾好

但係點解唔比d心機教識佢小便呢

因為佢亂尿尿好嚴重,我而家想試佢會唔會習慣某位置尿尿,睇佢鐘意邊先,
不個佢而家還是4處尿,不只角位,籠中間都尿,呵
kittyz 2009-8-23 10:33:21 PM
兔兔企係身好可愛呀#^9_003^#
為食仔 2009-8-23 10:36:28 PM
加油,我兔兔之前都同你一樣鍾意周圍尿尿,教左好耐終於好左少少,有七成都係廁所去,但係個廁所係擺係籠外面佢先肯去
><
lunar 2009-8-23 10:55:43 PM
原帖由 為食仔 於 2009-8-23 10:36 PM 發表
加油,我兔兔之前都同你一樣鍾意周圍尿尿,教左好耐終於好左少少,有七成都係廁所去,但係個廁所係擺係籠外面佢先肯去
>

你隻兔超聰明,捉晒主人心理,想我去廁所咩,話我出黎先講,呵
lunar 2009-8-23 10:57:09 PM
原帖由 kittyz 於 2009-8-23 10:33 PM 發表
兔兔企係身好可愛呀#^9_003^#

是,見佢好狠咁撲過黎,好爽
hh0 2009-8-23 11:59:20 PM
構思理論上不錯吧
我擔心個網孔太細反而容易lon住D尿
特別係比較杰既尿
同埋塊網應該要日日洗下沖下
試完記得上黎報告下用後感
lunar 2009-8-24 12:09:03 AM
原帖由 hh0 於 2009-8-23 11:59 PM 發表
構思理論上不錯吧
我擔心個網孔太細反而容易lon住D尿
特別係比較杰既尿
同埋塊網應該要日日洗下沖下
試完記得上黎報告下用後感

我都試過一d網下面無紙砂的位置,尿尿一直在,會lon住d尿,所以整個底要有紙砂先
笨﹏s!u〞彌 2009-8-24 12:53:03 AM
兔兔企係身個樣同人類小朋友好似樣呀:039:
還是似個企係身ge公仔呢.....  ~= w =~

chrisyan 2009-8-24 01:23:04 AM
你知唔知報紙好容易令到兔兔死? 聞到同食到都係!
elyse)) 2009-8-24 01:29:55 AM
你呢個新網底幾好bor...聰明既兔媽:057:
等你既用後報告上來好唔好用,e.g去唔去到尿,兔兔抓會唔會危險之類..etc。

仲有如果你摸到兔兔個肚有少少脹,但就算有柯屎,任何野正常
都係腸停前既徵召/初期,要小心留意
由其而家係夏天
choi_ching 2009-8-24 01:41:53 AM
好似幾好咁喎....
lunar 2009-8-24 08:49:23 AM
原帖由 chrisyan 於 2009-8-24 01:23 AM 發表
你知唔知報紙好容易令到兔兔死? 聞到同食到都係!

呢個我唔知,我係清理個籠先用報紙墊野
lunar 2009-8-24 08:52:57 AM
原帖由 elyse 於 2009-8-24 01:29 AM 發表
你呢個新網底幾好bor...聰明既兔媽:057:
等你既用後報告上來好唔好用,e.g去唔去到尿,兔兔抓會唔會危險之類..etc。

仲有如果你摸到兔兔個肚有少少脹,但就算有柯屎,任何野正常
都係腸停前既徵召/初期,要小心留意 ...

咁如果是真的會腸停,而家點做好??

快速發帖