琴日睇報紙..
話澳門可能會制水..

突然好驚香港都會制水><
firen_freeze)) 2009-11-9 09:07:37 PM
都未試過TIM....制水

咁清兔籠可能會有麻煩喎....
老虎b 2009-11-9 09:19:04 PM
我諗唔會呱,香港制水好大獲架喎@@
lingyan 2009-11-9 10:06:21 PM
香港有買水,應該無事呱 ...

我唔怕無得洗籠,只怕無水飲...
Vinkivan 2009-11-9 10:39:24 PM
原帖由 lingyan 於 2009-11-9 22:06 發表
香港有買水,應該無事呱 ...

我唔怕無得洗籠,只怕無水飲...

香港買嘅係東江水, 但依家話東江水嘅界線已經去到最低, 所以, 如果東江水停止供應俾香港就真係好大機會制水喇~!! 所以, 大家都應該幫手節約用水呢~!!
雪姬女 2009-11-10 08:45:11 AM
傻瓜~香港有水庫呢樣野架ma~我琴晚聽我老公講~香港冇可能會制水架~!
香港儲備十足~其實香港唔洗點買東江水架~只不過大陸要香港象徵式買水之麻~!
tracy)) 2009-11-10 09:17:35 AM
之前都好似有聽過其實香港自已淨用水塘d水都夠水用架,只不過政府係都要向大陸買水之嘛...
katatata 2009-11-10 09:23:38 AM
我記得睇過新聞, HK每年都買水, 仲要每年買完水,
仲有好多水係浪費左TIM, 因為水庫太FULL, 所以根本唔駛愁...
ka@+ 2009-11-10 09:24:01 AM
洗兔籠都唔係太大問題..
但係出去買左..
多數都係蒸餾水或者礦泉水..
兔兔飲會唔會唔係咁好??

今日ge生果日報話
"不過由於協議規定,即使港人停用東江水,錢,依然要照付。"

希望大家一齊慳啲用水..
唔駛制水啦=]
lingyan 2009-11-10 09:46:51 AM

回復 9# 的帖子

兔兔可以飲蒸餾水,但唔可以飲礦泉水lor,
所以如果帶兔兔出街又唔記得帶水,
可以選擇蒸餾水。
ka@+ 2009-11-10 09:01:39 PM

回復 10# 的帖子

唔該你呀=]#^78^#
tongtong 2009-11-13 07:01:08 PM
多謝lingyan呀, 原來兔兔可以飲蒸餾水呢!

快速發帖