迷你牧羊犬--6歲, 男, 未絕育, 名字Hero, 聽話, 會sit sit, 識俾hand hand,鍾意"痴"人...現在住粉嶺,

珊迪小姐 2010-1-13 02:59:41 PM
狗狗甘靚 又乖 點解會有人吾要佢ga.... =(
m1k1 2010-1-13 03:12:31 PM
做咩吾要佢呀?你架?
bonedog 2010-1-13 05:12:49 PM
好可愛..好想要佢, 如果我依家個單位可以養到狗就好啦#^37^#
siuling1200 2010-1-13 11:13:46 PM
係我auntie架..
佢係粉嶺住村屋, 但最近村內出現了一個隱君子, 那人經常趁我auntie屋企冇人時去騷擾隻狗, 整到hero以為有小偷所以不停吠, 住她家旁的一戶家人十分不喜歡狗, 更因此狗吠聲而小題大做, 常常去警局投訴, 我auntie已接了幾張告票,
但最近, 漁農處通知必須盡快移走此狗, 否則會叫動物協會捉走...
其實hero並不會隨便吠, 佢真係好乖, 我地都不捨得佢給人捉走, 真希望有心人可收養...
m1k1 2010-1-14 01:56:44 AM
我都想幫你啊..不過我屋企果隻又系仔泥,又系未絕育..我驚佢地打交
Cody)) 2010-1-14 10:16:55 AM
原帖由 siuling1200 於 2010-1-13 11:13 PM 發表
係我auntie架..
佢係粉嶺住村屋, 但最近村內出現了一個隱君子, 那人經常趁我auntie屋企冇人時去騷擾隻狗, 整到hero以為有小偷所以不停吠, 住她家旁的一戶家人十分不喜歡狗, 更因此狗吠聲而小題大做, 常常去警局投訴 ...

其實首先可唔可以帶狗狗去上一D訓練課程, 等佢改善亂吠既情況先,如果唔得先再考慮幫佢搵主人. 因為佢都已經六歲, 要佢再適應新主人新環境又真係好可憐.
如果真係上咗訓練課程都無效先考慮唔要好嗎? 雖然我無養貓狗只係養兔,但係一直都幫緊D貓狗義工做緊REHOME, 到時有需要都可以幫你轉貼既. 不過記住一定要做家訪,因為真係見過好多人領養咗D貓狗返黎做配種生BB拎去賣同埋虐待, 真係好衰好變態架!

有訓練課程學的機構資料如下:

SPCA 愛護動物協會
http://www.spca.org.hk/chi/care/bt.asp
非牟利獸醫服務協會
http://www.npv.org.hk/content.asp
m1k1 2010-1-14 10:40:51 AM
原帖由 Cody 於 2010-1-14 10:16 AM 發表

其實首先可唔可以帶狗狗去上一D訓練課程, 等佢改善亂吠既情況先,如果唔得先再考慮幫佢搵主人. 因為佢都已經六歲, 要佢再適應新主人新環境又真係好可憐.
如果真係上咗訓練課程都無效先考慮唔要好嗎? 雖然我無 ...

同意呀!!同埋我覺得你應該去搵果個搞你隻狗既果個人傾下,叫佢吾好再搞隻狗!
bonedog 2010-1-14 02:30:09 PM
如果問題係因為癮君子, 令到隻狗因為以為有賊而吠, 我覺得應該通知有關單位 (雖然我唔清楚應該係邊個部門負責,) 因為癮君子先係問題, 送走隻狗都唔係一個好既方法

而且因為個癮君子咁去騷擾隻狗, 佢遲下可能會去騷擾人, 我覺得應該處理既係癮君子
如果隻狗係屋企範圍, 可唔可以報警告佢入侵私人地方﹖

Cody)) 2010-1-14 03:26:52 PM
原帖由 bonedog 於 2010-1-14 02:30 PM 發表
如果問題係因為癮君子, 令到隻狗因為以為有賊而吠, 我覺得應該通知有關單位 (雖然我唔清楚應該係邊個部門負責,) 因為癮君子先係問題, 送走隻狗都唔係一個好既方法

而且因為個癮君子咁去騷擾隻狗, 佢遲下可能會去騷 ...

講得好好,點解唔先去趕走個癮君子而係隻狗,D村民都傻傻地.
Jessie)) 2010-1-14 04:35:26 PM
如果養左6年先來唔要, 太可惜了.............................................:050: 不過而家漁農處又要捉走佢...
而家風頭火勢, 可唔可以戴口罩, 躲係屋1,2星期, 避開d漁農處人, 佢地又入唔到你auntie家
or找人暫養??
m1k1 2010-1-14 07:24:47 PM
最好搵fd養住先!跟住過1排再拎番!
siuling1200 2010-1-14 11:43:18 PM
個隱君子成日神出鬼沒..唔係好多人見過佢...但係就周圍的村民都聽到隻狗吠...
其實村屋有狗吠聲都好正常..係住佢隔離個鄰居特別麻煩, 非常唔鍾意動物,以前冇隱君子時, 有陌生人行過, 狗既本能有一兩聲吠都唔得要投訴, 成日針對隻狗,為左呢樣我anutie已經成日同佢嘈交, 近排因為隱君子仲吠多左, 個鄰居懷恨在心, 一定要整到隻狗走為止...

其實都有諗過同佢去上堂, 但唔知會唔會有用, 因為隻狗平時真係唔吠, 好似有親朋好友到訪時, 佢都冇吠仲搖頭擺尾歡迎, 真係只有陌生人挑釁先吠..我怕上堂都未必教到...

唉,都唔知點算
m1k1 2010-1-15 04:22:20 AM
你搵朋友幫你養住1排先..過左呢個非常時期再拎番去..甘應該ok既
勞仔 2010-1-16 03:08:09 PM
好奇一問,本人本身也有養狗的,好想知道,為何村屋不能養狗?
為何會有這樣的關聯--->漁農處通知必須盡快移走此狗, 否則會叫動物協會捉走...
漁農處要捉狗,佢地本身都有捉狗隊,有必要找動協嗎?
如真的因人為問題,e.g...有人挑釁狗隻,有人攪隻狗,咁主人就真係需要報警。
最緊要,唔好比人「惡人先告狀」
要知道.
1.無人可以隨便捉走你的狗隻。
2.人地投訴,其實無咩作用。<---除非狗隻攻擊人
3.呢d問題,好多要睇屋契<---有無唔比養狗...等等..

快速發帖