養左隻兔1個月多d  應該 兔兔有4個月左右  (小兔係唔係5-6個月 就係成年?)

上星期 買左一包5.5磅 momi 2cut t草 是第2包草 (之前食左1包 冇牌子的草  食得好快)

點知道  隻臭B 唔係點食  就算食 都係食枝同老葉 仲要係敷衍到暈  (邊得黎咁多=.=):052:

以前1日+3次草 而家1日加1次草  D葉唔知點算好:050:

想迫佢食草  日頭唔俾糧  只俾草  夜晚先俾 糧同草 咁樣得唔得呢?:054:

winter)) 2009-9-24 03:13:56 AM
定係冇左個草球 放草  先係咁呢?
chrisyan 2009-9-24 03:42:26 AM
佢鍾意食枝,
你唯有買1st cut架咋, 妥協啦, 放左包2nd cut...
winter)) 2009-9-24 03:46:23 AM
包草開左 食左dd  好難放

臭B以前食草似颱風(係咁掃) 而家食草似微風(唔多食)=.=

鐘意就食(食好多條) 唔鐘意就唔食 睇佢心情  可以唔食好耐都得=.=

寧願飲水 食草磚 :056:

tracy)) 2009-9-24 11:01:01 AM
試下唔俾草磚睇下佢食唔食lor,如果都係唔食就轉草啦,兔地好硬頸,係唔鐘意食就唔食,你鬥佢唔羸架
Goody09 2009-9-24 11:14:48 AM
"你鬥佢唔羸架"..呢句真係講得好啱....我地D兔奴係心軟...你見佢唔食野會好擔心
chrisyan 2009-9-24 12:57:04 PM
唔會難放ga~
胖胖都食2nd cut,你減下價就會有人爭...
最緊要一定要佢食多d草, 快d買包1st cut喇, 食咁少好大件事架!
wm20472 2009-9-24 01:42:05 PM
包草開左浪費了唔緊要,至怕兔兔唔食野腸停就死得
佢肯食1st cut係事,1st cut對磨牙非常之好
可以慳返不用比草磚佢食,又可以令佢專心食多d草,一舉兩得

兔糧可以調節少過一匙,因為好似我細妹食得多兔糧就唔肯食草
所以我會比3/4匙多一點給他
你不妨早晚只比佢食一次兔糧,看看佢食草情況再比多點
winter)) 2009-9-24 03:26:14 PM
謝謝 咁多位

草磚肯食  仲食好多
咁朝見佢食哂d草 (除左有尿個d)

尋晚 我有俾糧同草   唔知係咪 夜晚我地訓哂 冇得扭計  日頭就蝦我=.=

今日揀d枝俾佢食 睇下點樣  要出糧先有錢買草  上星期先俾佢 斬左錢去睇醫生

仲要帶佢返去打針
光之天使)) 2009-9-24 07:55:17 PM
其實草磚呢d都唔係太健康~
或者你試下減糧~
又唔好話完全停,因為始終係兔bb~需要多d營養~
或者每餐減1/3之1/2la
Hellhammer 2009-9-24 10:47:47 PM
我果隻之前都係咁
係早2個星期網上面領養的
上1手主人好似係比好少草 主要食糧咁養

為左令兔仔食草 我頭幾日好狠心咁冇比過糧
頭1日兔仔真係只食幾條:042:
而家1日都食到1.5個AB草架 佢餓就會食 唔好心軟!
我都係買momi 2nd
少糧多草其他野唔洗比 咁樣應該最好

快速發帖