我隻阿妹由琴晚開d便便已經濕濕地,點算?
佢係咪肚瀉??
wm20472 2010-2-8 08:35:27 PM
減少糧和菜的分量
若淨食草4HR後都係濕, 最好看醫生
wesky 2010-2-8 08:51:01 PM
同上, 減糧減菜, 等佢食返多d timonthy hay
一般好快就變返正常
CCYT1225 2010-2-8 08:53:46 PM
店員教我每日早7晚7俾一匙糧
草同水要不停供應
佢話唔好俾菜同水果
因為佢太細個
咁我淨係俾草佢食睇下4HR後點啦,thx~
Vinkivan 2010-2-8 11:09:06 PM
原帖由 CCYT1225 於 2010-2-8 20:53 發表
店員教我每日早7晚7俾一匙糧
草同水要不停供應
佢話唔好俾菜同水果
因為佢太細個
咁我淨係俾草佢食睇下4HR後點啦,thx~

你係咪喺寵物店買?? 買咗幾耐?? 有冇帶過兔兔去BODY CHECK??
lingyan 2010-2-8 11:42:32 PM
會唔會係兔兔唔可以吸收太多營養 ?

a草a糧停食,只食timothy,
如果變返正常,即係佢唔可以無限量食alfafa,
咁你就要搵返佢可以食既份量la~
naBboy 2010-2-9 09:50:10 AM
my rabbit got the same problem when 1st day to my home.  I only gave him grass and water and糧,then 便便ok la after 2 days.
CCYT1225 2010-2-9 07:08:21 PM
我係寵物店買,1月17買嫁,冇去BODY CHECK喎
(mk熊貓樂園買)
個店員sell左d草,糧,沖涼粉,刷俾我

請問咩係timonthy hay,a草a糧同alfafa?

好擔心呀佢都唔係幾郁...
我好驚佢病左會有事....
我仲諗住養佢一世....
我宜家點算好...

Aka 2010-2-9 07:30:14 PM
原帖由 CCYT1225 於 2010-2-9 19:08 發表
我係寵物店買,1月17買嫁,冇去BODY CHECK喎
(mk熊貓樂園買)
個店員sell左d草,糧,沖涼粉,刷俾我

請問咩係timonthy hay,a草a糧同alfafa?

好擔心呀佢都唔係幾郁...
我好驚佢病左會有事....
我仲諗住養佢一世.. ...

timothy hay = t草= 提摩西草 (係兔兔由bb到大都要食既,但份量會唔同)
alfafa hay = a草 = 苜蓿草 (旦白質含量較高, 8個月前都只係一餐一"汁", 一日兩餐, 有醫生話8個月前可以無限量, 但要係你兔兔cc健康既大前題下執行, 但8個月後就要介左佢!!!)
a糧 = alfafa base 既糧, 亦即8月前既糧
t糧 = timothy base, 但都唔食呢類架喇, 兔兔大個都要介糧呀

CCYT1225 2010-2-9 07:41:56 PM
咁多嘅....
我隻兔仔兩個幾月大左右...
咁佢要食幾多以上嘅野??
Aka 2010-2-9 07:43:44 PM
另外見妳好似咩都未知咁,
如果兔兔唔舒服俾signal妳妳都未必知佢咩事!!
妳先睇左呢個forum關於養兔兔須知呀, 健康問題呀之類既post,
排一排文, 妳會知識增長不少,
妳係呢間黑店買左兔兔就更加要做多d功課保護妳既兔兔,
用紙仔記底d重要既野, 例如兔兔cc軟係可能咩事, 兔兔震又係咩事, 急救又可以做咩幫到佢,
醫生24hrs聯絡呀地址呀,
我見好多人都係兔兔出事先黎問佢"點解會咁??"
我之前都試過, 係黑店買左摩摩返黎,
雖然之前都做左功課research過, 但結果摩摩出事先知自己幾咁無知,
所以如果真心想兔兔好,
就要付出妳既時間心機^^

另一定要body checcck呀, 一約$300內啦,
當然藥商未計, 但儲錢都要同佢check,
因早發現有事可能少少錢就好返,
但如果到佢頂唔順訓或喇先同佢睇e生,
就分分中洗大大筆錢都唔好,
妳都唔想兔兔辛苦架係咪^^
Aka 2010-2-9 07:52:01 PM

回復 10# 的帖子

8個月大前:
timothy冇限量供應, 用草波/架長期放籠內
alfafa早晚一執, 可以try俾多d, 但要密切注意佢cc既情況, 一有軟便就要減alfafa
alfafa糧早晚一匙仔, 唔好俾多!!!!會有機會腸停!!!
水長期供應呀(用凍滾水呀!!!)
菜就大定d先啦....

mk既兔兔成q日話俾一知係2個幾月大,
但其實更細, 又過瘦,
我摩摩係超級瘦..../.\
不過依家大隻仔返喇
CCYT1225 2010-2-9 08:12:01 PM
THX~A LOT~
我家陣去research下先~
:020:
ssc314 2010-2-9 11:21:38 PM
喂,,,但係上次去睇e生
姑娘話俾我知6個月就要介alfafa架啦!!
佢話6個月大已經係成兔~唔洗吸收alfafa架啦

(雖然我之前問過都係咁上下月份就要介,,
資料上其實都唔知邊d岩邊d錯~~~~~~
一d就話呢個咁...一d就話個個咁,,其實應該聽邊個講先岩
((其實我講緊大範圍,唔係針對某一樣野or事or人))
CCYT1225 2010-2-9 11:32:24 PM
死啦...佢唔係幾郁好似死左咁嘅...

快速發帖