其實到底點分兔仔個肚係唔係有風呀﹖

我依家既情況係咁:
琴晚番到屋企突然發現普樂 d 屎細粒左, 量小左(好擔心)
然後諗左好多原因.... 又諗會唔會因為oxbow岩岩開左箱係葉既關係..(先前前枝多d 屎係明顯大粒左) 但又覺得無理由, 最多都係變番以前食oxbow個隻屎size嘖..
但今次仲細d添...
又唔知到底係唔係肚仔有風..見普樂都有肯去食下草. 而且琴晚佢去既份量到今朝見到既都唔算叫小, 不過size真係細
(又唔知會唔會同熱親有關)
事緣平時都係keep住開冷氣俾佢, 不過早幾日見好大風, 咁夜晚訓個時(2-3am)就熄冷氣, 開窗開風扇+冰種..一涼涼地個時就會咁做... 唔知係唔係個朝太熱, 兔爸朝早7點幾8點話見普樂好熱, 就即開番冷氣...(但當時我都見到普樂係獅山人面像既坐姿) 平時熱個時正常應該會攤到自己有咁長得咁長...但呢個姿勢係唔係即係佢仲未覺得熱呢﹖

但會唔會有機會係肚仔有風呢﹖
好怪自己..又唔知普樂咩野事. 又怕係真係熱親佢, book醫生d時間全部都番工...呢排自己又唔請得假.. 要兔爸帶去睇, 真係好唔放心...
book左聽日3pm..
elvisli 2009-10-8 01:00:18 PM
如果擔心腸胃有問題可以試試按摩肚仔..用手指公關節部位用小小陰力由胃部兩側向尾部按.可以令佢比較舒服及有助腸胃蠕動
bonedog 2009-10-8 04:33:55 PM
原帖由 elvisli 於 2009-10-8 01:00 PM 發表
如果擔心腸胃有問題可以試試按摩肚仔..用手指公關節部位用小小陰力由胃部兩側向尾部按.可以令佢比較舒服及有助腸胃蠕動

#^56^# 唔該哂你呀, 不過普樂衰啦, 成日都唔俾按, 以為我地抱佢, 所以按唔到耐, 幾秒佢就走..#^56^#
可能係我手勢都仲未學得好
williamchw 2009-10-9 12:31:01 AM
我隻惠惠每次食新開箱嘅草都係咁,屎又細又小,水又唔多點飲.每個半月就黎一次!:056: :056:
不過見佢精神ok就無去睇醫生.:015:
宜家一遇到咁樣情況,會減少一餐糧及菜,幫佢按摸肚仔.佢都唔俾人抱,唯有伸隻手落去摸.同埋會留番d舊草溝落d新草度.:031: :031:

bonedog 2009-10-9 11:02:19 AM
原帖由 williamchw 於 2009-10-9 12:31 AM 發表
我隻惠惠每次食新開箱嘅草都係咁,屎又細又小,水又唔多點飲.每個半月就黎一次!:056: :056:
不過見佢精神ok就無去睇醫生.:015:
宜家一遇到咁樣情況,會減少一餐糧及菜,幫佢按摸肚仔.佢都唔俾人抱,唯有伸隻手落 ...

我諗都係新草既問題..可能真係本身食緊多枝, 突然變全葉佢腸胃唔舒服...
嚇鬼死我呀..好采琴晚至今朝開始正常番d, 但都仲有d細屎..但相對已經大左啦
佢又係好精神, 又跑又跳又中槍..佢好驚去睇醫生, 如果佢依家開始無咩事我就唔同佢去啦, 費時嚇死佢
佢都唔俾我地申手係肚仔位.. 佢會即走或者推走我地..怪兔..#^53^#

快速發帖