頭先番到屋企幫佢換籠都奇怪佢無周圍痾cc,初初諗住佢做咩咁乖既,但係當佢走番入籠後到而家,佢無無痾過cc啦,同埋唔知係咪佢無食野所以隻耳仔凍凍地,之前放佢出黎都有尿尿,但係岩岩睇詔佢個厠所,cc同vivi都無,點算好,會唔會有事架???好擔心佢呀............
wesky 2009-12-24 01:34:49 AM
俾d 佢鍾意食既野引下佢睇下 , eg 兔糧
咩都唔食, 就餵住草粉先
kikocheese 2009-12-24 01:39:07 AM
我試詔俾D alfafa草佢,不過佢都只係食左小小,俾糧佢又唔食,平時佢好鍾意食架,草粉我無係度呀,點算好,會唔會有事架,我諗住如果聽朝起身佢都仲係咁,就同公司講放早d番去同佢睇醫生,因為聽日部門主管放假,請唔到假,但係我好驚聽朝佢已經唔係唔係度啦,佢會唔會過唔到今晚???

[小懶] 2009-12-24 02:03:02 AM
我隻兔都叫kobi~
前幾日佢同你隻kobi出現同一情況, 連糧都唔肯食,縮埋一舊,連眼都蒙埋,嚇死我!! 果時我都以為佢會死>.<
之後我同佢按摩肚仔, 按十零分鐘俾佢休息一陣,睇下佢肯唔肯食野,唔食就再按摩十幾分鐘..... 我不斷重覆咁做, 按左個幾鍾後,佢終於肯食返少少野, 到我放工返黎時佢已經回復正常喇~
你都試下哩個方法啦~
kikocheese 2009-12-24 09:23:28 AM
re小懶;KOBI佢好惡架,唔俾我反佢身,加上唔知尋晚我係咪激嬲左佢<<買左2件衫衫同頸帶,想同佢試下岩唔岩身,點知佢唔肯,仲一見件聖誕衫衫就發脾氣,好似以為件衫衫係人咁,係咁咕咕聲>>,連抱佢都唔俾,摸佢佢都走,不過頭先起身見佢都有食野同便便啦,尋晚真係嚇死我呀,我後尾餵左3,4條MOMI花花,見佢肯食我先訓,而家佢都有食野,咁都無咁驚............
ANYWAY,唔該哂你地呀,你地真係好好人呀,好過其他論壇,試過問野,都無人理,可能佢覺得我係新手,所以唔理我,呢度就唔同,就算問D好新手既問題,你地都會問我,幫我,真係好多謝你地呀.................
耶律 2009-12-24 09:39:11 AM
冇事就好囉...多多有事...實訓得唔好~聖誕快樂呀!
光之天使)) 2009-12-24 10:46:29 AM
依家食返多d野未呀?
食量,便便正常返未呀?
有無精神等等?

如果仲係有唔妥,都係要及早去check下架~
同埋要記低呢d細節~要話返比醫生知架
kikocheese 2009-12-25 12:39:27 AM
原帖由 光之天使 於 2009-12-24 10:46 AM 發表
依家食返多d野未呀?
食量,便便正常返未呀?
有無精神等等?

如果仲係有唔妥,都係要及早去check下架~
同埋要記低呢d細節~要話返比醫生知架

我放工番黎見佢都無事啦,唔該哂你呀,佢食野,精神同便便都無問題啦,我諗可能我尋晚想同佢試件聖誕衫,佢唔肯仲發脾氣,之後就鬥氣唔肯食野啦,我都唔知點解佢一番黎到而家都仲係咁惡,接佢個時寵物店話佢好細膽,唔知係咪因為佢好細膽所以平時好易嬲,有時拎住d野食引佢,引引下佢就會發脾氣等他俾佢食,唉..........不過我唔會放棄架,希望佢會有一日知道我係對佢好架啦.............
kikocheese 2009-12-25 12:41:56 AM
原帖由 耶律 於 2009-12-24 09:39 AM 發表
冇事就好囉...多多有事...實訓得唔好~聖誕快樂呀!

聖誕快樂呀,我尋晚都係成2點餵左佢食3,4條momi花花先敢訓咋,好多謝你呀,希望你同多多都有個快樂聖誕............
喵女)) 2009-12-25 02:08:19 AM
如果係下次,,唔好等了~~立即按摩下肚仔,,
唔使反都按摩到咖~~放佢係大脾先伸隻手手落去按下~
或者打圈按~,再唔得GE去睇醫生啦><""
唔等得啦~~因為我家兔子都有過咁GE情況!!真的嚇死了囉~~
好彩今次冇事了~~呵呵^^
kikocheese 2009-12-25 02:29:31 AM
原帖由 喵女 於 2009-12-25 02:08 AM 發表
如果係下次,,唔好等了~~立即按摩下肚仔,,
唔使反都按摩到咖~~放佢係大脾先伸隻手手落去按下~
或者打圈按~,再唔得GE去睇醫生啦>

好既,我下次會試下架啦,不過佢都唔俾我抱,就算抱到,一放落大脾,就即刻逃走左:024:
不過,好多謝你呀,我下次會試下架啦,咁你隻兔兔無事嗎???其實知唔知點解會咁???可以做d咩去預防嗎???有時咁樣俾佢嚇一嚇真係心血小d都唔得,如果有方法去預防就好啦,咁咪唔使驚佢又會咁囉............
喵女)) 2009-12-25 02:39:23 AM
自從果次之後我BUY左包草粉看門口=]
有起事上黎都有個定心丸啦~~
對腸停好有幫助的#^74^#

P.S.你的兔兔好有性格- -"
kikocheese 2009-12-25 01:57:48 PM
原帖由 喵女 於 2009-12-25 02:39 AM 發表
自從果次之後我BUY左包草粉看門口=]
有起事上黎都有個定心丸啦~~
對腸停好有幫助的#^74^#

P.S.你的兔兔好有性格- -"

係呀,佢真係幾有性格架,有時我都覺得同我幾似,好硬頸,我諗一物治一物掛,俾KOBI呢個衰妹攪到我投哂降,我都唔知點教佢好,我一陣都會去買番包看門口,唔該哂你呀喵女,係喎,聖誕快樂呀...........

快速發帖