我養左摩摩短短2個星期,
都經歷唔少,
見住摩摩, 個心就諗,
摩摩呀摩摩, 您大個仔會點既樣架,
老左會唔會好論盡,
如果您有老婆仔, 會係點既呢,
您會唔會同埋佢上媽媽張床wewe,
又會唔會生bb呢,黑色?同老婆仔同色?定係溝埋咁??
諗諗下, 就有左呢個問題,
我好明白絕育對佢地不論邊一方面既重要性,
都明白如果生bb之後我金錢上時間上既負擔,
但係, 我諗,
俾佢生一次, 之後就再做手術減低佢之後病既危險,
又可唔可以呢
一直一直都諗呢個問題...
單選投票, 共有 41 人參與投票
4.88% (2)
87.80% (36)
7.32% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
瞳;))) 2010-1-7 02:17:53 AM
無諗得咁長遠  
因為佢仲細,.
同諗都唔諗依d住啦  諗點先可以令bieber個肚同你地d兔兔一樣
Aka 2010-1-7 02:29:34 AM
我摩摩都有肚脹,
醫生都話唔洸理住,
便便大粒圓圓就ok
gas會自己慢慢出黎, 唔洗太擔心
佢keep eating normal, 痾又normal就ok
瞳;))) 2010-1-7 02:44:07 AM
原帖由 Aka 於 2010-1-7 02:29 AM 發表
我摩摩都有肚脹,
醫生都話唔洸理住,
便便大粒圓圓就ok
gas會自己慢慢出黎, 唔洗太擔心
佢keep eating normal, 痾又normal就ok

嗯,唔該,但係唔擔心就奇
不過會照你地教我既芳法做,
你地個個都好好人 唔該哂
stephanielwk)) 2010-1-7 03:23:52 AM
我小賓女就係因為帶佢出去pet shop剪毛而意外懷孕,生左6隻bb!
我依加照顧緊8隻bunnies!
我只可以話比你知金錢,精神...各方面既負擔真係好重!
Aka 2010-1-7 03:28:07 AM
@@就咁就大左肚?!?!?!
佢地依家幾大??
有冇photots呀??
m1k1 2010-1-7 04:42:30 AM
兔女生完bb系會超傷!1生完你會好明顯見到d毛色差左!所以真系可免側免喇!
lingyan 2010-1-7 09:33:44 AM
雖然想,但係行動上唔敢做,
因為一次多6-7隻兔,精神上同金錢上都好承受得到。
wesky 2010-1-7 10:25:28 AM
計下數
一胎可以生十幾隻, 到時你分籠養, 都未必有咁多時間金錢照顧
如果要俾人, 同遺棄無咩分別
當佢地既仔女大左, 係咪又要等佢地生一次先絕呢?
年紀太細的兔, 生左兔bb 未必識得照顧或唔理
不是自找麻煩嗎?
uumeme 2010-1-7 11:11:04 AM
原帖由 lingyan 於 2010-1-7 09:33 發表
雖然想,但係行動上唔敢做,
因為一次多6-7隻兔,精神上同金錢上都好承受得到。

同意, 想但不敢. 兔b你會如何處置呢? 自己養(負擔很重)? 送給人(會唔捨得)? 做兔販(搵錢無耻)? 無良主人?
happygirl2009 2010-1-7 12:18:37 PM
原帖由 stephanielwk 於 2010-1-7 03:23 AM 發表
我小賓女就係因為帶佢出去pet shop剪毛而意外懷孕,生左6隻bb!
我依加照顧緊8隻bunnies!
我只可以話比你知金錢,精神...各方面既負擔真係好重!

好慘呀小賓女...!
Jessie)) 2010-1-7 03:38:47 PM
我都一定唔會俾兔兔生(雖然已經絕左肓=-=)
因為被拋棄既小動物仲有好多, 你想養多隻, 可以去領養嘛~~,
唔洗再"製造"更多出來, 就算生左出來都要分籠養, 咁多個籠會用好多地方的~~
到生左BB, 你就唔止要幫2隻兔兔絕肓, 而係要幫所有既BB絕肓了0.0
除非主人一個月搵幾萬蚊又唔洗養家姐, 如果唔係到時一隻兔兔病,
傳到所有兔兔都病, 邊有咁多$$睇醫生
stephanielwk)) 2010-1-7 04:23:39 PM
小賓B差不多七個月大啦!
越大越曳...
有五隻仔,一隻女!
elvisli 2010-1-7 07:01:33 PM
如果一胎有6隻,連埋兔爸兔媽.即8隻

如果你有8倍時間,梳毛8隻,剪甲8隻,
如果你有8倍養兔錢,用品,草,糧,等等
如果你有8倍兔兔醫療經費
如果你有8倍絕育金錢
如果你有8倍地方,又或者屋企放到8個籠(親兄弟唔一定夾到),又肯每星期洗哂8個籠
如果你認為所有兔兔死之前,即大約10年內,你生活環境都唔會因轉變而要放棄兔兔

那你就養..
Aka 2010-1-7 09:30:50 PM
咁又係,
完全明白咁多位既意思,
我都係個d想,但唔敢既

快速發帖