想知道平日你地點樣幫你們家的兔兔剪指甲
我呢隻仔唔比人抱,淨係鍾意比人摸,一摸佢就扁左喺度。所以要剪個陣唯有摸扁佢
尋日幫我家TOTWO剪指甲,用左兩個幾鐘.剪左手仔(仲差兩隻指甲:043: )
腳仔就...更加難剪,一"店"就縮或即刻彈起身

之前都係一睇醫生就順便剪埋.而家我真係唔知點算好
同埋我想知道,兔仔要幾耐剪一次指甲?剪嘅時候要離血管要幾多位置??
光之天使)) 2010-1-12 08:39:17 PM
我同你既情況一樣~剪得好辛苦~

我依家係襯佢食草果陣剪既~~因為佢食草果陣會專心d~

一般係一個月度剪一次~不過都要因應佢甲甲既生長速度黎定~
hh0 2010-1-12 11:40:48 PM
大約一個月剪一次
距離血管2mm度啦
通常一次過剪晒5隻,排隊剪
乖果D就咁反係大脾上
百厭既就用毛巾包實
所以都好快剪完
淨剪甲應該唔使半個鐘
多數剪完加送按摩服務!

tracy)) 2010-1-13 08:57:25 AM
我次次剪都剪唔到手指公架,其他手指就可以等到佢趴咗响度果時剪,
但一整佢手指公就會縮手,都唔知點剪好....
灰灰 2010-1-13 10:50:37 AM
原帖由 hh0 於 2010-1-12 11:40 PM 發表
大約一個月剪一次
距離血管2mm度啦
通常一次過剪晒5隻,排隊剪
乖果D就咁反係大脾上
百厭既就用毛巾包實
所以都好快剪完
淨剪甲應該唔使半個鐘
多數剪完加送按摩服務!

等我又試下好似你咁同兔兔剪先...平時幫佢剪成日都比佢抓到我有幾條血痕...勁痛law~
小糖^^ 2010-1-13 10:58:31 AM
小糖^^ 2010-1-13 11:02:39 AM
燒雞。﹏。)) 2010-1-13 02:30:06 PM
尋晚再試剪..
最終失敗,仲要被跺腳示威:077:
hh0 2010-1-13 03:41:41 PM
TOTWO唔好再蝦兔媽
乖乖地剪甲啦
小糖^^ 2010-1-13 04:09:24 PM
firen_freeze)) 2010-1-14 12:23:34 AM
MAX之前都係咁架,唔俾人掂手....

開始果時先掂佢手背...按摩按摩(幾日到佢就覺得你摸手冇危險性)

然後抽佢隻手仔出黎按摩成隻手仔...又幾日啦...

然後搵人一路按摩佢個頭&身,另一個輕輕拎起佢手仔剪....

如果按摩夠耐佢冇乜戒心,就可以一次過剪哂全部指甲....MAX而家剪係唔會掙扎架....(但係剪腳甲都會反抗.)
喵女)) 2010-1-14 02:47:03 AM
咁我又冇咩事喔-3-
可以好好地剪...只用毛巾包住佢...但佢之後就勁DUM地#^77^#

快速發帖