自己想計劃下在家中養1隻兔仔..

想問問各位其實養1隻兔仔每月開支大約係幾多呢?

大家每個月買草同買墊料大概用幾多錢呢:054: ?
ronniecheung 2010-1-4 11:47:40 AM
每個月買草同買墊料, 之前有 post 計過, 百幾至三百都有, 視乎食咩牌子, 食幾多草,
但係其他開支可以好驚人, 睇一次醫生, 冇事二百幾, 有事五六百, 一千, 幾千都可能,
仲未計要絕育, 都要千幾!
小糖^^ 2010-1-4 12:23:27 PM
lingyan 2010-1-4 03:56:57 PM
其實唔大,
一個月買一箱草 $220、
二個月買一包紙砂 $90/2、
係SUPERMARKET一包菜 $3.5 可以食到4日。

TOTAL : 220+45+25=$300有找。

當然,要SAVE醫療費啦,同埋每年BODY CHECK。
coumpnet 2010-1-4 11:17:14 PM
anna118 2010-1-13 05:45:11 PM
我計過一隻都要200元.....or above
bonedog 2010-1-13 06:02:14 PM
其實你預醫療錢係最驚人, 另外第一畢幫佢置家你預大約1千左右 (如果你領養的話), 你要買既就要再預多至少$250 同佢body check, touch wood 有事就再俾藥錢

如果佢健健康康平時一個月洗費
草: $220
墊料: $350 (大約2~3個月一包)
糧: $100 (我個隻可以食超過大半年)
菜: $15 (食到3~4日)

計番一個月唔係洗太多錢, 當然唔計我成日買埋d 無謂野俾佢啦
redbean 2010-1-14 12:38:57 AM
其實如果唔計睇醫生, 就好睇你俾咩牌子既草佢食
我隻 Kulu 成日俾兔爸投訴
話養佢貴個 兔爸屋企d貓貓狗狗

草: 1.5 箱 APD 5.5 lb                                                = $260 x1.5
糧: 中 size APD 成兔糧食到半年                                                =$110 / 6
菜: 係屋企d菜拎兩條, 當唔洗錢
墊料: 我用木沙,每日一隻手拿到o既份量就夠, 一包可用半年                         =$60 / 6

Total                                                              = $418.3 / month

灰灰 2010-1-14 11:45:23 AM
我家兔兔洗費係∼
草草(apd): 260 ...一個月一箱
糧: (apd)10磅:  $171..可以食成年ga la
尿片: 90蚊有50塊......1日要用1又三分之一塊
零食: (apd)cookies 39蚊一包...可以食1個月左右la
          有機羅馬生棻 26一包...我1個月只係會買一次貴野比佢食...平時佢都係食菜心
唔洗睇醫生就一d都唔貴
要睇醫生就慘law~大約250(咩事都冇, body check)-1000不等, 不過其實我真係唔知可以係幾貴ga .因為灰灰最貴個次係1000左右la~
tracy)) 2010-1-14 12:48:15 PM
棉花糖既洗費︰
草 : oxbow+momi 一個月大約要用$250
糧 : 一包含68大約食到6個月   =68/6
貓沙 : $90一包,大約一個月一包
尿片 : $98/100塊, 大約用到3個月    =98/3
菜就係兔婆俾既,當唔駛錢~
一個月大約 : $380啦~~~
但呢隻野既醫療費相當驚人,上年5月到宜家已經洗用咗過萬.....

iris 2010-1-14 03:26:49 PM
笨嘟洗費:
草 : APD + MOMI  (7-8lb) 一個月$320左右
糧:  Oxbow 一大包食4個月左右 $25
尿片 : $90/100塊, 1日用1塊    = $34
紙砂: $153 用半年左右 = $25.5
菜: 我食乜佢食乜, 當唔洗錢啦
唔計睇醫生, 木瓜丸, 蘋果木果d , total 約$404.50

快速發帖