今朝6點幾點度, 我仲訓緊的時候,
我仔仔比比dum左2次地, 我以為佢係因為肚餓而叫醒我,
雖然我有3隻, 但呢隻仔最中意嘈醒我...
咁我直至到7:05分起身準備流洗返工, 咁所有野都攪好哂,
最重要嘅一環就係餵佢地, 平時我一著房燈,
佢地3隻都會好雀躍咁等我比野食佢,
但今次...我見比比無反應, 平時一定咬哂籠 (佢同另一隻居住同一個籠)
咁我就以為佢嬲我, 咁我就氹下佢, 都無反應...之後我諗住出絕招, 搵佢最中意食嘅野引佢,
籠裡面另一隻就發哂癲咁...走過來, 但比比仍然原封不動咁....
我又以為佢仲係嬲, 再氹....仲將塊餅乾送佢到咀邊, 佢居然拎開頭...

我見到咁, 已經覺得不妙...第一比左糧, 無反應...第二, 加左草...吾食...第三: 餅乾引誘..又係無反應...
再望望佢眼神, 完全無精神咁....
我真係吾敢返工, 因為我放7點....我怕o係我返工呢段時間佢會有d咩事, 我有幫佢按肚仔, 佢又係完全無反應, 住我摸, 平時的佢一定會彈開吾比我摸....

我而家o係度觀察緊佢會吾會食野....但..目前只係見佢縮埋一團.....

真係好担心...不過我10點度會再電話去book時間同佢睇e生....
Peiian)) 2009-12-15 09:22:30 AM
而家係9:20, o係5分鐘前, 我見佢咬左半條草...咁我再次用餅乾引誘佢, 今次佢食左...仲要係成塊tim!!

而家仲o係度食緊草....咁即係點....今朝又咁無心機...等我担心左...一輪, 仲打返去公司請左假.....仲要比老闆串.....而家......:056:

都吾知帶吾帶佢睇e生好....
老虎b 2009-12-15 09:56:14 AM
安全起見,帶佢睇下醫生好d,當body check都無壞既~
Peiian)) 2009-12-15 09:58:14 AM
原帖由 老虎b 於 2009-12-15 09:56 AM 發表
安全起見,帶佢睇下醫生好d,當body check都無壞既~

頭先我再用裝餅乾哥個袋不停咁搖佢即走埋o黎囉....:056:

我真係比佢玩死...不過你的意見我都會參詳...再觀察佢以下的動靜...
光之天使)) 2009-12-15 09:59:05 AM
你比d咩餅佢食呀!?!?!?

佢有無飲水丫?食草有無少到?
如果可以你試下貼隻耳仔去佢個肚度~聽下有無腸臑動既聲~
如果好慢或者根本無既話就代表開始腸停~
Peiian)) 2009-12-15 10:03:16 AM
原帖由 光之天使 於 2009-12-15 09:59 AM 發表

我比哥d係比兔仔食嘅餅, 零食哥隻...

我啱啱去左廁所入返房....
佢.....走左出籠, 而家仲走埋出去天井玩tim!!!!:046:
我今朝都有幫佢按肚仔, 軟林林架...但出奇地佢吾反抗...我先驚....

我仔仔不嬲都吾係好食草, 同飲水..
佢一時時...有時飲得好快...有時食得好多...
所以我都吾知點觀察佢....

Peiian)) 2009-12-15 10:04:26 AM
原帖由 老虎b 於 2009-12-15 09:56 AM 發表

我想知道一般body check會做d咩???
光之天使)) 2009-12-15 10:07:24 AM
最好唔好再比呢d餅佢喇~你講緊應該係粉紅色盒果d日本零食啦?

真係對兔仔無益架....
要比零食不如比菜/果樹草/Mountain Hay呢d~~
兔兔又鍾意食又健康d~
當然,始終T草先係正餐,適可而止la
Peiian)) 2009-12-15 10:11:06 AM
原帖由 光之天使 於 2009-12-15 10:07 AM 發表
最好唔好再比呢d餅佢喇~你講緊應該係粉紅色盒果d日本零食啦?

真係對兔仔無益架....
要比零食不如比菜/果樹草/Mountain Hay呢d~~
兔兔又鍾意食又健康d~
當然,始終T草先係正餐,適可而止la

我會a!! 以前吾識養哥時 我男友真係比好多
自從識左個兔友, 佢教左我好多野....
之後我都比少左好多...不過我仔仔佢好簡食..吾好食哥d佢吾食...
草我都轉左幾隻..最終我都係簡左apd, 食得快..d 屎都大粒左...
我想種小麥草比佢地食..但...吾識...

多謝你的意見a!!!

我朋友都話我今朝太敏感, 太緊張...
elvisli 2009-12-15 10:14:11 AM
我覺得似腸胃有問題
有機會腸停
Peiian)) 2009-12-15 10:15:25 AM
原帖由 elvisli 於 2009-12-15 10:14 AM 發表
我覺得似腸胃有問題
有機會腸停

但佢而家又走返入籠度食草.....:050:
elvisli 2009-12-15 10:17:05 AM
要留意便便有冇異樣
Peiian)) 2009-12-15 10:23:06 AM
原帖由 elvisli 於 2009-12-15 10:17 AM 發表
要留意便便有冇異樣

我仔仔係同另一隻女女一齊一個籠
好難留意到....
Peiian)) 2009-12-15 10:26:04 AM
原帖由 光之天使 於 2009-12-15 09:59 AM 發表

我啱啱都貼左隻耳去聽佢個肚
我只聽到心跳聲..已經比佢起飛腳....
老虎b 2009-12-15 11:32:51 AM
原帖由 Peiian 於 2009-12-15 10:04 AM 發表

我想知道一般body check會做d咩???

磅重,檢查牙仔呢d基本程序,醫生都會同佢摸下肚仔,睇下佢腸胃好唔好呀咁,同埋check下d皮膚咁囉~

快速發帖