二月一日七點三十六分..小丸子離我而去了..
我成晚冇訓系佢隔離睇住..睇到6點左右就訓著左..點知聽到d聲..
就醒左..然後見到佢系甘系到郁..我就抱起佢..佢成個身軟晒..吾郁..
我一路抱住佢..佢呼吸愈黎愈微弱...然後系七點三十六分..佢就離我而去..
小丸子.對唔住呀..都係因為我甘樣既主人..你先會甘樣.
你黎左我屋企半年..尼半年黎..你有開心過架可..對唔住呀..
我尼個甘既媽咪..只系可以陪埋你行埋最後一段路..
你去到彩虹橋要開心呀..識多d兔仔朋友..以你甘活潑可愛..一定會識到好多朋友架..
我每日放學都會黎探下你架..帶你中意食既蘋果..以前驚糖份高..靜係比你食小小..
而家我日日都帶一個比你呀..日日都陪住你..
吾知菊花你中吾中意尼..我吾知你中意咩花..所以我今日靜系帶左小白菊黎探你..
對唔住呀..你為我撐左甘耐..我一路喊..見你已經好辛苦就快訓著..唔知系米吾放心我呢..
你又醒番..醒下訓下..
對唔住呀..你永遠都我最愛既小丸子..
同埋尋日幫過我既甘多位兔友..真系吾該晒.同埋對唔住..
估唔到尋晚12點幾問完..今日7點幾佢就去左彩虹橋..都係因為我尼個甘既兔媽..
小丸子..尼個名我吾係成日甘叫你架..你甘曳..成日叫你兔仔先肯應人..
今日系你去彩虹橋既日子..我會永遠記住..你黎我屋企既日子..同埋離開既日子..
永遠永遠甘記住你..我既小丸子..
m1k1 2010-2-1 07:31:52 PM
希望小丸子系彩虹橋會開開心心#^56^#
joycecmc 2010-2-1 07:36:18 PM
你唔好咁難過LA, 我相信小丸子都唔想見到你咁難過, 佢身體雖然離開左你, 但係佢既心永遠都會係你身邊,你唔好再咁自責, 佢今世有你呢位愛佢既兔媽照顧,雖然時間係短D, 但係小丸子已經好開心同滿足.
瞳;))) 2010-2-1 08:02:23 PM
唔好咁唔開心 ,小丸子唔想你唔開心嫁..唔好講到自己咁小丸子咁衰啦,
wesky 2010-2-1 08:04:46 PM
經一事長一智
Rest in Peace
FATO_W 2010-2-1 08:26:24 PM
不要難過了
兔兔係彩虹橋會快樂的
hamster1013 2010-2-1 08:52:30 PM
經過哩件事, 我相信你學到一d你之前唔識的事,
你都唔好太難過喇!
兔兔會喺彩虹橋開心快樂的~
elvisli 2010-2-1 08:57:43 PM
悲劇始終發生...希望兔兔可以安息

今天的經驗就是成就未來的寶庫
:054:
千千 2010-2-1 10:30:46 PM
希望  你 同 兔 兔 都 可以 開開 心心 各 自 生 活 la
best wishes
sheena 2010-2-1 10:35:04 PM
希望你快D可以淡忘呢D唔開心既野啦,
只係記住同小丸子開心既事=)

另外, 或者你可以同你既同學仔灌輸下養兔知識, 俾佢地知兔兔係應該以草為主食,
又或者介紹佢地上黎mini-house
用小丸子既不幸俾佢地一個警惕, 以免再有同樣悲觀發生
如果小丸子知道自己既離開可以幫到其他兔兔, 相信佢一定會好安慰!
Vinkivan 2010-2-2 01:49:25 AM
小丸子.. 去到彩虹橋要開開心心啊~

小丸子主人, 我都有睇過你之前嘅post, 我明白喺澳門養兔, 的確資源係缺乏咗, 我知道你已經想盡量去補救, 但既然事情已經發生, 那就要接受, 小丸子現在留俾你嘅就只有回憶, 好好生活吧~!! 但若然將來再想養兔兔嘅話, 希望你先學好如何養兔嘅知識, 不要讓自己重蹈覆轍啊~!!
ssc314 2010-2-2 03:51:05 AM
佢會好舒服架係個個世界
唔好唔開心啦........
今次知錯,下次要學精啦
otola 2010-2-2 09:12:25 AM
難過 , 因為失去了一個寶貝
難過, 因為這樣才學會難過
biomama 2010-2-2 10:35:04 AM
你對牠的愛 我相信牠是感受到的
牠會帶著你的愛在彩虹橋快樂生活
陳皮妹 2010-2-2 02:04:33 PM
為你和小丸子送上祝福,希望你能早日收拾心情~