我上星期帶兔兔睇醫生, 醫生話佢太痩, 開咗包草粉同益生菌, 但係食咗個幾星期都唔見有肥到, 咁點算??
wesky 2010-2-9 09:08:10 PM
你不如打返去診所問下專業意見
happy55 2010-2-9 09:23:24 PM
有呀。。。過幾日會去覆診,醫生話無重既話就要驗血,睇下內臟有無事,但我十五十六唔知好唔好去抽血,其實兔兔好肯食野,但係就唔知掂解咁耐都肥唔到:067:
lingyan 2010-2-9 09:28:58 PM
如果連食草粉都唔肥,咁就真係要抽血睇睇。
因為通常食草粉係比較易肥。

另外兔兔有無食糧既習慣 ?
happy55 2010-2-9 09:40:13 PM
一直都有食糧,早晚一次,每次食十幾粒。。。之前食開Q兔草,但係醫生叫我轉草,所以而家轉食MOMI再加D果樹草。。。定係改食燕麥草好呢??
如果抽血係唔係要剃毛係肚仔到抽架。。。我怕兔兔會好驚:066:
喵女)) 2010-2-9 10:36:01 PM
燕麥草應該快肥d咖~@@
lingyan 2010-2-9 10:47:28 PM
原帖由 happy55 於 9-2-2010 09:40 PM 發表
一直都有食糧,早晚一次,每次食十幾粒。。。之前食開Q兔草,但係醫生叫我轉草,所以而家轉食MOMI再加D果樹草。。。定係改食燕麥草好呢??
如果抽血係唔係要剃毛係肚仔到抽架。。。我怕兔兔會好驚:066:

抽血應該唔駛剃毛呱,上次MIFFY吊皮下水都唔駛...
珊迪小姐 2010-2-9 11:20:02 PM
想問下你隻咩兔兔呀?
而家幾多磅?:026:
happy55 2010-2-10 01:10:23 PM
侏儒兔1kg, 其實算唔算輕,醫生話佢無肉:046: ,應該比d咩佢食可以生肉??
emily_520825 2010-2-10 01:41:37 PM
上次小B抽血剃左腳仔小小毛.....之後行路'gut 下 gut 下'左2日......不過都好快好番啦
[小懶] 2010-2-10 04:30:18 PM
佢幾歲? 可能生Cancer....
你陪佢多d啦.....
珊迪小姐 2010-2-10 05:40:28 PM
原帖由 [小懶] 於 2010-2-10 04:30 PM 發表
佢幾歲? 可能生Cancer....
你陪佢多d啦.....

下??生Cancer??吾係呀話!??
可吾可以解釋下呀?

樓主兔兔係發育期間吾識肥
還是無啦啦突然瘦左先???
珊迪小姐 2010-2-10 05:47:34 PM
原帖由 happy55 於 2010-2-10 01:10 PM 發表
侏儒兔1kg, 其實算唔算輕,醫生話佢無肉:046: ,應該比d咩佢食可以生肉??

其實要睇下你兔兔有無混種啦
我個仔係混種侏儒兔(成兔) 上次醫生磅佢1.88kg話正常
我諗如果你兔兔係純種or天生體格較細or未大定
1kg都吾會話屬於太輕

當然 實際情況你要問下醫生
其實你兔兔要幾重先合格啦
小糖^^ 2010-2-10 05:58:42 PM
[小懶] 2010-2-10 06:09:13 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-2-10 05:40 PM 發表

下??生Cancer??吾係呀話!??
可吾可以解釋下呀?

樓主兔兔係發育期間吾識肥
還是無啦啦突然瘦左先???

所以我問樓主隻兔幾歲~
我有隻兔死之前都係咁,食好多草,飲好多水,行得走得,但就愈來愈瘦...
佢死得好突然,死之前幾個鍾好正常,無異樣....
到火化後先知佢生CANCER...

快速發帖