因為我發覺近排呢度好多兔友都唔能夠清楚養兔ge知識,
例如唔好用格網ar,
要同兔兔絕育呀, 未絕育唔好男女放埋一齊,
唔好俾兔兔接觸報紙ar,
兔兔食咩糧咩草, 飲食習慣應該係點ar等等.

即使唔係新兔友, 例如高級兔友都犯下好多基本錯誤,
我就想勸下大家熟讀兔兔寶典入面ge資料.

我知道有幾多舊兔友都唔係咁得閒成日上黎教人養兔,
新手又成日問點養兔, 其實大家不如好好睇兔兔寶典,
基本上兔兔寶典已經教到好多好多基本野,
所以如果熟讀寶典, 就唔會連基本野都搞錯.

大家都係愛兔之人, 希望大家放低自己一套, 好好聽人意見,
好好熟讀兔兔寶典,好好為我地ge兔兔打算, 好好照顧佢地.
光之天使)) 2009-8-24 07:48:06 PM
好同意~

其實唔係唔歡迎大家問,
但係有好多野,真係好簡單翻睇下舊post/睇下寶典/睇下書就會睇到~

而且有好多基本既知識,係真係要知..
有時問得黎,兔友未得閒答,可能情況已經嚴重左~咁樣兔兔會病得好冤枉~
我地最唔想見到既就係咁樣~
始終自己有左基本知識,有定心理準備,做定少少預防/初步救助既措施...
對兔兔係有好大幫助~個心都會定d

大家養得兔仔,不妨學多d有關既知識~
debbie1222 2009-8-24 08:48:35 PM
好同意~:062:
好好熟讀兔兔寶典,好好為我地ge兔兔打算, 好好照顧佢地.
大家養得兔仔,不妨學多d有關既知識~
support:051:
choi_ching 2009-8-24 09:52:32 PM
知道=]我一定會好好咁照顧佢地:051:
choi_ching 2009-8-24 09:55:12 PM
我要做一個成功既兔媽#^9_003^#
wm20472 2009-8-24 10:34:08 PM
支持

看多d書, 多d知識, 係好的
Panda)) 2009-8-24 11:01:05 PM
我同lucky仔都支持~~
大家都要+油~為兔兔們的幸福而努力!!#^43^#
katatata 2009-8-25 12:23:26 AM
其實每次兔兔有咩問題, 有病或其他問題,
可以利用搜索,依個版既功能,
例如我花仔b出事個時,我都去過唔少兔版到
seach唔少關於問題既舊post 睇,
有時等人地答, 不如好好利用版既功能,
睇下舊post, 睇下有冇個案, 差不多...都好有幫助...
eggegg 2009-8-25 12:34:25 AM
係呀, 真係好多INFO. 我開頭入黎都睇0左好多日先睇得哂D野.

以前都冇咁多資料睇, 而家仲可以放哂上網, 真係方便好多

chrisyan 2009-8-25 05:04:41 AM
以前我準備養兔時, 更加會濃縮地抄一次,
又會整理一下, 做個精簡文字版print出黎tim ar~
咁就隨時remind到自己喇~~
久而久之, 真係好熟識呢d資料ga~
除此以外, 大家當然要溫故知新, 吸收多d新資訊~
例如肝病處理呢d更加深入ge問題~
隨時都有2手準備~~唔好彩兔兔有事,都唔會騰騰雞雞~唔知發生咩事~
Vinkivan 2009-8-26 01:34:39 PM
我都覺得好多時有好多POST都係之前問過好多次嘅, 所以, 我覺得隨咗多啲睇兔兔寶典之外, 有關嘅兔POST都應該多啲睇下, 有時睇定都真係對將來萬一發生事好有用, 當然都歡迎大家發問啦~!!

快速發帖