我男朋友仲有一個月就生日啦.
我想整個蛋糕比佢...
但係我又唔識整...

唔知你地有冇人識..
可以幫下我..
我想用一個月時間去學~.~
lingyan 2009-10-23 05:10:40 PM
你可以去搵整旦糕學校去學丫~
之前我都有學,不過比較貴,成2百幾蚊 >w<
豆腐 2009-10-23 05:12:02 PM
=口=就係唔想去學
因為我好蠹
如果去學..唔係一個教一個咁..
我怕我會學唔識-.-"
kenixester 2009-10-23 05:27:56 PM
你想整焗的蛋糕or唔駛焗個d呀,
同埋你住邊嫁~~
睇下我可唔可以教到你~~
豆腐 2009-10-23 05:32:02 PM
原帖由 kenixester 於 2009-10-23 05:27 PM 發表
你想整焗的蛋糕or唔駛焗個d呀,
同埋你住邊嫁~~
睇下我可唔可以教到你~~

唔駛焗果d呢..
t咩me  果隻-.-"唔知係咪叫意大利芝士蛋糕
我住荃灣阿
小糖^^ 2009-10-23 05:59:18 PM
bonedog 2009-10-23 06:41:06 PM
其實好多鋪頭有得上一堂學整, 即場整完仲可以拎走..
3,4個人一班到... 幾好架, 我先前都有上過
其實我計過, 自己買料番去整(以前自己整過 ) 因為唔係成日整開, d 料買番黎都成二百蚊架.. 上去佢一步步咁教你整, 你可以自己去睇下邊隻cake 岩就報班上~
整完可以拎走, 個樣唔會衰, 因為佢會睇住幫你手教你~

我先前上個仲有note俾我拎走#^64^#

旺角都有幾間樓上鋪, 唔錯架, 你可以上網搵下
最好就係..整完就走得唔洗自己去洗野, 洗一次整完強糕既野真係好頭痛架!
豆腐 2009-10-23 06:57:24 PM
有冇咩地方好介紹?

上網學阿...我好蠹既
smallsuishan 2009-10-23 06:58:03 PM
原帖由 豆腐 於 2009-10-23 05:32 PM 發表

唔駛焗果d呢..
t咩me  果隻-.-"唔知係咪叫意大利芝士蛋糕
我住荃灣阿

如果係...
City super有一盒材料賣 %50左右
只要自己買多包奶同coffee就可以!!

如果你整意大利芝士蛋糕 淨係買料都幾貴!!
因為樣樣都用少少咁!!
FATO_W 2009-10-23 07:02:34 PM
係葵芳個間唔知係咪叫葵涌中心呢
有一間好細既鋪係賣蛋糕野既
有模牙個d 同埋有一包包蛋粉既粉係misture黎既
有好多唔同口味 同埋有d係唔洗焗 買黎開水再加奶牙個d就得
十幾蚊就有一包架喇 你不妨去個度睇下
small_tra 2009-10-23 07:22:33 PM
之前有焗爐~唔係掉左~我可以教你整紐約芝士cake~~~!
smallsuishan 2009-10-23 08:16:49 PM
原帖由 fato_w 於 2009-10-23 07:02 PM 發表
係葵芳個間唔知係咪叫葵涌中心呢
有一間好細既鋪係賣蛋糕野既
有模牙個d 同埋有一包包蛋粉既粉係misture黎既
有好多唔同口味 同埋有d係唔洗焗 買黎開水再加奶牙個d就得
十幾蚊就有一包架喇 你不妨去個度睇下

葵芳個間野好貴的~~
其實荃灣南豐已經有2間了
小米 2009-10-23 09:06:09 PM
http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake.htm

哩個網有片教人
我有幾個餅都係睇住學

意大利芝士凍餅我有個食譜係用 cream cheese, 唔洗用mascarpone cheese 咁貴
如果你未學過既~ 我會建議你學藍莓芝士凍餅.. 最易整:048:
祝成功

豆腐 2009-10-23 09:39:32 PM
南豐邊道有-.-?
兔仔怡v3v 2009-10-23 10:39:19 PM
http://www.twinsco.com/

可以參考以上既網址..係荃灣南豐~~~

快速發帖