6/2 晚,如常地放兔兔們出來玩,小財很開心地跳來跳去...但突然間我看見小財有一下不正常的動作...我看見牠搖頭後向前"鍾"和向右傾斜...我以為眼花..再死釘著牠看第二次搖頭後怎樣...同樣的情況出現...雖然那動作不是太明顯,牠很快速站起來...但我心知不妙...好擔心!!! 側頭這個字眼立即出現在腦海!!!!!!!!
7/2早,立即book醫生睇...book唔到,full哂...要8/2先有期...
今天1045同小財睇醫生...希望佢冇事...

ssc314 2010-2-8 09:01:31 AM
放心放心...冇事既
睇完e生記得話俾我地聽咩事
elvisli 2010-2-8 10:34:38 AM
好彩你留意到...有可能是側頭既先兆.mocha之前都有試過.醫生都話好彩發現得早,上年食左一個月藥之後就好番了

..你book左邊個醫生呀?
cloudcloudgrace 2010-2-8 12:20:16 PM
剛剛睇完Dr Yen,經佢詳細檢查後,話小財現階段無需要任何treatment,因為小財就咁睇好健康...頭冇側,眼耳口鼻冇問題,行動自如...就係得o個下我看見的不正常動作! Dr Yen 話可能係行為上既問題...但都要觀察住小財有冇加多左徵狀...例如:側頭,眼睛轉動快,胃口差左等等...如有就要再去睇.
聽完醫生話小財無咩事都放心D...但都係好擔心之後D徵狀會慢慢現出來!!!耳仔發炎都有得醫...如果係個腦有事就慘....我都不敢想像:050:
小財,小龜子,黑白豬...你地要健健康康...我最怕就係見到你地受病痛之苦!!!!!!!!
hh0 2010-2-8 07:09:28 PM
放心啦
觀察多一段時間
應該無事既
cloudcloudgrace 2010-2-12 11:15:39 PM

好擔心(updated)

11/2 再帶小財睇左大圍Dr Nicole(因為小財開始唔食糧,而右側既情況仍然存在)...Dr Nicole証實小財係耳仔發炎!!!一開始Dr Nicole摸小財耳仔,小財都冇反應...但一照左耳就話左耳呈粉紅色, 右耳就比較嚴重...有pus!醫生分別在小財左右耳用棉花棒取出分泌,搽在鏡片上 ...用顯微鏡看...証實左耳有發炎細胞但沒有細菌,而右耳有細菌...發音類似"coccus" (唔知有冇併錯)醫生話呢種菌係普遍令耳仔發炎既菌...而醫生都提議send耳仔既分泌種菌...需時3-5天.
Dr Nicole仲提議抽血,因為準備開給小財既antibiotic會影響本身肝和腎功能不正常既兔兔...所以要確定小財既肝和腎功能OK先開給小財...好消息係:小財既肝和腎功能正常,而血色素都正常...
最終醫生開了antibiotic,止痛消炎,ear drop,洗耳藥水,另外我仲買了草粉...一星期再follow up...
但自從小財睇完醫生後就無哂胃口...昨晚已經 force feed 草粉,再放菜入籠等佢有心情既時候可以食...今早返工前,見d菜食哂不知幾開心 ...點知剛剛放工回家,發現d草同水好似無動過,厠所就得幾粒屎...立即抱小財出來force feed,再加按摩肚仔~~~但係小財到現在都仲未有屎屎...點算好?

千千 2010-2-12 11:20:30 PM
醫生  有 無 俾 草 粉 兔 兔 牙 ??
光之天使)) 2010-2-12 11:23:13 PM
你keep住幫佢按摩肚仔~~
每揀半個鐘又按摩十幾分鐘咁la~
因為如果兔兔有入無出(你餵左草粉又食左菜),
再夾硬餵佢食草粉,可能會爆腸架...(因為草粉都飽肚架)
一定要幫佢按摩~~希望佢快d有便便~

可以既話試下迫佢食幾條草睇下~
cloudcloudgrace 2010-2-13 12:51:30 AM
千千,我都有買草粉,而且都有餵小財食.
光之天使,我現在都keep住幫佢按摩肚仔..迫佢食草佢都唔肯食...不過我會努力的...
happygirl2009 2010-2-13 03:10:04 AM
我諗佢應該係受驚過度呀
之前森美睇完e生都係咁#^56^#
cloudcloudgrace 2010-2-13 03:10:45 AM
小財終於有屎屎(雖然唔係好多,都好過無)...但就比較細粒...希望慢慢回復正常~~~最開心係小財肯食餵俾佢既草草...水就要force佢飲.
baby_fire 2010-2-13 08:37:43 AM
辛苦你喇,要三點先訓到覺:056:
我發現我養左BUBU之後晚睡早起【兔兔夜貓子生活模式=v=】
naBboy 2010-2-13 09:54:00 AM
cloudcloudgrace,

add oil.  HOpe it will be healed soon.
cloudcloudgrace 2010-4-24 02:01:15 AM
Update 下小財既情況...
23/4 小財再去覆診,之前6weeks都keep住一星期洗兩次耳仔同滴耳藥水...醫生同小財檢查完話一切OK,但都要每星期同小財洗耳仔and滴耳藥水一次,醫生話小財要一直依靠洗耳仔先可以減低耳仔再次發炎...
但最大既問題係小財自從要洗耳仔後,脾氣好差...日日不停挖地同四處痾尿...我明白小財好唔開心...唔知點先可以令佢無咁嬲...見到小財就心痛!!!
elvisli 2010-4-24 03:04:41 AM
你睇邊個醫生...耳炎要照x-ray先可以定斷

如果唔係耳炎...洗耳會好危險

快速發帖