佢黎0左我屋企幾日, 我想問下係唔係唔好係個籠加層網? 如果唔加網, 係唔係要舖d墊料係上面? 兔兔會唔會食架? 剛買了草球比佢, 佢好似唔係好食wor, 點解?
仲有呀~ 我打開個籠佢都唔出0黎既? 抱佢出黎佢又掙扎...
help me pls~~~
wesky 2009-9-27 01:16:03 AM
等佢習慣多幾日先
唔好由籠入面抱佢出黎啊, 要等佢自己走出黎

細細個, 未識去廁所, 如果用層網, 要加 ab墊或木板, 等佢舒服D
唔用網, 就要鋪d墊料, like 紙沙, 木糠就唔好用啦
可能佢唔識用草球, 試下買多個草架, 睇下會唔會食多d
草要買 Alfafa 草為主食, 如有軟便, 可混 Timonthy 草

你隻兔有冇流鼻水之類既徵狀? 如果有就帶佢去睇醫生
neutraly 2009-9-27 03:32:44 AM
唔好迫佢出黎呀..佢可能會驚左架!同埋會驚左比人抱..
我以前就係唔識抱..搞到muimui有童年陰影..大個唔比抱!!:036:

開住門..等佢自自然然出黎啦!!習慣左..佢就會周圍貢架喇!!:033:

見佢無咁驚..就摸佢多d..同佢溝通多d喇!~
small_tra 2009-9-27 10:35:20 AM
你比d時間佢識應下啦~!

仲有我自己應為賓尼兔好有性格~唔多中意抱......
noel_supernova 2009-9-27 01:58:00 PM
唔該晒呀~
仲有問題想問下, 賓尼兔幾時會大定呢? 仲有佢好鍾意食糧, 但係唔係唔可以餵太多? 而家我早晚一次, 份量唔係好多, 我驚佢食得太多食滯呀~
wesky 2009-9-27 02:01:19 PM
早晚一次就夠
怕佢食太多糧唔食草
elvisli 2009-9-27 02:03:00 PM
兔兔大約8個月就大定

另外,不會有兔兔不愛兔糧..所以要好好控制

而兔兔牙仔要不斷經由食草而磨牙.保持臼齒健康生長

所以.如果食左糧.飽左就會令食草既動機減低

以我mocha為例.而家只有早上的一裒糧.其他時間都唔會再比.而食草既份量就增加左

平時兔糧可以當小食獎勵.唔可以比兔兔依賴兔糧食飽個肚.而係靠食草

所以mocha早上唯一一餐糧都只係三分二匙外賣膠spoon~

ronniecheung 2009-9-27 06:24:24 PM
原帖由 elvisli 於 2009-9-27 02:03 PM 發表
兔兔大約8個月就大定

另外,不會有兔兔不愛兔糧..所以要好好控制

而兔兔牙仔要不斷經由食草而磨牙.保持臼齒健康生長

所以.如果食左糧.飽左就會令食草既動機減低

以我mocha為例.而家只有早上的一裒糧.其他 ...

同意, 斐斐都係每朝一平匙糧, 因為佢細個睇 dr. betty, 佢建議話係少一餐糧, 食多d草, 結果斐斐真係食勁多草, 一個月cher到成箱, cc 又靚, 我通常都係梳完毛俾一粒糧做獎勵, 只要平時俾菜, 好間中俾少少水果, 已經好健康! (如果唔係我做唔到日日俾菜, 我直情想戒佢糧!)
wm20472 2009-9-27 11:23:19 PM
籠裡不要加網, 因為會令兔兔生腳瘡; 你可以買四方型厠所, 裡面加墊料
對BB來說, 用草球係辛苦的, 你可以用草兜

兔BB七個月前, 1成A草, 無限T草, 七個月後慢慢轉全部T草
早晚一匙A糧, 七個月後慢慢轉T糧
七個月開始可以食菜
noel_supernova 2009-9-28 02:50:42 PM
要食alfafa草架?我朋友買左timothy草,我係咪應該買包新既?仲有呀,moonmoon識自己去廁所啦:)想問幾時要剪甲?我唔識剪啊...

快速發帖