依家天氣凍,,兔兔洗吾洗著衫衫?:001:
wesky 2009-11-17 11:33:36 PM
唔駛著衫, 佢地本身就已經著左件
鋪張毛巾係籠上面, 放張 vetbed 俾佢訓
小糖^^ 2009-11-17 11:37:42 PM
tongtong 2009-11-17 11:46:19 PM
都係比條毛巾佢同埋籠外唔好咁大風, 應該唔會凍架喇~
光之天使)) 2009-11-18 12:08:49 AM
不要著衫~
著左衫壓住左d毛,反而令毛毛保暖既作用減低~
比毛巾/vet bed佢地坐就應該ok
lingyan 2009-11-18 09:44:05 AM
唔好著衫,壓實左D毛仲易凍,
同埋兔兔唔鐘意著衫,
搞到佢地太緊張,免疫力會降低,仲易病。

俾D毛巾佢,佢凍會自己鼠入去,
今朝我放兔兔出黎,佢都自己鼠入去D衫堆到嘆。
小糖^^ 2009-11-18 10:27:43 AM
lingyan 2009-11-18 10:34:28 AM

回復 7# 的帖子

尋日我去兔協上堂,呢個問題我都問過兔協既義工,
佢話以香港既溫度都好少情況會話凍死兔,
除非你放佢去露台。
如果係室內,放條毛巾/VET BED,再加條毛巾圍籠都已經足夠。

我屋企個隻我都有俾毛巾佢,但係佢自己會拉出籠外唔要,
所以都係俾條毛巾佢圍住籠,
加上個籠既位置唔係當風位,都唔算大問題。
bonedog 2009-11-18 12:28:27 PM
我見佢冬天洗毛洗密左, 其實佢係唔係整鬆d 毛先會暖d﹖
因為我見佢成日扮波. 有時摸落去耳仔都有小小熱..我怕佢會凍親..
不過都想問下, 呢幾日咁凍 你地屋企既寶貝係唔係小左出黎玩..﹖
我見普樂成日都係扮波或者係籠到, 好小出黎, 可能係磚地凍, 就算佢出左黎都會走上床墊到扮波~
而且係籠入面除左食草飲水去廁所之外, 佢好多時都呆呆滯咁企係到..
唔會攤長應該係凍所以唔攤啦..但又呆哂石像咁..

食草係多左..但飲水反而仲多過夏天...#^54^#
到底我點先可以知道佢係凍呢﹖

因為先前記得你地講過佢耳仔冰冰係無多餘既熱力..但佢又扮波..
有時耳仔熱又扮波.都唔知佢點樣係凍..#^60^#
wm20472 2009-11-18 01:23:32 PM
我用大浴巾包住成個籠, 只係淨返門口比佢出入及通風
佢跳出來的地方 (地磚) 鋪了露營用地席軟墊及大浴巾
大妹毛薄d, 所以多數留係籠裡面扮龜; 細妹毛厚d, 反而照舊走出地磚上面乘涼
我摸佢兩隻耳背, 耳仔凍, 耳根微熱, 肚仔凍,
食草量差唔多, 飲水多左, 我諗應該無問題掛

這兩日咁凍, 我屋企都唔敢開窗, 昨晚天文台話只有10度,
看溫度計室內有17.5度, 來緊天氣應該無問題

小糖^^ 2009-11-18 02:31:16 PM

回復 8# 的帖子

bonedog 2009-11-18 03:06:49 PM
原帖由 wm20472 於 2009-11-18 01:23 PM 發表
我用大浴巾包住成個籠, 只係淨返門口比佢出入及通風
佢跳出來的地方 (地磚) 鋪了露營用地席軟墊及大浴巾
大妹毛薄d, 所以多數留係籠裡面扮龜; 細妹毛厚d, 反而照舊走出地磚上面乘涼
我摸佢兩隻耳背, 耳仔凍, 耳根 ...

我諗普樂又係無咁厚毛, 所以唔出黎玩~
我又摸唔到佢個肚仔..不過佢d 毛好吸凍.. 我又試下摸摸佢耳根睇下佢係唔係微熱先
我反而有開到小小窗, 因為唔開太焗..
我懷疑屋企個溫濕計唔準, 我今朝起身見到有差唔多廿度..但我自己都feel到無廿度
琴晚訓個(4am)時見佢15度, 但係出面9度, 我自己都feel到又唔係15度..
我諗緊係邊到買既溫濕計會準d..

你地有無俾暖水兔兔飲﹖我見d水好似好凍咁
lingyan 2009-11-18 03:12:05 PM
我就有俾暖水,不過返工前俾,放工返屋企都實凍哂。

想佢熱好簡單,抱佢出黎俾佢跑跑跳跳,唔駛10分鐘對耳仔實熱俾你睇~
elvisli 2009-11-18 05:49:52 PM
mocha活動能力無減反增....仲跳上床大跳開心舞

夜晚訓覺我就會用毛巾蓋好籠頂..只留小小空間比空氣流通

室內13度以上都不用擔心會凍親,大多數凍死兔都係因為風勢令兔兔失溫
bonedog 2009-11-18 06:18:57 PM
原帖由 elvisli 於 2009-11-18 05:49 PM 發表
mocha活動能力無減反增....仲跳上床大跳開心舞

夜晚訓覺我就會用毛巾蓋好籠頂..只留小小空間比空氣流通

室內13度以上都不用擔心會凍親,大多數凍死兔都係因為風勢令兔兔失溫

我聽兔爸講佢放普樂出黎係咁跳兔仔舞...但係我番到屋企佢又戇居居咁望住我#^54^#

快速發帖