之前我抱蘿蔔或梳毛既時侯,蘿蔔都會成日輕輕咬同埋抓我件衫,我都會即時細細力打佢個咀仔同埋頭,打完之後佢仍然都係咁,我都可以接受到。但係今日我同佢梳毛既時侯,佢好似完全吾受控制咁,仲要用盡全力咬,咬完又扯。唉,我真係吾知點教佢好,我有鬧佢,但係佢都吾聽我講咁。宜加佢又周圍咬野(牆紙,電線),我都知道呢d係天性,我地都買左d野包住d電線,牆紙就見佢咬就即刻no佢,今日我訓放學番黎屋企,呀媽話放佢出黎吾夠10分鐘咬難左呀妹對鞋,對鞋仲要係新買tim。各位兔友,我自問都已經好盡心盡力教佢,但係佢都吾聽教,真係覺得自己好無用,大家教下我點做丫#^56^#
Miyako)) 2009-9-1 08:58:18 PM
咁我咪仲失敗...佢抱都唔比我抱:042:
kittyz 2009-9-1 09:07:39 PM
你養左兔兔幾耐?#^59^#
其實蘿蔔佢都吾係幾想我抱..佢好想走佬架!#^56^#
Miyako)) 2009-9-1 09:25:41 PM
原帖由 kittyz 於 2009-9-1 09:07 PM 發表
你養左兔兔幾耐?#^59^#
其實蘿蔔佢都吾係幾想我抱..佢好想走佬架!#^56^#

我養左有4,5個月喇,以前佢唔比我抱我都會抱佢,因為想佢慣,但自已佢跌親之後就冇格硬抱佢,怕佢再跌有咩事既話我好後悔...
光之天使)) 2009-9-1 09:34:11 PM
兔兔想走,唔滿意,嬲...都會咬野/抓野
其實你幫佢梳毛,可唔可以唔抱起佢梳呀?
等佢就咁坐係地下,一隻手按住佢,一隻手梳

其實鞋/電線呢d,真係要自己收好架,
兔兔唔識分....
只有係做主人既我地改變個環境架咋~
好似我屋企咁樣,兔婆著既拖鞋,如果出街唔係屋企既時候,就會收好~
返黎先拎出黎著~~
地面上有d咩係total唔咬得掂得既都收好~
Miyako)) 2009-9-1 09:35:38 PM
原帖由 光之天使 於 2009-9-1 09:34 PM 發表

兔兔唔識分....
...

係呀依家我就唔抱起佢咁幫佢梳毛:043:
ka@+ 2009-9-1 09:40:16 PM
我養左波波年幾..
抱過嘅次數都唔多過20次#^76^#
抱就都唔耐..
但係我一梳毛佢就會坐定定..
同佢慢慢講多啲佢會聽架#^72^#
Miyako)) 2009-9-1 09:42:02 PM
原帖由 ka@+ 於 2009-9-1 09:40 PM 發表
我養左波波年幾..
抱過嘅次數都唔多過20次#^76^#
抱就都唔耐..
但係我一梳毛佢就會坐定定..
同佢慢慢講多啲佢會聽架#^72^#

你就好啦...蕃薯有野食就識坐定,冇既話講咩都冇用:059:
lunar 2009-9-1 09:45:41 PM
你試試唔抱佢咁梳,佢舒服就唔郁,按摩都係
有人教我又細開始要習慣,抱、剪指甲,咩都要
大左先做就唔會鐘意
好在我養兔寶,佢比我抱幾耐都得,佢反抗都唔勁,又唔咬我
不過佢唔識尿尿
有好有唔好啦
elvisli 2009-9-2 12:55:43 AM
兔唔係狗..唔係大聲教就會學識

你要知佢有d咩會學得識.有d咩係佢天性.永遠都唔會聽.

兔兔係天生既被獵者

比人捉之後反抗同走佬係佢地既本能..有d兔兔好順你意.會肯比你抱一陣

有d兔兔唔鐘意就係唔鐘意

兔兔會諗:每次抱我我都唔舒服,會整痛我.會令我冇得跑冇得玩,...我就要走了

比多d甜頭佢.唔好每次都整佢.等佢安心d

仲有.千奇唔好打..打親佢邊個最心痛...都係主人受哂

仲有.研究有指打寵物寵物係會記住主人打過佢.就算佢肯順你意.佢都會記住係心

打之前.請三思
ka@+ 2009-9-2 10:16:34 AM
原帖由 Miyako 於 2009-9-1 09:42 PM 發表

你就好啦...蕃薯有野食就識坐定,冇既話講咩都冇用:059:

得閒趴低同佢傾計..
小小嘢都讚下佢..
慢慢就會喺啱嘅時候坐定定比你搞=]
kittyz 2009-9-2 01:52:48 PM
原帖由 光之天使 於 2009-9-1 09:34 PM 發表

兔兔唔識分....
...

哦..咁等我試下先..
但係同佢噴藥水就一定要抱住啦
katkat 2009-9-2 04:49:46 PM
小樹最初都做逃兵,唔俾我抱拒同梳毛架。不過,只要你唔怕佢抓,唔怕佢咬,同埋俾佢知抱佢係「好野」,例如按摩、有佢鍾意既野食,佢就會無咁抗拒。日子有功,小樹依家雖然一捉�抱就想逃兼爭扎,但係反抗程度已經冇以前咁大。:021:
kittyz 2009-9-2 04:52:16 PM
原帖由 elvisli 於 2009-9-2 12:55 AM 發表
兔唔係狗..唔係大聲教就會學識

你要知佢有d咩會學得識.有d咩係佢天性.永遠都唔會聽.

兔兔係天生既被獵者

比人捉之後反抗同走佬係佢地既本能..有d兔兔好順你意.會肯比你抱一陣

有d兔兔唔鐘意就係唔鐘意
...

原來細細力打下都吾得?咁如果佢咬我咁點做?
vickymcchong425 2009-9-2 07:11:35 PM
原帖由 kittyz 於 2009-9-2 04:52 PM 發表

原來細細力打下都吾得?咁如果佢咬我咁點做?

你試下用條毛巾包住黎抱,抱既時候一隻手托住個patpat咁樣兔兔會有安全感,咁樣兔兔冇掙扎得咁勁,如果可以既話每日都去抱下佢,等佢習慣下。如果佢咬你,你都只大聲d'no'佢!同佢梳毛個陣一隻手抽住個'隔甩底',如果佢要跳起逃走就將你隻手一齊提高,咁佢就走唔到架啦~~開頭可能都會比佢走得甩,整多幾次就得架啦~~當佢發現自己點都走唔甩佢就會乖乖地比你梳毛!比一兩粒糧氹下佢都ok~我試過好多方法,都係依個方法最掂,你可以試下,不過唔好咁大力,以免整親兔兔...

快速發帖