我係1個新手.上個禮拜係龍貓XX到買左隻賓尼兔.2個月大.
買完上網睇資料既時候發現網友話呢間係黑店.
但兔兔都買左,而且見佢都算健康..

目前為止,大家覺得龍貓XX仲係咪黑店 ?
大家有咩心水店推介 ?

前日..屋企人係唔知情既情況下,餵左好多兔糧比兔兔食.
當我返到黎既時候佢e經呆左坐係到唔識動.
不斷哦超軟既大便,因為唔識動,不斷係同1個位去大少便,搞到兔兔patpat超級污做!

我可以點樣去做清潔 ? 因為e經痴住晒!

第2照我發覺嚴重左,佢pa係到1d力都冇,我就帶左佢去到睇e生.
佢話兔兔好嚴重,要入院吊鹽水,不過因為費用太貴,只好帶返屋企!
開左葡萄糖水同1樽排便通(粉黎).

pets central好唔好架 ?

直到依家,兔兔比之前精神左,但都企唔到起身,pa左係到!
但間唔中肯食少少草..

我究竟依家可以點做 ? 好唔好得返 ? 我唔想見到佢咁辛苦:063:

now                                                                                                    before

wesky 2009-11-6 06:59:34 PM
你帶佢去睇多次 大圍或九龍城啊
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html

pet central 醫兔麻麻地
為食仔 2009-11-6 08:03:24 PM
你兔兔肯比你反轉嗎?可以的話幫佢剪左d污糟毛毛,不過小心d剪,慢慢剪,或者用寵物梳梳下都得。佢反抗既話就算啦,佢自己間唔中會都清潔下d污糟毛。
FATO_W 2009-11-6 08:33:42 PM
pet centre唔係摺左喇咩?
建議你去九龍城dr betty
另外你有無足夠資金睇病?
建議你記住係養兔個陣要儲錢 有咩突發事都可以用..
祝兔兔早日好返
喵喵 2009-11-6 08:48:54 PM
PET CENTRAL 醫死我第一隻兔兔架...
唔好去
lingyan 2009-11-6 09:13:41 PM
:040: 目前為止,大家覺得龍貓XX仲係咪黑店 ?
係。
完全係黑店。
大家有咩心水店推介 ?
無,最好去領養睇睇先。
去任何一間寵物店都係有機會買到病兔。

我可以點樣去做清潔 ? 因為e經痴住晒!
幫兔兔剪 pat pat 既毛毛,用水幫佢清潔。

pets central好唔好架 ?
唔好我就唔知,但就知道呢一間唔係專醫兔仔。
兔仔而家仲未係普通既寵物,
所以得好少vet識醫。

我究竟依家可以點做 ? 好唔好得返 ? 我唔想見到佢咁辛苦
盡快帶佢去識睇兔仔既vet。
wm20472 2009-11-6 09:47:43 PM
旺角無物邊間唔係黑店, 只有你小心擇健康、和擇合眼緣的兔
你兔兔的情況, 不如看有經驗的獸醫好d (九龍、大圍), 始終安心d
stacy. 2009-11-6 10:08:05 PM
thz 咁多位既意見!
佢都成3日冇食兔糧啦.
我岩岩比左幾粒佢食,佢超想食.
其實e家我應唔應該比小量既糧佢食呢 ??
FATO_W 2009-11-6 10:28:24 PM
你應該比小量既糧
不過就應該比oxbow糧..
最多溝小小佢食開個隻
合埋一匙既份量就夠
stacy. 2009-11-6 10:45:21 PM
請問係咪1日兩次 ??
佢手手腳腳係叉開咁坐,佢想起身但努力過後都企唔隱!
燒雞。﹏。)) 2009-11-6 11:57:19 PM
雖然我都係新手...
睇到你post兩張相相,之前聽好多兔友講唔好用木槺直接鋪比兔兔用^^
我自己都睇過d書,話木槺對兔兔身體係唔好的。^^
hh0 2009-11-7 12:23:36 AM
依家仲有無肚all, 同有無軟便呀?
有無食草?
見D相好辛苦甘, 再有無看有經驗的獸醫呢
唔好拖, 唔係太樂觀
choi_ching 2009-11-7 12:32:04 AM
你帶佢睇獸醫啦...兔兔有事唔得架

P.S. Pet Central D獸醫唔識病兔兔,,,差d害死我既兔兔
stacy. 2009-11-7 09:32:16 AM

回復 11# 的帖子

咁我應該鋪d咩 ??
stacy. 2009-11-7 09:34:29 AM

回復 12# 的帖子

e家keep住食藥, 有食草同飲水.
尋日比左小小兔糧佢食,佢好唔穩咁行到1兩步!
大便開始變硬!

快速發帖