今朝開電腦..
睇左wesky介紹ge幾部相機..
我好鍾意canon g11..

之後我上其他forum睇..
見到有幾部都好似幾多人揀..
panasonic lx 3
canon s90
canon g11

我係新手..
而家用緊DC..
因為啲相影出黎唔靚..同埋我想學影相..

可唔可以比啲意見??
我陣間會出去睇下實物個樣=]
wesky 2009-11-15 11:15:30 AM
G11
http://dcfever.com/news/readnews.php?id=3414
S90
http://dcfever.com/news/readnews.php?id=3419
D3000
http://www.dcfever.com/campaigns/2009/nikon_d3000/

如果真係想學影相, 可以買單鏡機, 入門機價錢同 G11 差唔遠, 日後可以換鏡頭玩
講方便, 就 G11, 可以玩住先, 真係想學影相, 就再買單鏡機
ka@+ 2009-11-15 04:41:13 PM
唔該你=]

我今日出左去睇..淨係見到G11個樣..同G10好似..
不過太多人買相機..
我唔敢行入去問啲哥哥拎黎睇..
riva.)) 2009-11-15 05:25:33 PM
我個人覺得你未有好好既經濟能力之前, 最好買G11 因為 如果買單機既話 買鏡都係一個 好大 同 好深既深洞!!!   所以 都係買住G11 練好基本功  免得得物無所用  同埋費事買左D 又貴 又唔係好抵既鏡LA!!
G11 既機能都好好GA  某程度上都有單機的水準!! 所以 買得過!! 又輕便呢~~
買左單機 好多週邊既都要買GA!!! 如果認真咁玩! 例如: 防潮箱, 氣泵, 抺鏡布, 機袋, 鏡都要一兩支LA!
我自己都係玩影相既小朋友~~
ka@+ 2009-11-15 07:38:36 PM
明白明白..
我呢幾日會去睇睇啲價錢同埋試下..
我未用過呢啲機..
好似好深奧咁#^11^#
elvisli 2009-11-15 08:17:57 PM
嗯..其實我又覺得有心學影相可以買部入門單反

用G11到真係覺得唔夠用時又要用多一筆錢買單反.

所以首先要問自己係唔係有心學影.還是只是想兔兔有較好的倩影
elvisli 2009-11-15 08:21:12 PM
D90
500D
A550

三部都十分適合而家既你.而D90比其他兩部高半階
ka@+ 2009-11-15 08:22:03 PM
我2樣有..
我本身鍾意影相..
想學影相或多或少都係因為成日同波波影相開始..
其實我都驚自己會3分鍾熱度><

riva.)) 2009-11-15 09:28:05 PM
咁你可以唔好咁急買~~~
可以睇定D 先~~
ka@+ 2009-11-16 08:26:56 AM
我會去試左先..
我都想揀部啱自己心水#^39^#
elvisli 2009-11-17 03:18:58 PM
其實我同你都係一樣原因

以前已經鐘意影相.

但有mocha之後就對這份興趣更加堅持.所以就買了人生第一部單反了

而且愈學愈起勁..到而家覺得初階機已經不足滿足自己..要開始留意更進階的單反了..

但...銀包又要輕磅
katkat 2009-11-17 04:03:46 PM
數碼產品推陳出新的速度甚快,永沒辦法追得上,所以買相機前要先清楚自己的需要和做多點功課,才作決定。
我自己的經驗是,若你已有一部DC仔,而銀根又有限,那不如考慮先買單反相機(D80或90,視乎你要不要影片;切記不要太入門級的,否則你很快會覺得不夠用)和一支可以走天涯的鏡頭(如18-200,光圈3.5),因為單反給你的樂趣,遠遠遠遠較DC仔為高,當然它的重量和體積亦遠遠遠遠較DC仔重和大。
若銀根充裕的話,可考慮投資於大光圈的鏡頭(當然這種鏡頭會較重,與價錢成正比,哈哈)。在相機世界裡,一支好的鏡頭永遠比一部專業級的機身保值。
ka@+ 2009-11-17 06:58:21 PM
等我搵多啲資料先再決定=]
始終對相機呢樣嘢唔在行..
真係好驚自己會買錯..
為左做個啱ge決定..
我都係遲啲..睇定啲先買..

你地比到好多好好ge意見我!!
多謝你地!!
wesky 2009-11-17 07:02:22 PM
我都係為左兩隻女先買 DC
隔一年先至買單鏡, 依家都係一機一鏡咋 ( 之前賣左支套現 >.< )
ka@+ 2009-11-17 10:17:50 PM
我老豆問過佢啲同事意見..
但係我覺得對於現階段ge我講..
又好似未有佢地ge需要..
我喺老豆口中聽佢地係影相發燒友..

為左將來個銀包同波波基金著數..
我真係要搵多啲資料至得!!

快速發帖