話說......total又睇醫生喇!!!
今個月好似睇第三次喇......我...個銀包.....:058:

今次點解要睇醫生呢?
係因為發現total右耳有d白色屑屑,

初初以為係佢皮膚乾燥,因為之前dr.yen都話過total耳仔d皮膚有點乾,
如果真係少少甩皮只要塗點凡士林就好~

過了差不多一個星期,
今天早上total依舊纏住要按摩~
按下按下,摸摸耳仔,順便再檢查一下~
白色皮屑仲係度,而且好似有點紅,本來耳朵上的細細白毛也脫了點~
再同無事既左耳對比一下,真係幾大差別~
而且有問題位置類似圓型,估計係金錢癬!?!?

嚇親既total媽即刻學都無心機返,
等到診所開門,即刻打電話去睇下有無booking~
由於今次屬於外傷/病患(表面)~我覺得dr.gerry應該都ok~
而且dr.betty/yen果度應該唔可能即日有得睇了~(緊張既total媽唔想等喇....)
結果dr.gerry度book到下午~

total: 下...又要睇醫生呀....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

入到診症室~
醫生檢查左total耳道 - 很好很乾淨 (上次醫生先幫total洗過)
再用膠紙貼了耳上的皮屑和毛毛,在顯微鏡下睇下有無咩菌~
結果醫生話都無乜特別~
接下來,
醫生把窗簾和燈關了 (原來真係可以黑到伸手不見五指)
用紫外光燈照一下耳朵 - 沒有發出螢光 (某些導致金錢癬的真菌在紫外光照下會發螢光)

total: 咁即係點呀??

結果:
醫生說雖然照燈沒甚麼發現,
但其實即使是真的感染了金錢癬,也只有50%會發螢光,
而且total掉毛的地方也是逞圓型的,
所以估計很大機會是金錢癬~
開了藥膏和一隻藥水(用來殺真菌的)

雖然現在只是耳朵一個位置受感染,
但之後可能在其他部位也會出現,
可能是剛病發,還沒完全發出來~
但也可能及時用藥制止住,
二十日後覆診

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

我已經問過醫生,為什麼會染到金錢癬呢?
(因為我實在很自責...明明隔個月已經幫total滴藥,
也自問照顧的方式算很正確....但total還是一病接一病...是不是我錯了甚麼?)

醫生說,其實金錢癬的菌是很普遍,
不一定是家裡不乾淨或做錯了甚麼,就算定期滴藥,
也是一樣會感染到的~就像人會生水豆一樣~
不過如果兔兔染了金錢癬而又痊癒~就會有抗體,一般不會復發

所以各位兔爸兔媽~一發現兔兔有咩唔妥,
或者有少少病癥既時候,
請盡早帶兔兔去睇醫生~~病向淺中醫呀!

total: 記得早d睇醫生呀~

--------------------------------------------------------------------------------------------------

其實total最近既腸胃好好~~便便超靚~

今日醫生幫total磅重~~
仲重左添呀!!!我仲以為total已經定左添~~
1.6kg > 1.8kg~~

不過其實種自責感都仲係度:044:
究竟係咪我有d咩做得唔好呢.....:077:

williamchw 2010-1-23 12:03:56 AM
你係資深兔友照顧total咁細心咁好,total有你地真係好幸福,反而我都擔心照顧惠惠不周:065: :065:
你地睇Dr. Gerry係咪維多利亞個間診所啊?

光之天使)) 2010-1-23 12:36:30 AM

回復 2# 的帖子

係呀~屯門果間~~
另外提一提~
依家屯門維多利逢星期二,四延長服務時間到夜晚九點~
大家有需要既可以有多個時間選擇喇
wesky 2010-1-23 01:28:28 AM
你好忙啊 一個月睇三次
total 要快d 好返, 唔好再有下次啦
sheena 2010-1-23 01:57:47 AM
total媽, 你唔好自責啦, 醫生都話唔關你事=)
我睇書話導致ringworm既2種真菌可以由人或者其他動物傳染架,
所以真係防不勝防!

total快D好返, 唔好再要媽咪擔心啦!
lingyan 2010-1-23 02:20:51 AM
total 媽加油呀!!!

菇仔之前都有皮膚病,又係真菌引起,
醫生話平時食菜菜d菜汁如果無幫佢清理,
由佢up住都會生呢d真菌皮膚病。

total 你要乖呀,媽咪賺錢好辛苦的,
唔好再病病啦,要健健康康ga
smallsuishan 2010-1-23 09:42:44 AM
不要自責.. TOTAL會唔開心架~~
Total你要快D好番啊 Hill仔好掛住你同你媽媽既按摩 #^65^#
光之天使)) 2010-1-23 11:44:20 AM
好多謝各位既關心~
total暫時無乜唔舒服~暫時都無發現有擴散既跡象~
而且今次隻藥佢又係好鍾意食~

佢都好乖~無勁攪隻耳仔~
希望d藥可以及時制止住d菌~唔好再發出黎~
ka@+ 2010-1-23 12:51:05 PM
TOTAL媽唔好咁自責=]
TOTAL好快冇事架喇~

你已經好細心同照顧周到!!
相反..我成日都覺得自己照顧得波波唔好/ ___ \
elvisli 2010-1-23 01:44:58 PM
Total快d好番..mocha等住同你玩
小米 2010-1-23 02:28:18 PM
TOTAL 乖, 唔好成日嚇媽咪~~~
其實會唔會係因為天氣潮濕, 所以易中招呢?
small_tra 2010-1-23 03:05:22 PM
我自己覺得bunny兔~隻耳仔~成日hi到地下~~!

betty話燸米糍冇左隻腳仔~要我地幫佢清潔下佢隻耳仔~

可以同棉花濕d暖水~鈕乾d水~幫下佢清潔~!

所以total好返果陣~都可以幫下佢~~!

聽過兔友講bunny兔隻耳拎起比佢放下d濕氣~唔知係唔係得呢~!?

試下冇況~!

total你有咁好o既媽媽~你要乖d~身體要健康丫~!錫佢多d丫~!

光之天使)) 2010-1-23 03:08:21 PM
可能天氣潮濕有d關事掛~~我都唔知~_~
其實total對耳仔一向都好乾淨~
不過以後得閒都係幫佢清潔下好d
eggegg89 2010-1-23 04:04:01 PM
原帖由 光之天使 於 2010-1-23 12:36 AM 發表
係呀~屯門果間~~
另外提一提~
依家屯門維多利逢星期二,四延長服務時間到夜晚九點~
大家有需要既可以有多個時間選擇喇

total媽我想問一問Dr. gerry現在是否在屯門維多利應診呢?上星期有兔友post過話gerry己經冇做屯門維多利,是關我兔B返在我屋企己有一年想同佢做個body check呢。:038:
光之天使)) 2010-1-23 04:27:14 PM
原帖由 eggegg89 於 2010-1-23 04:04 PM 發表

total媽我想問一問Dr. gerry現在是否在屯門維多利應診呢?上星期有兔友post過話gerry己經冇做屯門維多利,是關我兔B返在我屋企己有一年想同佢做個body check呢。:038:

係呀~佢係屯門維多利應診~大部份時間都係屯門的~有時會過左元朗or放假未返~
dr.gerry好似係係老闆之一,應該唔會無做既~

不過如果做body check~我建議你都係去搵dr.betty/yen~
會詳細d~
因為gerry睇症都幾快~如果話做body check~好做都係詳細d慢慢check比較好

快速發帖