兔兔回來一個星期了, 不過自從回來後就一直都唔比我抱:050:, 我照足所教的抱法, 每次想抱住抹腳仔, 梳毛毛都係唔比, 次次都打晒交.:043: 又試過咬我(一次係用手餵糧時一口咬落黎). 而家想話摸下佢都會走開唔比我摸. 咁落去有乜方法呢?:044:
wm20472 2010-1-3 12:16:46 PM
哈哈~你要比時間建立感情, 一星期太短啦
我2隻都唔肯比兔媽抱, 佢自己跳上來就OK
動物和人一樣, 要教的, 佢咬你, 你要即時大聲叫NO-NO, 讓它明白下次不可以

抺腳, 我會找兔爸幫手抱實佢 (屈服於男士的大力下)
梳毛, 可以比糧佢時順手梳 (通常佢食緊糧和草係最乖的時候)
FATO_W 2010-1-3 02:11:46 PM
我諗最緊要唔好操之過急
依一星期應該係比兔兔安定既 等佢對自己個籠熟悉下有D安全感
你可以唔洗咁快要抱 因為佢都可能未咁快知你係佢主人OR係好人
你不妨同佢傾下計講下野先 之後慢慢摸下佢
過多一排你留意到佢對你無咁驚定左先試下抱佢都未遲牙#^58^#
燒雞。﹏。)) 2010-1-3 04:44:34 PM
唉...我都好想抱我家個隻仔
已經一年喇.:077: 灰到喊
amen0616 2010-1-3 05:39:01 PM
我果隻養左八個月仲唔肯俾我抱...一抱就係咁想跑
食野就未試過咬到我..佢好鍚我..次次餵野俾佢食佢都好小心唔會咬到我
aina 2010-1-3 05:53:30 PM
我個隻返左黎1年有多
我都抱唔到:043:
我有時會用毛巾包住佢抱一陣
即使用毛巾包住, 但有時"大小姐"都唔肯抱嫁
1星期太少時間了 ^^
樓主不防多D同佢傾計, 摸下佢, 過一排再試睇下得唔得
雪姬女 2010-1-3 08:47:51 PM
你要好好調教佢唔可以咬人的~不過而家過左一星期後最好而家放佢出黎比佢周屋探索下新環境先好搞佢~咁樣會好好多架~!
次次我同囡囡梳完毛毛比幾粒糧佢食佢而家好乖咁比我梳毛毛~!
因為佢知道一梳完毛毛之後一定有野食想佢點都得~哈~!XD:037:

PhoenixY)) 2010-1-3 10:58:22 PM
我都有學各位咁用毛巾包佢, 不過佢好衰, 咬毛巾, 咬多兩下都唔放佢走佢就會係咁掘, 我對手就咁花晒.:022: 我覺得佢真係好精架, 同我第一日見佢係完全唔同. 我最怕係而家只可以勉強梳到背毛, 佢食糧同追住佢黎梳. 但肚仔D毛就會變餅咋.

快速發帖