普樂突然係廁所外面痾左尿..但發現尿有沈澱物係 到..好嚇人. 到底發生咩事﹖﹖

我都有諗過會唔會係鈣既問題, 但呢排既飲食又無咩大轉變
因為前2日都見普樂又係出面痾過, 都無呢d沈澱物
我怕會係尿道炎或者係膀胱既炎症....

陳皮妹 2009-12-16 04:15:44 AM
我仔仔都有時會係咁嫁,
我睇過書話如果d尿尿係透明先係唔好既喎~~
wesky 2009-12-16 09:36:36 AM

我都未見過,不如打電話去診所問下
eggegg 2009-12-16 09:48:00 AM
有d似鈣過多. 不過睇唔清楚, 唔太肯定 :054: :054:
wesky 2009-12-16 10:09:14 AM
尿沈渣(Sludgy urine)
    因為尿液正常狀況下呈鹼性,三重磷酸鹽(triple phosphate)和碳酸鈣結晶(calcium
carbonate crystals)便很容易沈澱,造成兔子尿液有混濁的外觀。如果尿液中有太多的沈
澱物,便可能因為尿液中充滿像牙膏狀硬度的結晶,最後導致尿結石(膀胱和腎臟結石)。
高蛋白質及高鈣的飲食很容易讓兔子的尿中有結晶形成。兔子有獨特的鈣代謝作用;兔子比
其它動物出現較高的血清鈣,且在飲食中的鈣和血清鈣似有直接的關聯性;血清鈣數值是藉
由尿液排泄增加來控制,而不像其它動物是恆定機制(homeostatic mechanisms)。
不幸地,尿液酸化劑(urinary acidifiers)(使用在其它動物上,以使尿液pH值較低及幫助
溶解結晶物)不能使用在兔子身上,因為它們會改變腸道正常菌叢而損害消化道系統,唯一
的例外是維生素(ascorbic acid)可以200 mg/litre的稀釋液添加在兔子的飲水中。
臨床症狀(Clincial signs):多尿(polyuria)、排尿困難(dysuria)以及會陰部的污染,也
有食慾不振和精神沈鬱。尿液分析可能顯示有E. coli或Pseudomonas感染,且應以適當的抗
生素來治療。
    這個疾病可藉由改變飲食,如改成低蛋白質及低鈣的食物來改善病情。有腎臟機能障礙
(kidney dysfunction)的兔子,也需要限制磷的攝取。
    肥胖的兔子應該多鼓勵運動。
治療(Treatment):某些病例可能對飲食的改變有反應,抗生素治療可用來控制二次性感染
,食慾不振的兔子將需要液體治療和止痛。可能的話,在鎮靜的情況下,公兔可以插導尿管
從膀胱沖走尿沈渣;如果插導尿管不可行的話,則需從膀胱切開(cystotomy)沖洗膀胱。

轉自: http://tw.myblog.yahoo.com/ladioussoup
bonedog 2009-12-16 11:10:38 AM
原帖由 陳皮妹 於 2009-12-16 04:15 AM 發表
我仔仔都有時會係咁嫁,
我睇過書話如果d尿尿係透明先係唔好既喎~~

但中間個d 好似係沈澱物..
bonedog 2009-12-16 11:12:50 AM
wesky, thanks 我上網搵既同係書搵既講都係差唔多..
就係咁愈睇先愈驚..

唯有試下搵方法引佢飲多d水同減有鈣既野﹖我諗應該得菜..
我覺得普樂好似有心痾出面俾我 見到咁#^50^#
花無缺 2009-12-16 11:33:08 AM
我諗唔駛咁快太擔心住....洗佢地廁所時, D 積都有少少似係咁,
如果引佢飲多d 水, 可以每次少量用碗裝水俾佢地, 會飲得比用水樽多,
如果俾多d菜佢食, 可以試下先俾菜含水量多既地方俾地食先, 最後先俾綠色既部份
不過要留意, 呢幾日咁凍, 去太多廁所會唔會失溫...

bonedog 2009-12-16 12:11:00 PM
原帖由 花無缺 於 2009-12-16 11:33 AM 發表
我諗唔駛咁快太擔心住....洗佢地廁所時, D 積都有少少似係咁,
如果引佢飲多d 水, 可以每次少量用碗裝水俾佢地, 會飲得比用水樽多,
如果俾多d菜佢食, 可以試下先俾菜含水量多既地方俾地食先, 最後先俾綠色既部份
...

用碗裝水既佢一定反到周圍都係到踩到自己濕哂...所以先頭痛!
邊D 菜含水量高D但又小鈣..﹖反正綠色係最小水份﹖我成日都以為係最多添~

..去廁所多會失溫..咁點算好﹖

唔該哂你
katy)) 2009-12-16 12:11:26 PM

回復 1# 的帖子

那些看起來是否黏黏的???
我兔兔都會尿這個呀… 因為飼料裡面含鈣質跟蛋白質會排出來呀

你可以到以下網址看看情況是否跟我一樣:

標題: [問題] 在底盤上發現偏黃透明的黏稠物!
"http://www.ptt.cc/man/rabbit/D8DF/D6CD/D784/DC6C/M.1218682278.A.5AE.html"
bonedog 2009-12-16 12:15:08 PM
原帖由 katy 於 2009-12-16 12:11 PM 發表
那些看起來是否黏黏的???
我兔兔都會尿這個呀… 因為飼料裡面含鈣質跟蛋白質會排出來呀

你可以到以下網址看看情況是否跟我一樣:

標題: [問題] 在底盤上發現偏黃透明的黏稠物!
"http://www.ptt.cc/man/rab ...

其實尿又不是太黏, 用紙巾吸了後會滴下來
但飼料我每餐只給6粒左右...這不會導致這個情況吧﹖#^40^#
花無缺 2009-12-16 12:30:56 PM
原帖由 bonedog 於 2009-12-16 12:11 PM 發表

用碗裝水既佢一定反到周圍都係到踩到自己濕哂...所以先頭痛!
邊D 菜含水量高D但又小鈣..﹖反正綠色係最小水份﹖我成日都以為係最多添~

..去廁所多會失溫..咁點算好﹖

唔該哂你

我如果用碗俾水我家的Toffee 飲, 我會用返佢隻食物碗裝少量水, 用手拎住/睇住佢飲,
佢一停口我就拎走個食物碗, 因為佢都係好鐘意玩水的
小鈣既菜我唔知有邊d, 但例如俾白菜, 先俾白色部份再俾綠色部份, 會食到多d 水既,
如成棵俾, 通常都食晒d 綠色先, 白色未必會食, 咁攝水量會少好多

我諗你都唔會一次過灌佢飲太多水既...失溫未必會發生, 只需留意下先

同埋呢個情況幾時發生? 如果飲食正常,
便便大少及數量都沒太大變化, 可以再觀察1~2天, 不需急於改變
花無缺 2009-12-16 12:47:06 PM
蔬菜鈣含量(不代表全部都可以給兔兔吃, 資料只供參考 -0- ) -
http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/care/cal.htm

不過鈣質少既, 可能其他成份會相對高左,
最安全又安心既做法當然係去睇醫生啦, 如有需要, 可以抽血驗
bonedog 2009-12-16 01:10:48 PM
原帖由 花無缺 於 2009-12-16 12:30 PM 發表

我如果用碗俾水我家的Toffee 飲, 我會用返佢隻食物碗裝少量水, 用手拎住/睇住佢飲,
佢一停口我就拎走個食物碗, 因為佢都係好鐘意玩水的
小鈣既菜我唔知有邊d, 但例如俾白菜, 先俾白色部份再俾綠色部份, 會食到 ...

等我試下呢個方法佢肯唔肯飲水先~
平時我俾菜佢佢夜晚點都會食哂既, 我地俾白色位佢會發脾氣#^32^#

不過真係唔該哂你呀, 我今晚番去試下睇下佢點先~
bonedog 2009-12-16 01:12:07 PM
原帖由 花無缺 於 2009-12-16 12:47 PM 發表
蔬菜鈣含量(不代表全部都可以給兔兔吃, 資料只供參考 -0- ) -
http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/care/cal.htm

不過鈣質少既, 可能其他成份會相對高左,
最安全又安心既做法當然係去睇醫生啦, 如有需要,  ...

唔該哂你呀, 我上網望望先, 我諗住睇多佢幾日 因為前幾日佢痾左出黎佢都無問題, 係今次發現有事
個菜表正呀~#^30^#
唔該哂!

快速發帖