佘詩曼、鄭嘉穎主演的無綫新劇《宮心計》,因劇情需要,找來一對兔仔作拍攝之用,拍完後兔仔卻放在道具房用籠鎖着,結果好事多磨兩兔生了一竇BB兔乏人照顧,日前有譚姓讀者來電郵投訴無綫有虐畜之嫌。
無綫外事部發言人曾醒明昨就此事回應說:「剛在上周五,人事部已發出內部通訊,着同事認養,底價五十蚊,因剛發出故暫未有回覆,而道具房主管有自費買兔糧餵佢哋,而且養在辦公室裏,環境唔差。」

copy from
http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 0914/00282_026.html
FATO_W 2009-9-14 09:34:57 PM
真係..兔兔係佢地度都唔會生活得好
又覆埋d auto reply..
elyse)) 2009-9-14 09:39:16 PM
mika做得好!!!!!雖然佢地咁樣對小動物唔係第一次
但起碼可以渙起其他人留意

但係tvb回覆東方信息好假bor...
話環境唔差,都唔知佢唔差個定議係咩....
好嬲
wm20472 2009-9-14 09:55:36 PM
大家加油跟進呀:015:
kiki520u 2009-9-15 08:36:20 AM
><" TVB so cheap!!!#^62^# #^62^#
尤尤 2009-9-15 02:26:49 PM
原帖由 Mika_T 於 2009-9-14 09:50 PM 發表
邊有人會踩自己架, 梗係講到自己有幾好LA,
係佢地(TVB)自己D職員打去兔協問養兔既野..果日咁啱得閒做義工,
聽左佢個電話, 佢話想領養果隻兔女&兔B, 仲有講過D居住情況差,
先SEND個EMAIL過TVB問咋. 點知佢 ...

講得好...
邊會踩自己....
minima 2009-9-15 04:29:55 PM
講大話!!!
我已經send 返去報館, 話佢地講大話, 我仲連埋之前send 去愛協及議員既舉報信, 仲有 兔兔既照片, send 哂去報館, 佢地昨天已經reply 左, 話今天會跟進wor.. 希望兔兔ok 啦.. 可以救到佢地
珊迪小姐 2009-9-15 06:25:19 PM
兔兔好慘....比tvb班人利用完....做完"道具"就吾要!!!太過份!!!!
邊個做編劇嫁??諗埋d屎橋!!
希望兔兔們最終都能搵到一個家 v.v
firen_freeze)) 2009-9-16 12:12:43 AM
理直氣壯咁話有人自費買糧喂兔..........擺明TVB當佢地係道具冇人理,D員工睇唔過眼自己俾錢買糧....TVB自揭瘡疤
Vinkivan 2009-9-16 01:47:10 PM
其實TVB之前喺公司仍然有盈餘下都要裁減212員工後再裁減29員工,只為公司著想, 但就對咁多勞心勞力為公司搵錢嘅員工嘅死活都唔理, 咁缺德嘅都做得出, 對人都係咁咯, 何況只係對佢哋嚟講嘅畜牲?? 佢哋更加唔會放在眼內啦~!!
真係希望各大傳媒正視呢啲事, 大事宣揚開去, 等TVB唔好再咁對待啲動物啦~!!
古古力;$ 2009-12-7 08:36:44 PM
好心佢地係冇心養既就比有心人養好過佢地自己養喇..
死要面子..

快速發帖