琴晚8點放工返到屋企,迪迪竟然只食了半兜草(平時一條都無得剩),打開籠不跑不跳不出來,摸個肚仔實的的(摸落仲好似仲有d氣泡咁),個樣呆呆滯滯,已經心知不妙!
即時同佢按摩肚仔,餵草粉,淨係食左幾啖就唔食,一食就發脾氣…
安全起見,都係睇醫生,由於太夜,大圍,九龍城都山左門,全部voice mail,最後只好去pet central…
醫生話迪迪睇醫生都睇得早,唉,好彩,但係摸個肚仔入面無屎屎形狀既野,明顯柯晒無食野,檢查過牙仔無問題,摸到個胃有d gas,最後留院一晚,佢話每4 hrs 會force feeding一次同食止痛。
到今朝,醫生「巡完房」打黎report,迪迪仲未肯食野,都係force feed緊,摸到肚仔有dd屎,但到而家仲未柯過…

btw,見你地話pet central唔係咁好,is it true? 因為暫時我都覺得ok,算係有交帶。醫生一開始就先問我佢情況,問性格(係惡定係friendly,哩樣好重要,因為避免左發生va跌我隻兔落地既危險),問清楚先開始拎迪迪出黎檢查,va都細心,抱得好實同小心,言談間都feel到醫生係有一定既兔仔知識既。琴日臨走前佢都比我自己餵左兩支草粉(0係屋企又唔肯食!)然後先由va去餵,我睇住佢餵左一陣,手勢都算可以,見到佢settle好晒個籠(鋪毛巾,比草)先拎迪迪入去,同埋都幾乾淨!

而家好擔心,好有陰霾=____=" 希望晏晝迪迪會肯食野啦!(不過唔知係唔係草既問題,食開apd唔肯食oxbow?一陣放工探佢好唔好買d草過去呢..?)
emily_520825 2010-1-27 11:23:55 AM
我萬分建議你接佢走! Pet Central 只會做一0的test, 佢地永遠搵唔到病因! 佢地ok friendly 不過好唔expereince 醫兔兔
迪迪一日唔食野佢地一日都唔suggest 你接佢走, 講真0個到0的環境好差, 同0的狗一齊,0的狗好嘈會令到迪迪好驚.....環境唔好又驚, 迪迪一定唔會肯食野! 咁佢都唔駛指意suggest 你出院
我上次就係咁, public holiday 同小b去左Pet Central, 迫佢住左3日洗左$3,000 做左0的test 話無事, 不過佢唔食野要佢留院, 草粉我自己都會餵啦~又唔俾toliet 佢...佢已經肚屙架啦! 搞到成pet pet 都dirty 同臭晒! 佢住左三日Pet Central, 大圍一開我就接走佢! 我係大圍睇左兩次先好...做埋blood test 都唔駛$3,000 lor!!! #^62^#
快0的走啦! 如果book 唔到 Dr. tiger  大圍0個新doctor Nicole 都唔錯! 佢profile 係美國都專醫小動物
希望迪迪快0的好番#^56^#
elvisli 2010-1-27 11:24:59 AM
問題在於...兔兔根本唔需要或唔應該留院

留院環境轉變會影響兔兔生理同心理

今次可能唔係好大件事..容易醫..

但有幾位兔友的兔兔都係係果到出過事...因呢間診所用左不最正確的手法醫兔兔
emily_520825 2010-1-27 11:29:59 AM
快0的走 快0的走~
rubee 2010-1-27 11:44:50 AM
如果我今日放工去接走迪迪, 佢未見佢情況好轉會唔會"唔比"我轉走?
我放工都6點3, 飛的接走迪迪, walk-in去betty 度得唔得呢?! 我見betty收7點..定係去大圍? 但係大圍我有陰影, 佢的va曾經高處跌我隻兔落地...跌親隻腳條筋仲要比錢打止痛針:077: ......
emily_520825 2010-1-27 11:55:21 AM
佢唔會唔俾......都無權唔俾...
不如你請一兩個鐘假......扮肚痛............#^32^#
rubee 2010-1-27 12:00:17 PM
原帖由 emily_520825 於 2010-1-27 11:23 AM 發表
我萬分建議你接佢走! Pet Central 只會做一0的test, 佢地永遠搵唔到病因! 佢地ok friendly 不過好唔expereince 醫兔兔
迪迪一日唔食野佢地一日都唔suggest 你接佢走, 講真0個到0的環境好差, 同0的狗一齊,0的狗好嘈會 ...

你講得好岩,佢都有做test,但係都搵唔到有gas既原因。今朝我打去問,va都同我講佢一日未肯自己食野,都建議留院,不過的確果度有貓貓狗狗,壓力都大,弊喇,搞到而家好擔心!我見大圍九龍城都7pm收,而家打去問下先,thx ah!!!
光之天使)) 2010-1-27 12:30:48 PM
快d帶佢走la....
我聽埋咁多關於pet centrel既野~
成日覺得佢係咩事都焗d人留院,不停比錢~
如果係餵草粉,你自己都識餵la~

睇完醫生再話我地知丫~~
希望兔兔快d有醫生睇
elvisli 2010-1-27 12:42:53 PM
打去九龍城同VA講兔兔腸停..睇下比唔比你WALLIN
wesky 2010-1-27 01:06:54 PM
反正錢都係要駛,當然揀個經驗豐富既醫生,唔係只會浪費金錢同拖延病情
rubee 2010-1-27 01:55:24 PM
打左去九龍城問喇,dr betty同dr yan今日都放假:077:
大圍dr nicole唔0係度, dr tiger 要做手術唔睇症, 佢話有dr peter睇
不過都唔理喇 決定去大圍睇
岩岩叫pet centeal fax 病歷record比大圍, 當係second consultation
今晚要迅速接走迪迪迅速飛去大圍!!!!!!!!!!!!!!
emily_520825 2010-1-27 02:36:31 PM
搵兔兔醫生有時真係好煩.....#^37^#
rubee 2010-1-27 03:00:13 PM
係…真係好煩,1點幾打去pet central問,迪迪都係未肯自己食野同未柯,佢地好似淨係等佢自己recover咁,無乜點做野既#^56^#
大圍dr peter有冇人睇過呀?
不過都無得我揀,完全無醫生睇....#^73^# #^73^#
elvisli 2010-1-27 03:08:38 PM
腸有事的話
wall in多數都會收症.而家最緊要係接走兔兔先
otola 2010-1-27 03:10:48 PM
咁 pet central  有冇餵佢/迫佢 食草粉 & 水 ??

快速發帖