但係佢平時d真係好細粒嫁wo
毛啦啦見到依粒野有驚訝
bieber係未有d咩問題呀 ?

仲有有時佢d屎 好似 茶果 咁樣軟同d色同好似茶果 好細粒

kiki_kiki 2010-2-15 11:46:58 PM
我之前都因為兔兔d便便好似你相入面咁而帶佢睇e生,,,
初頭我都以為佢唔舒服,,,
我帶佢睇e生個陣,,,佢又好醒咁響e生面前all左d咁既便便,,,
e生話咁樣都係ok冇問題,,,,
但係因為我個陣岩岩養佢冇耐,,,,所以佢話比我知係轉換環境緊張~
不過如果你兔兔養左一段時間,,,,
無lala咁你可以觀察留意多d佢有冇其他異樣,,,,,,,
同埋試下減少食糧,,,食番多d草先la~
再有咩擔心就要去e生度check下la!
lingyan 2010-2-16 12:45:40 AM
cc細粒,
細粒到成點 ??
因為菇仔領養返屋企之前個陣d便便都係好細粒,
個個都以為正常,所以無理,
最後我梗係覺得係有問題就帶佢睇醫生,
醫生話佢唔應該咁細粒cc,
但又未至於腸停既情況,
係耍下脾氣,要人tum,
但最後都係要食腸蠕藥,
好返之後食量同飲水量都大增~
所以睇唔睇醫生,你自己決定啦~

另外便便出現軟身,係營養過多姐,
或者零食/水果/菜菜/糧俾少d就可以解決。
光之天使)) 2010-2-16 02:46:37 AM
你相入面呢粒,
只係少數一兩粒咁既情況其實無乜問題~

反而
平時cc細粒<==呢個先係大問題~
睇返你相呢個size其實算正常~
如果你話平時果d細好多...
要留意多d佢飲食~盡量令佢食多d草
katy)) 2010-2-17 11:44:15 AM
對喔... CC細粒, 即係食草量不夠 / 唔夠纖維...
兔兔要食多d草草,,, 或者轉下1st cut比佢丫...
因為唔夠草草磨牙, 最驚係佢牙齒過長... 會長膿包、鼻淚管阻塞、異常流淚、流口水等

快速發帖