琴日帶左森美去dr.yen度做body check
之後番到屋企成隻兔唔同哂
佢好驚我
比草佢都唔係好肯食
唔肯飲水
又唔肯入籠
蹲係d平時唔會蹲既位(平時佢會訓係我腳邊,而家佢蹲左係牆角&床梯底)
我feel到佢已經完全唔相信我
我好心痛...

睇e生果時check到佢咀仔損左,同埋腸胃唔係咁好
不過睇e生之前佢精神好好,好肯食野,就算咀仔損左但都照食好多野
只係便便冇之前咁大,但飲食方面冇問題
但睇完e生之後個情況差左好多
本來冇病
但而家又唔係好肯食野又唔肯飲水
食草都只係揀食葉
揀食問題salient左
又驚左我
我唔知點算

佢而家唔肯入籠,
又唔肯入我房
出左去廳既一個暗角位度長駐..

我應該點做??
重要餵佢食藥同洗傷口
佢一定驚多幾錢重...

我真係好傷心!
感覺就好似同佢呢兩個星期建立左的感情一瞬間冇哂
佢重要咁驚
佢初黎到我屋企都冇咁驚
我好內疚
wesky 2010-1-20 10:42:17 AM
岩岩出完街, 有d 驚, 過幾日應該無事既
為左佢好, 點都要餵藥同洗傷口, 被佢嬲一排都無辦法
happygirl2009 2010-1-20 10:47:59 AM
咁其實係唔係正常(睇完e生的反應)??佢嬲我/驚是否只係暫時性的?
我而家應該點做??應唔應該關佢入籠比佢冷靜下,定keep住比佢自由出入??
佢而家訓左係佢個廁所度,我關左籠門,諗住比佢同我保持距離
tracy)) 2010-1-20 11:15:22 AM
正常架~~~棉花糖通常一睇完醫生就會一支箭咁跑返個籠度,點都唔肯出嚟架,又唔痴我(平時佢好痴人)
你俾d時間佢,佢覺得安全就會正常返架啦~~~
katy)) 2010-1-20 11:27:44 AM
唔好咁down啦~~~~

比佢靜下...
呀b去完剪毛剪甲次次都會嬲我地... 最長果次係一星期...
一返屋企用背脊得住我地... 對我地少左互動... 又唔跳兔仔舞...
happygirl2009 2010-1-20 12:21:08 PM
我諗都好難可以有番安全啦..
一有番安全感
又係洗傷口同餵藥時間
之後2個星期後要重要去覆診
森美應該有排驚...:047:

見到佢咁
我真係好down呀

佢而家係籠入面
肯食番野
頭先見佢都有番d水
有好多便便,不過就比之前果d細少少

唉..
ka@+ 2010-1-20 02:14:58 PM
唔好咁擔心住..
波波次次睇完醫生/去完兔爸屋企返返黎都會一支箭衝返屋企..
個排佢會變得勁痴家..

必要時..
要用非常手法去餵佢食藥同洗傷口..
唔係有排好..

過多幾日佢就會痴返你架喇~
我諗佢都知你為佢好先帶佢睇醫生姐=]
Vinkivan 2010-1-20 02:33:39 PM
唔好唔開心啦~ 森美返咗嚟之後第一次出街, 而且仲係睇醫生, 所以佢驚或者唔開心好正常嘅, 佢唔痴你係可能真係有少少嬲, 又或者只係唔開心發少少痺氣, 你同佢多啲傾計, 如果佢俾你摸嘅就邊摸頭仔邊傾計啦!! 餵藥同洗傷口都好重要, 佢嬲你都一定要做, 因為係為佢好嘛~!! 呢段時間辛苦你喇~ 但你嘅辛苦換來森美嘅健康係好值得咖~ 森美快啲好返, 你同佢就會重新建立變返好似之前咁咖喇~ 加油呀~ 森美媽~!!
lingyan 2010-1-20 03:01:23 PM
森美媽,試下放佢入籠,用布蓋住個籠。
兔兔可能係唔習慣去診所,
診所咁多唔同動物既味道,
可能驚驚都唔定。
話說以前MIFFY自絕育之後,一入診所就發癲呢 XD

菇仔都好返哂,森美都無事既 ^^

便便細唔緊要,佢無乜食過野呀嘛,
心情好返就會食多D野GA LA。
bonedog 2010-1-20 05:45:40 PM
正常架, 初初普樂番黎無耐又係要去睇醫生, 番到黎佢又係唔信我..好驚我咁
我仲因為要抱佢喂藥而俾佢咬到隻手指流到一地都係血#^56^#

隔多一陣 你摸下佢 同佢解釋下..會好D 架..同埋出完街係診所D 味都令兔好驚..
好快會無事.
happygirl2009 2010-1-20 06:51:45 PM
多謝大家既鼓勵,我心情好番好多,琴日同今朝真係好down好down!
因為我真係好驚森美會從此討厭我,亦都好擔心受驚會令佢健康惡化
我未見過佢咁驚
佢琴日番到黎個感覺好似咩都唔同哂咁
連我平時打開個草盒佢都冇反應
我重見到佢食草果時啤行我:050:

森美而家肯食野,不過依然都係揀食葉,而家連d花都only食個頭
飲水方面,我見到佢想飲水,舔左個水樽一下就收口唔飲落去,我諗可能d水即親個傷口有d痛所致
所以頭先我拎住個水樽就番佢個角度比佢飲,佢肯飲呀:061:
今日d便便都係比平時細
尿量亦係比平時少左好多好多
我一陣會比d菜菜佢食,希望可以補番d水份
希望佢咀仔可以快d好番

dr.yen話要比個area which is森美會覺得safe的
我用左alex個雙層木板放左係籠既另一面
個木板我放高左
佢唔會跳到上去但起到一個cover既作用
叫做係整到一個暗角位比森美
等佢唔使成日訓係廁所對腳仔唔好

一陣又要洗傷口同餵食藥
我唔會放棄!!
冇野比森美的健康更緊要!!
baby_fire 2010-1-20 08:24:55 PM
唔洗驚驚,我帶BUBU睇醫生果日要搭車果D佢都好驚,不過我途中一直都撫摸佢,
令佢唔好驚驚,佢返到屋企都好驚,
不過我細細聲同佢講要快D好就要食野同消毒搽藥架,
佢就好聽話.
BUBU黎左我屋企都係三個星期左右,(佢係平安兔:073: )
只要溫柔D,佢就知道你係善意,係幫佢既,佢就唔會啤住你架喇.
同埋我會搵D時間同佢一齊訓覺,擺佢係我張床一齊訓,佢依家去到邊坐一陣就好似BB咁中槍或者貴妃躺.
你可以試試摸摸佢,一入屋就叫下佢=]
咁可能就會快D適應返屋企架喇:066:
crystal_xd)) 2010-1-20 09:35:05 PM
我星期日帶完飛飛去剪指甲,
佢而家都係驚左我,
不過我feel到佢而家慢慢唔驚我啦~
飛飛剪完指甲返黎果幾日仲驚我呀!!
果時真係好心痛,
直頭喊左出黎,
好驚我同飛飛7個月建立既感情,
因為一次剪指甲而冇晒!
ssc314 2010-1-26 12:53:33 PM
唔洗驚,,唔洗驚,
上次我帶左choco去左朋友屋企玩左成晚冇返屋企
仲要剪指甲剪到流晒血,
返到屋企既時候佢都嬲我架
跟住我就哄返佢呀,摸下佢咁,
佢都係嬲左1,2日,而家感情仲好過之前tim~

你試下摸下佢,同佢傾多d計~~~因為choco又係一返到屋企個樣明顯地唔開心
總之哄下佢呀,俾佢食佢最鐘意食既野~
唔會冇晒既d感情,始終佢係知你緊佢~:014:
emily_520825 2010-1-27 02:06:25 PM
嘩.....指甲剪要小心0的啦.....唔好指紅色0個part#^40^#

快速發帖