其實咩牌子同埋咩款式嘅零食算係最好架??

同埋喺邊間買好呢??
rachellau19987 2009-11-11 01:52:26 AM
唔買零食就算係最好。  兔兔係唔岩食零食,唔同人,佢地只係會饞食,當兔兔饞食時你都只係可以極其盡俾好少既生果俾佢地 食。   最常俾既零食都係蘋果,一家唔可以有核,因為會中毒。 記住只可以攸極少,因為生果果糖高。
Futagoza_Kaniza 2009-11-11 02:37:23 AM
可以比木瓜丸既, 比較健康既零食, 可以隔日比一粒既. 不過最好既當然係唔比零食la.
比生果最多都係一星期比1~2粒 (手指頭咁大粒).
喵喵 2009-11-11 02:57:53 AM
我俾佢既零食係菜菜, 一日4-5片....
日日唔同...
同埋我會把草入面d花拎曬出黎擺落個保鮮盒 得閒佢出黎玩時餵佢!!^^
陳皮妹 2009-11-11 04:59:27 AM
講係零食真係怕怕,就係我整咗d草餅俾妹妹食,
攪到佢唔肯食草,好彩佢而家肯食返咋,
我唔會再俾d咩佢食,極其量都係俾d菜呀咁,
你都係最好唔好俾咁多兔兔食呀!!
lingyan 2009-11-11 10:27:59 AM
最好既零食就一係菜菜/其他種類既草草。

木瓜丸都唔好俾咁多,
一星期1-2粒就算,
或者一粒掰開成4份,每日俾一小粒仔佢地食。

木瓜丸雖然我食就唔覺甜,但係對兔兔原來都係算甜。
糖份太高會影響兔兔既腸道細菌,
好易引起腸停 (上次輕微腸停都睇左成$900醫生),
都係小心為妙。
hh0 2009-11-11 11:31:13 AM
平時食開T草以外俾D其他草當零食,例如果樹草,燕麥草,香草等,一小執經已得

有時用扎好長既momi枝打個結變成草球,有得食有得玩
Goody09 2009-11-11 12:18:26 PM
食好少零食..每星期六比一塊草餅及手指頭咁多既生果乾兔兔食..每日早上比少少果樹草及晚上比菜菜..
smallsuishan 2009-11-11 12:46:41 PM
如果兔兔冇食開.. 我個人唔太建議俾~~
因為一食...佢就會上癮~~ HAHA
Vinkivan 2009-11-11 02:29:45 PM
基本上, 兔兔食嘅嘢好簡單, 草、糧(如果未戒糧的話), 菜, 好少量嘅生果, 其他種類嘅草

兔唔同貓貓、狗狗, 佢哋係唔需要食零食嘅, 我哋俾兔兔所謂嘅零食都係以上嘅其中一樣嘢, 坊間所買嘅零食, 千其唔好俾兔兔食, 對佢哋係百害而無一利。

兔兔其實好鍾意食糧, 但又唔可以食咁多, 所以我平時一日兩餐都係俾十多粒, 到梳毛、剪甲嗰陣, 我會俾一至兩粒糧俾佢做獎勵, 咁已經夠佢開心成日喇~!! 兔兔就係咁單純、簡單~!!
Vinkivan 2009-11-11 02:33:18 PM
原帖由 陳皮妹 於 2009-11-11 04:59 發表
講係零食真係怕怕,就係我整咗d草餅俾妹妹食,
攪到佢唔肯食草,好彩佢而家肯食返咋,
我唔會再俾d咩佢食,極其量都係俾d菜呀咁,
你都係最好唔好俾咁多兔兔食呀!!

其實草餅兔兔本身都唔以食咁多, 你家兔兔之前食咗草餅就唔係咁食草, 你會唔會一次俾佢食太多呢?? 食飽咗個肚仔就唔食草??
我自己俾草餅就俾好少, 一個月頭可能俾一次, 有時兩個月先一次, 一次都係俾四份一塊, 所以就冇唔食草嘅現象, 草餅中含有燕麥, 所以多吃可能令兔兔有飽肚嘅感覺。
陳皮妹 2009-11-12 01:57:27 AM
原帖由 波子 於 2009-11-11 02:33 PM 發表

其實草餅兔兔本身都唔以食咁多, 你家兔兔之前食咗草餅就唔係咁食草, 你會唔會一次俾佢食太多呢?? 食飽咗個肚仔就唔食草??
我自己俾草餅就俾好少, 一個月頭可能俾一次, 有時兩個月先一次, 一次都係 ...

係呀,所以响我守得雲開見月明之後,我就決定唔再俾任何零食俾佢,
因為佢實在太咀刁~~:011:

快速發帖