1.威威個籠得兩呎~~係咪應該買個大d會好~~如果買~~買邊隻好~~幾錢係邊買~~(佢係垂耳兔)

2.佢本身返黎呢~~我見佢係右上個角屙既~~之前係用木康既~~之後轉左紙粒~~佢就成日都係右下到屙~~咁我咪搬去右下~~搬左右下~~佢又係右上屙~~點算呀~~

3.買左磨牙石比佢~~佢又唔咬~~鐘意咬籠~~點算~~

4.佢返左黎一個月都未夠~~係咪唔可以比小食佢食~~即係菠羅乾呀~~同埋鮮菜個d~~

5.佢成日係個籠既一邊飛去第二邊~~之後係到飛來飛去~~點解既~~
雪姬女 2010-1-2 07:11:18 AM
籠愈大愈好~千祈唔好比磨牙石佢咬~有害的~平時食草都磨到牙架啦~!
樽水同草球掛起個廁所上面啦等佢可以食野飲水同時可以習慣屙起廁所到~!
24小時比大量草同熟水~糧早晚各一餐(唔好比日本糧)~!
唔好比其他野佢食(例如:市面寵物店既無益有害的零食~!
半歲前暫時可以唔洗比蔬菜佢食住~!
初初返黎最好唔好搞兔兔~比佢起籠一個星期先好搞~就算搞最多洗佢個廁所~!
頭7日唔好打擾佢~因為佢仲係好驚個新環境~!
過左一個星期後放佢出黎比佢自己試探你家中周圍的環境~!
等佢有左個安全感之後先好抱佢同佢玩~!
梳毛果陣要輕力梳如果唔係佢更加驚你~!

呢d係我個人經驗黎的~希望笑納~!^^

http://mini-house.info/forum-26-1.html
casuta 2010-1-2 07:45:37 AM
原帖由 雪姬女 於 2010-1-2 07:11 AM 發表 籠愈大愈好~千祈唔好比磨牙石佢咬~有害的~平時食草都磨到牙架啦~!
樽水同草球掛起個廁所上面啦等佢可以食野飲水同時可以習慣屙起廁所到~!
24小時比大量草同熟水~糧早晚各一餐(唔好比日本糧)~!
唔好比其他野佢食(例 ...

佢個樽呢~~我掛左係一邊~~我試過移去廁所個邊~~佢唔飲~~個草球呢~~我個隻係得條鍊個隻~~我試過吊係到~~佢食唔到係到發我脾氣~~所以我就由得個波係到look來look去~~

佢有好大量既草~~我一見個波冇草我就會加~~用左草球真係慳返好多草~~之前冇~~每次都會浪費好多草~~糧呢~~買個時pet shop話佢食開jolly~~咁我就買左包細~~點知個日我老公餵佢~~話包糧有蟲~~條蟲同一d大隻既蟻差唔多大~~米白色~~條蟲一定係係包糧出黎~~因為包糧本身有密封口~~我地每次都有整密~~之後再放係密實合入面既~~事隔幾日~~我餵佢又見過一次~~但係我個條就死既~~所以我依家同佢轉緊oxbow~~oxbow係咪日本糧黎架~~

佢已經係兩個月大架喇~~就快三個月tim~~我都聽人講過~~佢返黎屋企頭幾日會好驚~~但係我個隻係冇依回事囉~~佢傻架~~返黎第一日已經係話比你知我已經適應晒依到~~我個fd早我三個week買~~到依家~~佢個隻都係唔理佢~~勁驚~~我個隻返黎第一日已經同我玩~~同埋d人話佢訓既姿勢~~如果佢驚~~佢係唔會趴係到訓~~但係威豬返黎第一日已經係好嘆咁訓~~又撩我玩~~我同佢好快已經好fd~~
casuta 2010-1-2 07:46:20 AM
雪姬媽~~雪姬女好似當日我睇中左個隻creamz呀~~
雪姬女 2010-1-2 08:06:25 PM
原帖由 casuta 於 2010-1-2 07:45 AM 發表

佢個樽呢~~我掛左係一邊~~我試過移去廁所個邊~~佢唔飲~~個草球呢~~我個隻係得條鍊個隻~~我試過吊係到~~佢食唔到係到發我脾氣~~所以我就由得個波係到look來look去~~

佢有好大量既草~~我一見個波冇草我就會加~~ ...

你唔好就慣佢~而家要訓練佢去好廁所最好將個草球固定起個廁所上面唔好用鏈釣住個草球~!
為左好好咁培養一隻乖同聽話的兔兔最好返黎頭幾日唔好同佢玩得咁癲住~!
最好大家互相了解一下大家先同埋定d規矩比佢~如果唔係耐左佢做錯野的時候你話佢佢當你耳邊風架啦~!

以上係我的經驗~請笑納~thx~!

我個女叫 囡囡 呀~雪姬女係我本人的網名黎架~!
囡囡係2個月前起金魚街 x-pet 買架~果時對佢一見鍾情了~一入到去x-pet見到佢係咁同我玩啦~!
我3個星期前都有返過去買草~d店員問起我囡囡最近點呀~我比左d相d店員睇~d店員話~大隻左肥左靚左好多wo~!
緊係啦~我當左我囡囡係自己生架啦~囡囡係我第五個女~因我本人結左婚有二個女~有一對小銀狐~!
casuta 2010-1-3 01:29:11 AM
下~~唔可以吊住呀~~咁我依家點算~~我個個唔可以就整扣架~~

我都係當佢係自己仔~~佢都係跟我老公姓~~kakaka~~
FATO_W 2010-1-3 02:46:02 AM
如果整唔走個扣都無問題既
你試下掛矮D等佢食得無咁辛苦
OXBOW糧係好既 唔係日本糧唔洗擔心
早晚一匙就夠喇唔洗比多
比多都係無益的 =)
有咩問題都可以問架 兔兔寶典度都有好多知識
兔友好樂意答你問題的 #^9_003^#
Futagoza_Kaniza 2010-1-3 02:48:57 AM
不如你試下用草架LA, 即係10蚊賣果D裝調味樽既不架,
用草波會減少佢食草既份量.
Oxbow係美國牌子, 有草, 糧, 木粒, 草磚 及其他零食.
6個月以下任何零食都唔好比, 包括紅蘿蔔 & 水果. 都算係零食.
菜就5-6個月可以開始比. 每次5-6片.
9個月以下仲係BB兔, 糧可以比2-3匙, 到1歲轉左成兔糧, 可以慢慢減返個份量到1匙.

casuta 2010-1-3 03:07:36 AM
草架~~我今日去過日本城搵唔岩呀~~我搵到個d呢~~d洞係好細好細咁~~

咁即係比幾多糧呀~~1定係2-3~~
hh0 2010-1-3 12:08:21 PM
bb 我會俾2-3, 唔會怕多, 但大前提係有食正常份量既草同無軟便
成兔後依家每日食1匙咋
wm20472 2010-1-3 12:44:33 PM
籠: 看你點養法, 平時幾多時間困係籠裡
若多時間, 就買一個大的籠
好似我用欄養的, 個籠只係比佢入去廁所、食草、冬天圍毛巾保暖,
就不用買太大, 以免阻地方, ALEX $170-200個款差唔多都夠

糧: 早晚一次, 每次一飯匙 (外賣匙)
一般都係APD, OXBOW

草架: 我用過覺得草球只適合比佢哋玩, 因為難食, 佢唔會食太多
食得小, 影響健康、發育、不能磨牙
我用過日本城的雜物架, 不過覺得佢細和d網唔夠大, 又怕弄損嘴仔
後來我用了IKEA雜物架 ($25), 網夠大, 裝一次夠佢食成日 (見附圖)
草食得愈多愈好, 對兔仔有益, 所以草球一定唔夠食
大家養兔, 一般食開APD, OXBOW, MOMI

磨牙石: 千萬不要用, 傷腎, 比佢食多d草就夠磨牙

小食: 小食可免則免, 因為甜的東西會破壞兔仔腸內的益菌, 令佢好易病
起碼1-2星期才食小小, e.g. 一粒木瓜丸, 而且要6個月大後才能試

菜: 到佢七個月大後可以早晚一碗菜, 補充營養

係個籠既一邊飛去第二邊: 好事, 開心的表現

草架/水樽位置: 你不用理佢是否發脾氣, 亦唔需要就佢, 佢餓自然會去找
因為兔仔係一路食一路呵屎, 最重要草架放係廁所側邊 (見附圖)

尿尿位置: 兔兔都係怕汚, 你留意佢鍾意邊個角多d就係個到放廁所
其他地方你就忍心d, 比d耐性讓佢習慣

casuta 2010-1-3 04:11:13 PM
你個架都幾好bor~~我搵日去買先~~我想問下~~咁依家diy草餅比佢食得唔得~~
casuta 2010-1-4 04:11:49 AM
咪住咪住~~我依家係咪要將個樽同個波放近個廁所~~
雪姬女 2010-1-4 05:17:12 AM
原帖由 casuta 於 2010-1-4 04:11 AM 發表
咪住咪住~~我依家係咪要將個樽同個波放近個廁所~~

係呀~左草 中廁 右水~正晒~!
雪姬女 2010-1-4 05:18:32 AM
原帖由 casuta 於 2010-1-3 04:11 PM 發表
你個架都幾好bor~~我搵日去買先~~我想問下~~咁依家diy比佢食得唔得~~

草餅 唔好比住啦~過多2-3個月後先一星期比1-2塊佢啦~!

快速發帖