據說不能讓小寵吃太多新鮮水果
因為水份過高..會導致牠們肚屙

問題來了....
他們既能排便亦能排尿

那多餘的水份為什麼不循尿道排出呢?

其實這問題我已經想了多時

惜始終無最終答案

還是因為牠們不習慣吃太"水"的東西才這樣?

那我剛剛吃西瓜...分了一點給牠吃....

牠又好得意...吃蘋果和提子會荿進顁囊了~

但西瓜牠們想蔵都荿不了~直接下肚...

(有前車可鑑...所以我先餵完水果才餵牠吃藥~消毒...
依牠習慣被捉太久會吐食物~那我便知道牠
有沒有把水果蔵起來了~雖然我每次都叫牠馬上吃下去@@)

那會不會直接排尿出來呢?

這陣子我常買水果吃...牠都有份呢@@

但我又不見牠排便異常...這底到是?

hin63732127 2008-7-22 11:09:22 AM
西瓜very多多水份,勿喂:078: :078:
http://zizi-land.info/viewthread ... p%3Bfilter%3Ddigest
吃不到的蘋果 2008-8-1 03:53:31 AM
不知是否我家唯唯自小吃慣水份多的生果
所以吃完西瓜都完全沒事@@?
飲食習慣問題吧^^|||

我正在想遲些買什麼生果給牠試好呢@@
hin63732127 2008-8-1 09:07:20 AM

回復 3# 的帖子

唔怕貴的話buy藍苺,招財媽都buy藍苺呀!!!!!!!!!!!!!
甜品糕 2008-8-1 11:17:30 AM
我都讚成藍莓呀^^ 因為我都中意食&試過喂^^ 比1,2粒鼠鼠食, 其他就自己食晒佢^^
聽說藍莓可以延長鼠鼠的壽命^^ 人食都可以長壽d^^ (不過好貴就是了= = 十幾蚊先得果一小盒)
吃不到的蘋果 2008-8-2 07:24:11 PM
藍莓有啊~~~牠還奇蹟地連皮吃呢~~XD

不過每次都給半粒

因為就算吃完半粒再給半粒時~~牠已經不甩我了~

我又不敢放著(拍會變質)~但一天分兩段時間的話

牠就肯吃~XD

反正藍莓都買了~遲些可能試車厘子~_~
hin63732127 2008-8-2 07:42:50 PM
原帖由 吃不到的蘋果 於 2008-8-1 03:53 AM 發表
不知是否我家唯唯自小吃慣水份多的生果
所以吃完西瓜都完全沒事@@?
飲食習慣問題吧^^|||

我正在想遲些買什麼生果給牠試好呢@@

《水果類》

1. 蘋果 (無核) - Apple (Seedless)
2. 香蕉 - Banana
3. 黑草莓 - Blackberries
4. 藍莓子 - Blueberries
5. 香瓜 - Cantaloupes
6. 車厘子 - Cherries
7. 小紅莓 / 蔓越莓 - Cranberries
8. 提子 (無核) - Grapes (Seedless)
9. 荔枝 - Lychee
10. 芒果 - Mango
11. 桃子 (無核) - Peaches (No stone)
12. 桑椹 - Raspberries
13. 士多啤梨 - Strawberries
sodmichelle 2008-8-2 07:50:17 PM
藍莓好呀~~ 招財都係連皮食~~ :031:
我每次都會俾1粒佢, 佢食一半到夠就唔食, 唔會收埋入口, 會俾我拎返 =]

宜家夏天熱我都會俾西瓜佢食, 不過要印下d水份先, 佢都好鍾意食ga~~
吃不到的蘋果 2008-8-2 09:27:44 PM
你那個表我早就看了...不過我本身能吃的東西很少^^||||

快速發帖