今日岩岩同斐斐去睇 dr. yen, 就上黎分享下, 睇下對其他兔友有冇用啦!

斐斐的腳枕較輕微, 只是腳跟位有個圓圈位紅咗冇哂毛, dr. yen 話大部分養咗一兩年的兔兔都會有呢個問題, 係遲早的事, 因為冇發炎, 結果都係冇開藥, 只係叫我每日搽少少凡士林喺個位度, 佢話凡士林係冇任何療效的, 只係滋潤下果個位, 同埋俾機會個主人 keep 住 check 到情況有冇惡化到, 冇咗毛的位置, 因為皮膚細胞已經死咗, 個位係永遠都唔會生番毛...#^37^#

至於個籠, dr. yen 話就算係平的膠籠底都係太硬, 要我鋪 vet bed, 但我一直都唔想用 vet bed, 覺得痴草痴毛太難清理, 我話我已經鋪咗 abc 墊, 佢個樣好似唔太滿意咁...不過問咗佢話毛巾同d坐墊 cusion 都ok...

至於廁所, 因為斐斐個廁所同草架好近, 等佢邊食邊柯, 我特登買五角形廁所等佢企/坐得舒服d, 但因為唔係平, 所以都係對腳仔唔好, 現在掙扎緊好冇將草架廁所分開... 同埋 dr. yen 話如果兔兔鍾意成日坐廁所, 係因為廁所包住佢佢會有安全感多d, 為咗令佢唔成日坐廁所, 就要喺個籠度放個紙盒或者屋仔俾佢 lay 入去, 我咪話放咗屋企個籠咪會好細 lor, 佢就話我本身個籠個 size 都細, 應該換個大d ge 籠... (但係已經用緊紫色 alex 籠了, 再大我屋企行都冇位了...#^19^# )

幾個月前已經因為呢個腳枕問題睇過將軍澳 dr eric clinic 的女醫生 (因為當時 betty and yen 都放假), 但今日再問番 dr yen, 好多 information 都唔岩lor, 所以揀 vet最後,  真係要謹慎... 最後, 本身斐斐睇開 betty, 因為 full booking 先第一次睇 dr. yen, 我覺得 dr. betty 俾我感覺親切好多, 但 dr. yen 檢查又好似細心d, 各有各好!
光之天使)) 2010-1-9 11:51:56 PM
好有用~唔該晒~
我會注意....
total都就快兩歲,我要小心>_<~
小米 2010-1-10 12:19:58 AM
真係生唔返毛 ka?
但係我 check 豆豆個腳瘡位, 都搵唔返個疤噃

wm20472 2010-1-10 12:49:51 AM
我大細妹養左一年, 都開始有腳瘡, 唉~
現在每天塗一次凡士林, 唉~
開始用舊草鋪籠底, 希望有幫助 (見其他兔友分享, 幾日換一次)
希望可以有改善啦

如果真係生唔返毛, 兔爸會好傷心.........自問做人阿爸都做得唔好~~
seefun 2010-1-10 02:21:50 AM
改善兔兔生活環境是最有效預防腳瘡的.
特別要留意兔兔坐的位置,因為兔兔坐低時後腳爭最受力,
反而兔兔行走時後腳跟係不沾地的.
盡量放軟墊給兔兔坐喇,而墊面最好是布面唔好係膠面呀.
千千 2010-1-10 02:24:04 AM
甘 放佢 地 出籠 行   "
地 下 都 係 磚 地"
係 咪 都 鋪 毛巾 好
因為 trubi 會 咬 abc 膠
sheena 2010-1-10 02:28:24 AM
rabbit仔個廁所都係響草架下面既, 所以佢好多時都會坐廁所,
但呢邊賣既廁所係冇鐵架既, 唔會整親佢隻腳仔,
咁其實HK既兔媽係咪拎走個鐵架就得啦?

我有check住rabbit仔隻腳仔, 都冇黃喎
佢係用carefresh墊料, 同埋我幫佢清廁所清得好密, 一日1-2次
ronniecheung 2010-1-10 01:32:08 PM
原帖由 wm20472 於 2010-1-10 12:49 AM 發表
我大細妹養左一年, 都開始有腳瘡, 唉~
現在每天塗一次凡士林, 唉~
開始用舊草鋪籠底, 希望有幫助 (見其他兔友分享, 幾日換一次)
希望可以有改善啦

如果真係生唔返毛, 兔爸會好傷心.........自問做人阿爸都做得 ...

都唔使傷心, 醫生都話逢家養的兔兔好多都會有, 真係未必話係爸媽做得唔好, 醫生都有話兔仔冇可能 100% healthy, 主人其實都冇可能 100% perfect!
PhoenixY)) 2010-1-10 02:00:43 PM
這篇分享對我這個新養兔仔人士好有用. 我今日剛見到皮蛋其中一隻腳有兔枕(今日先可以抱住佢檢查下隻腳). 我都擔心緊佢會唔會成為腳瘡.
我都想過籠底墊毛巾, 但衰女皮蛋會咬毛巾.:056: 至於wm20472講既用舊草墊籠係點墊法?可否講多d資料? 佢而家都成日將d草枝掉晒落籠底, 咁樣又係咪呢?
ronniecheung 2010-1-10 02:25:48 PM
原帖由 PhoenixY 於 2010-1-10 02:00 PM 發表
這篇分享對我這個新養兔仔人士好有用. 我今日剛見到皮蛋其中一隻腳有兔枕(今日先可以抱住佢檢查下隻腳). 我都擔心緊佢會唔會成為腳瘡.
我都想過籠底墊毛巾, 但衰女皮蛋會咬毛巾.:056: 至於wm20472講既用舊草墊籠係 ...

我諗即係食淨 ge 草就咁鋪喺個籠度, 我而家都試緊, 不過我就咁將大量草密鋪喺個籠, 等兔兔邊踩邊食邊柯....不過我怕佢喺上面殊殊... 希望唔好啦....
PhoenixY)) 2010-1-10 03:35:11 PM
但醒起, 如有舊草墊底, 手仔腳仔都會綠綠咁.....:044:

快速發帖