有些野想問問大家,如果我有一個鋼琴想送出比一些真真正正需要既慈善團體,或者機構(但運費要該機構自付),例如一些香港的孤兒院,兒童院,社會福利中心,保良局,青年協會..總之是一些非牟利機構,佢地係真係會幫助一些貧窮小朋友既一些機構,如會比小朋友免費去彈下,學下,或者玩下,你知一個琴本身都幾貴下~~(最好要琴的那個人真係可以証明佢係呢間機構既人)
不過個琴本身都好舊,唔係名牌子,我買入時都是2手的,自己都keep左7年以上,10年以下,在人地度就唔知了~~所以我唔係好知道個琴仲經唔經得起"搬運"~~
同埋本身個琴好像有一至2個鍵係唔係甘彈到的,不過那些鍵是比較高key的,不是初學者成日彈的那些鍵,所以呢個琴只適合初學者,小朋友,3級以下的都ok~~

不過其實通常呢d慈善團體係咪都唔會需要呢d野的呢??因我見香港都有好多熱心的人會去幫呢d機構,佢地收既琴可能仲會靚過我呢部~~

Anyway我都只是想博一博問下~~如果呢d機構唔需要,我應該就甘放上網賣左佢算了~~
如果大家真係找到有需要既機構,我唔介意send相比你們睇同埋放Video彈曬所有key比你們聽先,再考慮~~

***想問左先,最終放唔放會保留番決定權...***

Many Thanks!!

勞仔 2010-1-6 11:39:58 AM
你上網賣左佢再捐款比d慈善團體仲好啦。
darlingy 2010-1-6 11:42:22 AM
又岩喎...我真的沒有想到呢個方案.............
勞仔 2010-1-6 11:44:51 AM
因為我都係社福界丫嘛:071:
(上班中:069: )
darlingy 2010-1-6 11:56:21 AM
唔怪得你既分析力甘掂呢~~:010:
勞仔 2010-1-6 12:03:40 PM
4月好多機構都要交報告比社處,如果你而家比個鋼琴佢地,真係做死d小職員:060:
darlingy 2010-1-6 12:14:56 PM
ic~~
不過我都想問下,其實有那些機構....係真係可信架??
(你都聽過有些新聞,有些慈善團體可能只是掛名而已~~

由其係在街個d...叫你去捐錢...都唔唔係咪真係慈善團體~~
未必真係有去幫人~~

如果甘講,如果我真係賣得出個琴,又想捐的話,宣明會,樂施會個d,係咪已經是最可信的了??

同埋捐款有無限制架??(不能小過某個數)

因為我個琴....真係分分鐘5百元都未必賣到....

小糖^^ 2010-1-6 12:21:43 PM
勞仔 2010-1-6 12:24:19 PM
原帖由 darlingy 於 2010-1-6 12:14 發表
ic~~
不過我都想問下,其實有那些機構....係真係可信架??
(你都聽過有些新聞,有些慈善團體可能只是掛名而已~~

由其係在街個d...叫你去捐錢...都唔唔係咪真係慈善團體~~
未必真係有去幫人~~

如果甘講,如果我真 ...

其實,呢d就係名氣所導致的。
香港有好幾百間蚊型機構生存在社會,平日大家未必留意到。
社服界,樹大一定有枯枝,好多時,你見到嘅大機構,佢地所做嘅野又係唔係真係咁多呢?
有時佢地只係"放大"某一件事,d人自然以為佢地真係幫好多啦<--無人會深究嘅。

未必真係有去幫人~~<---係唔係真,唔太識答你,好多灰色地帶,你最好上社福個網查一查就清楚。
窮人,係呢個世界永遠比有錢人多,或者你賣左部琴再親自去幫佢地仲好。

又或者,唔幫人都可以去幫小動物。
(p.s個人意見:如果有心幫,不如幫d小動物啦,香港唔會窮死人嫁,但動物就唔同啦,佢地真係好需要人照顧嫁:060: )
小糖^^ 2010-1-6 12:47:50 PM
小糖^^ 2010-1-6 12:49:48 PM
darlingy 2010-1-6 02:22:20 PM
好喇,賣出左先算~~

因為我都未正式去放上網賣,賣出左先決定捐比那間動物機構好~~
darlingy 2010-1-6 02:29:24 PM

Re: 小糖^^

我的琴不是名牌子, 叫Mayer, 個琴差不多最尾既底音,有一個鍵唔係好彈囉~~
原因其實只係因那個音我真係無咩點彈佢~~

可能因為甘,日子耐左就會變得唔係好彈到....

Anyway大約呢個Weekend或者下個星期weekend,我應該會為我個琴影相同拍Video(示範音質),再放甘網,到時我再post比你睇~~^^
darlingy 2010-1-12 11:28:42 PM

Re: 小糖^^

我upload左喇~~

仔細考慮過,如果真係賣得出,會捐比兔協~~

我的拍賣:

http://hk.f2.page.auctions.yahoo ... 159712?r=1245107344

Piano Video:

http://www.youtube.com/watch?v=zo3JJtWHNH4

http://www.youtube.com/watch?v=UD_NB_rQVvo

http://www.youtube.com/watch?v=n3S9b_ySzXg

你有興趣就bid喇~~^^
darlingy 2010-1-14 04:06:05 PM
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/booth/darlingy2004

***只係想補充番,我打左去兔協問,要捐夠一百元先有收據,所以成交價一百元以上我先會全數捐比兔協~~
捐左之後我會拿番收據,我會scan番比買家以証明自己真係有捐比兔協~~
Thanks!!***

快速發帖