:043: 我想問下,,
我屋企有蟑螂ge..
朝朝早點都見緊d蟑螂係兔籠到爬,,
甘我就見一隻殺一隻拉:040:
甘有蟑螂會唔會對兔兔有影響??:044:
lingyan 2009-10-5 07:17:44 PM
影響唔會話無,
小強係污糟太多細菌,都係唔好俾佢接近兔籠。

如果可以直接消滅小強就消滅佢,
睇下係乜野吸引到小強入兔籠。
如果都係唔得既,
或者你試下係籠外圍一間紗網,睇下可唔可以阻到小強入去。
wesky 2009-10-5 07:36:07 PM
搬去第二個位
買甲由屋
FATO_W 2009-10-5 08:35:48 PM
wa...見到有蟑螂係兔籠都真係幾驚wor
我諗你要勤d清潔個籠同廁所
同埋呢如果要噴殺蟲水唔好係兔兔面前噴
兔兔吸入左可能會有危險
光之天使)) 2009-10-5 09:08:22 PM
嘩.....咁恐怖,
我諗真係搬個兔籠去d乾淨d既位...
你仲要話朝朝都見到....

諗起都......:011:
wm20472 2009-10-5 09:16:09 PM
用漂白水抺屋, 會無咁多蟑螂, 特別窗邊/門邊都要抺
另外倒漂白水入渠位/去水位
要個個星期做才有效
firen_freeze)) 2009-10-5 09:52:06 PM
有俾曱甴食的毒藥的...

放O係兔兔去唔到的地方E.G. 雪櫃底,曱甴食左會INFECT埋其他曱甴的,約一個星期會絶跡。

同時收好D兔糧,因為會惹蟻,我諗曱甴都啱兔糧....#^35^#

做好家居清潔(雖然有時係其他單位養曱甴我地無辜受累....)#^3_002^#
firen_freeze)) 2009-10-5 09:53:20 PM
唔記得講 仲有種曱甴筆,可以驅逐想入侵的曱甴....AGAIN 毒藥,小心保護好兔兔
m1k1 2009-10-5 10:04:32 PM
哇我都未試過-0-''''
好恐怖==
∥傻楓☆〞 2009-10-5 10:11:44 PM
我好鬼驚:042:
williamchw 2009-10-5 10:20:08 PM
:029: :029: :029: :029: :029: :029: :029: :029:
firen_freeze)) 2009-10-5 10:30:33 PM
未試過屋企有曱甴養左兔兔之後要小心啦,睇返D POST 學返點樣打理屋企衛生。

屋企周圍衛生麻麻(E.G. 住公屋)買曱甴筆畫地盤會好D(當然要小心唔好俾兔兔哄埋去)

有病防傳,未病先防#^74^#
兔仔怡v3v 2009-10-6 01:28:34 PM
原帖由 firen_freeze 於 2009-10-5 10:30 PM 發表
未試過屋企有曱甴養左兔兔之後要小心啦,睇返D POST 學返點樣打理屋企衛生。

屋企周圍衛生麻麻(E.G. 住公屋)買曱甴筆畫地盤會好D(當然要小心唔好俾兔兔哄埋去)

有病防傳,未病先防#^7 ...

曱甴筆係咩黎!?
聽落好得意啵...係咩地方會有得買嫁!?
lingyan 2009-10-6 04:16:36 PM
係lor,快d介紹下~
我屋企個廚房都唔少小強~

前個排係屋企樓下見到張告示,話好多小強 ~~
∥傻楓☆〞 2009-10-6 07:29:05 PM
:043: 點先可以冇小強呀:011:

快速發帖