我係某討論區領養 別人不要的兔~今個星期日~去元朗= =我住西貢架~
我問過佢~兔兔食開咩草..佢話唔知道...咁點算.....:050:
wesky 2009-12-11 01:39:47 PM
小心d....
預左要帶佢睇醫生比較好
hh0 2009-12-11 02:47:07 PM
有個案係隻兔有病既, 有排医

佢又唔知道食開咩草????
隻兔唔係佢養架咩?
一句講晒: 小心d 啦

反正今個星期日先拎…..不如想清楚先
網上領養無保障,
不如去兔協, 應該健康d
alaneva 2009-12-11 02:56:17 PM
佢有冇收你領養費之類?
joanneleung 2009-12-11 03:25:27 PM
咁詭異o既~~~真係去兔協領養好d啊~
我之前個同事個fd,唔要隻兔兔~話要送佢去SPCA....咁我地做好心收養佢啦~....那個前主人吹噓有幾咁照顧/錫佢~~......送到呢..差d連兔兔個名到無講底....就走夾唔抖........打開個袋....發現兔兔超耐無梳無(佢話成一年無梳)....d指甲長到鬼爪甘~.....抱上手輕飄飄~,......原來係食日本糧大......(一打開袋日本糧,勁重味精味~~~~~)....而家養左半年....兔兔重左同d毛滑左~~.....算救左佢一命啦~~~~
darlingy 2009-12-11 03:59:25 PM

回復hh0的帖子

黑 孖 媽 ++,你講既案例是我嗎??定係另有其人??
我個隻是上uw...領養回來的,我登post說想養兔仔,之後有些人不要兔就會mail比我~~
所以領養前連自己的兔個樣都未見過,交收那日先見~~

佢前主人說佢好健康架!!

拿到回家,觀察左好多日都覺得佢唔多妥,成日痴痴聲,之後去看醫生body check先知佢有病,仲要前主人拖左好耐(醫生認為佢在寵物店已病,個時佢應該3個月大喇,甘佢前主人都養左2/3個月,交到去我手,我又唔知,觀察左1星期先book醫生,再去睇都2星期,所以係拖左起碼5個月!!大約...)

我打比佢前主人,唔聽電話,問佢為何兔仔會甘??好像有病,佢唔覆我,總之找不到佢喇~~

唯有靠自己!!同埋幸好上Forum,認識左些兔友,佢地都好幫我...

甘一醫都醫左成年先埋到尾(都未必有既,9~10個月喇,唔記得了),不過之後佢都成日有問題架,側頭,腸停,流鼻水,膿包...(但lucky既係最後都醫得好)

同埋我兔仔本身係有鼻竇炎,所以要好小心,唔好嚇佢,比到壓力佢,唔係佢又流鼻水架喇!!

甘囉!!!

darlingy 2009-12-11 04:13:17 PM
其實回想番,如果當日,我在MTR交收時,如果那刻發現佢病,我都有想過,我會不會同佢講話唔要呢??

不過而家想番,我想我都無後悔,我想我應該都會要的!!

因為佢前主人都好衰,用個破既環保袋裝住佢比我,我有想過,如果當時我真係唔要佢,說不定佢前主人會貪方便找個地方拋左佢(因為佢都唔鍚佢)

所以,我會建議你,而家真係想清楚,如果選擇上網領養,你最好有定心理準備,假設左佢係有病先,如果你覺得自己接受唔到既,最好就send個mail比佢說決定不要,千萬唔好話,出來交收時先body check,因為如果check到佢真係有病既,你說不要,真係唔知佢會點對隻兔架!!

如果你唔介意,佢有機會係有病既,甘你先選擇上網領養囉~~

個時我沒有心理準備,隻兔會病得甘嚴重,所以坦白講,初初真係捱得好辛苦,有想過放棄比兔協tim!!(但後來因為剛巧在醫務所見到另一隻被遺棄的受傷兔子個驚嚇無助樣後,又令到我覺得好內疚,怕我的兔仔都會變成甘,所以打消左個念頭)

不過再後期,當聽到醫生話進展良好,仲說可以試停藥,個刻又真係好開心,好有成功感架!!^^

Anyway不過如果下次有得我選,我都唔會選擇上網領養了....

所以...你自己真係要好好考慮清楚啊~~
hh0 2009-12-11 04:41:06 PM
darlingy~
momo 係其中之一
另外好似caca都係
hh0 2009-12-11 07:17:17 PM
其實講清楚隻兔個現況而決定領養都OK
最衰係有D存心呃人既好難防止
wesky 2009-12-11 07:31:30 PM
SPCA 依家都有好多兔
你不如去睇下
m1k1 2009-12-11 07:48:36 PM
我既樂樂同叮叮都系上網領養架~
tongtong 2009-12-11 09:20:41 PM
不過如果連兔兔食咩糧都唔知就真係有小小奇怪。
有小小心理準備比較好, 向好果方面諗, 可能好健康, 但主人冇時間理佢掛...
firen_freeze)) 2009-12-11 10:19:34 PM
:051: 送得比人,都預左佢有事啦....

健健康康,活潑得人鐘意又點會想放呢....

我諗梗係個主人養厭左.....咁佢一定會疏忽照顧,兔兔健康可想而知.......
孤疑仔 2009-12-11 10:30:36 PM
我兔兔都係上網要番黎嫁..
個主人又係5見人我地扲左之後..
不過好彩無病...但係毛過長..指甲過長..眼仔開始發炎,,有腳倉..petpet甩晒毛..
幾5開心..不過好彩宜家咩事都無..好活潑...
crystal64 2009-12-11 10:35:22 PM
佢話唔使 領養費 兔兔希3歲..
我有叫佢比相我睇...但最後都冇
佢話係Q-PXXX買係D職員幫佢執兔兔既野..因為佢地知佢會要咩..
其實我係西貢去元朗都幾遠=.=佢話有小朋友~所以我要過元朗~
~我岩岩叫左佢SEND比相我睇...而加等緊佢~
不過唔該你地丫:054:
..

快速發帖